play

Yhdysvaltain kongressihyökkäyksen tutkinta valmis – vuorossa julkiset kuulemiset

Presidentti Donald Trumpin kannattajia USA:n kongressin käytävällä loppiaisena 2021.  LEHTIKUVA/AFP

Presidentti Donald Trumpin kannattajia USA:n kongressin käytävällä loppiaisena 2021. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa kongressin asettama komitea on saanut valmiiksi tutkinnan kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdystä hyökkäyksestä. Tutkinnan tuloksia esitellään julkisissa kuulemisissa, jotka alkavat perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Komitea on luvannut uusia paljastuksia, jotka yhdistävät väkivaltaisen hyökkäyksen entisen presidentin Donald Trumpin yrityksiin kumota vaalitappionsa.

Yhdysvalloissa parhaaseen televisionkatseluaikaan lähetettävä ensimmäinen kuuleminen on "avauspuheenvuoro" vuoden 2021 loppiaisen kapinasta, kertoivat komitean avustajat. Komitea aloitti työnsä viime vuoden heinäkuussa. Tarkoituksena on myös osoittaa, että väkivalta oli osa laajempaa Trumpin ja hänen sisäpiirinsä salaliittoa, jonka tarkoituksena oli pysyä laittomasti vallassa sekä tuhota perustuslaki ja rauhanomainen siirtymä yhdeltä hallinnolta seuraavalle.

–  Me paljastamme uusia yksityiskohtia, jotka osoittavat, että 6. tammikuuta (vuonna 2021) oli tulosta koordinoidusta monivaiheisesta yrityksestä kumota vuoden 2020 (presidentin)vaalien tulos ja estää vallansiirto Donald Trumpilta Joe Bidenille, komitean avustaja sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ja todellakin entinen presidentti Donald Trump oli tuon yrityksen keskellä, hän jatkoi.

Dokumentaristi seurasi Proud Boys -ryhmää jo ennen hyökkäystä

Komitea esittää kuulemisissa aiemmin näkemättömiä videoklippejä väkivaltaisuuksista sekä otteita haastatteluista, joita tutkinnan aikana tehtiin noin tuhat.

Ensimmäisen kuulemisen aikana todistaa muun muassa brittiläinen dokumentaristi Nick Quested, joka seurasi äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäseniä ennen loppiaisena tapahtunutta hyökkäystä sekä sen aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuulemisten aikana ääneen pääsee myös Capitol-kukkulan poliisi Caroline Edwards, joka loukkaantui päähän loppiaisen hyökkäyksen aikana.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi