play

Yhdysvallat suunnittelee rajojen avaamista koronarokotetuille ulkomaalaisille

Yhdysvallat sulki rajansa pian koronaviruspandemian alettua. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvallat sulki rajansa pian koronaviruspandemian alettua. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Valkoisen talon edustaja kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat suunnittelee avaavansa rajojaan koronavirusrokotteen saaneille ulkomaalaisille matkailijoille.

Yhdysvallat on kehittämässä järjestelmää, jossa vaiheittain aletaan sallia ulkomaalaisten matkustajien saapuminen maahan kaikista maailman maista. Saapumisen ehtona on, että matkustaja on rokotettu koronavirusta vastaan.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on tunnustanut kansainvälisten matkailijoiden merkityksen maalle ja siksi rajojen avaamista suunnitellaan "turvallisella ja kestävällä tavalla".

Valkoisen talon edustaja ei tarkentanut, minkälaisella aikataululla rajoja oltaisiin avaamassa matkailulle. Joka tapauksessa suunnitelma on merkittävä muutos, sillä 26. heinäkuuta maa vielä ilmoitti pitävänsä nykyiset maahantulorajoitukset voimassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat sulki rajansa pian koronaviruspandemian alettua.

Yhdysvallat torjui WHO:n vaatimuksen tehosterokotteiden keskeytyksestä

Yhdysvallat on torjunut Maailman terveysjärjestö WHO:n pyynnön pidättäytyä koronarokotusten tehosteannosten antamisesta. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vaati keskiviikkona rikkaita maita keskeyttämään tehosteannosten jakelun syyskuun loppuun asti.

–  Emme voi hyväksyä, että valtiot, jotka ovat käyttäneet suurimman osan maailman koronarokotetarjonnasta, käyttävät sitä entistä enemmän (tehosteannoksina). Samaan aikaan kaikkein haavoittuvaisimmat ihmiset ympäri maailman ovat yhä ilman rokotesuojaa, Ghebreyesus sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki torjui Ghebreyesusin vaatimuksen tehosteannosten lykkäämisestä.

–  Meidän mielestä se on väärä ratkaisu, Psaki sanoi.

Psaki lisäsi, että Yhdysvalloilla on riittävästi rokotteita, jotta se voi jatkaa tehosterokotteiden antamista ja samalla auttaa köyhiä maita saamaan rokotteita.

Ghebreyesus pyysi lisäksi rokotevalmistajia priorisoimaan WHO:n Covax-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on rokotteiden tasapuolinen jakelu. WHO:n mukaan rikkaiden maiden tehosterokotteiden keskeyttäminen syyskuun loppuun asti voisi auttaa tavoitteessa, jossa ainakin 10 prosenttia jokaisen maailman valtion asukkaista olisi saanut koronarokotuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP laskee: Maailmassa on rekisteröity yli 200 miljoonaa koronavirustartuntaa

Maailmanlaajuisesti koronavirustapauksia on kirjattu nyt yli 200 miljoonaa sen jälkeen kun virus ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa joulukuussa 2019, selviää uutistoimisto AFP:n laskuista. Uutistoimisto kerää tietonsa virallisista lähteistä.

Tällä hetkellä tartuntojen määrä kasvaa kovaa vauhtia, mikä on suurelta osin helposti tarttuvan deltamuunnoksen aiheuttamaa. Kuolonuhrien määrä näyttää datan perusteella kasvavan maltillisemmalla tahdilla.

Todellinen tartuntatapausten määrä on todennäköisesti virallista lukua merkittävästi suurempi muun muassa siksi, että erityisesti pandemian alkuvaiheessa testauskapasiteetti oli riittämätöntä. Lisäksi kirjaamatta jää oireettomia ja lieväoireisia tapauksia.

Kuluneiden seitsemän päivän aikana uusia tartuntoja on kirjattu maailmanlaajuisesti keskimäärin yli 600  000 päivässä. Kasvua on lähes 70 prosenttia kesäkuun puolivälin seitsemän päivän keskiarvosta. Kuolemien keskimääräinen päivittäinen lukema on 9  350, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin heinäkuun alussa.

Epätasa-arvo rokotuksissa näkyy luvuissa

Ero päivittäisten tartuntojen ja kuolonuhrien määrässä on huomattavin maissa, joissa pandemia on tällä hetkellä pahimmillaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa uusien tartuntojen määrä on kasvanut yli 820 prosentilla kesäkuun lopusta, mutta päivittäin raportoitavien kuolemien määrä on kasvanut reilulla 100 prosentilla.

Sen sijaan Indonesiassa päivittäisten tartuntojen määrä on kuluneen viikon aikana laskenut, mutta päivittäisten kuolemantapausten määrä on kasvanut.

Eroa selittää globaali epätasa-arvo rokotteiden saatavuudessa. Yhdysvalloissa lähes 60 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokotteen, kun Indonesiassa vastaava luku on alle 20 prosenttia.

Virallisten tietojen mukaan uusi koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisesti yli 4,35 miljoonaa kuolemaa. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin arvioinut, että todellinen luku voi olla kaksi tai kolme kertaa suurempi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi