play

Yhdysvaltain oikeusministeri kysyttäessä Trumpin mahdollisista syytteistä: "Kukaan ei ole lain yläpuolella"

Yhdysvaltain oikeusministerin Merrick Garlandin mukaan on saatettava vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain oikeusministerin Merrick Garlandin mukaan on saatettava vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland kommentoi maan entisen presidentin Donald Trumpin mahdollisia syytteitä sanomalla, että kukaan ei ole lain yläpuolella. Garland esitti kommenttinsa keskiviikkona vastauksena joidenkin demokraattien vaatimuksiin syyttää Trumpia rikoksista.

–  Tämä on laajin ja myös kaikkein tärkein tutkinta, johon oikeusministeriö on ikinä ryhtynyt, Garland sanoi toimittajille viime vuoden loppiaisen tapahtumien tutkinnasta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on tutkinut vuoden 2021 tammikuun kuudennen päivän väkivaltaisuuksia. Presidentti Trumpin kannattajat hyökkäsivät tuolloin Yhdysvaltain kongressirakennukseen Capitol-kukkulalla.

–  Meidän täytyy saattaa vastuuseen jokainen, joka on rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksestä kumota lailliset vaalit, Garland sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun Garlandilta kysyttiin, koskeeko kommentti myös entistä presidenttiä, hän vastasi:

–  Kukaan ei ole tässä maassa lain yläpuolella. En voi sanoa sitä sen selkeämmin.

Capitolin valtaus tapahtui Trumpin väkijoukolle pitämän puheen jälkeen. Puheessaan hän väitti valheellisesti, että vaalit oli varastettu häneltä.

Capitolin valtaajat muun muassa pystyttivät kongressirakennuksen pihalle hirttolavan ja huusivat kuorossa vaatimuksia varapresidentti Mike Pencen hirttämisestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trumpin hallinnon kansliapäällikön Mark Meadowsin avustaja on sanonut Meadowsin kommentoineen tuolloin Valkoisen talon asianajaja Pat Cipollonelle, että presidentti katsoi Pencen "ansaitsevan tämän".

Paljastus tuli ilmi kongressin alahuoneen komitean Capitol-tutkinnassa, jonka kuulumisia on pidetty kesän aikana useita.

Yli 850 ihmistä on pidätetty kongressitalon valtaukseen liittyen.

Trumpilla muitakin lakihuolia

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Entinen presidentti on mahdollisesti lakiongelmissa vallankaappausyrityksen takia myös osavaltioiden tuomioistuimissa.

New York Timesin mukaan Georgian osavaltiossa pohditaan, haastetaanko Trump todistajaksi oikeudenkäyntiin, jossa käsitellään vaalien häiritsemistä.

Atlantalaiset syyttäjät ovat kertoneet "vaihtoehtoisen" valitsijamiesjoukon muodostaneille 16 Trumpin kannattajalle, että he voivat joutua syytteeseen. Näiden "vaihtoehtoisten" valitsijoiden pyrkimyksenä oli äänestää Trumpia Joe Bidenin sijasta.

Yhdysvalloissa presidenttejä eivät valitse suoraan äänestäjät, vaan valitsijamiehet. Kunkin osavaltion valitsijamiesten lukumäärä määräytyy sen mukaan, miten monta edustajaa heillä on maan kongressissa. Yhteensä valitsijamiehiä on 538.

Moni lakiasiantuntija on Timesin mukaan arvellut, että Trump on myös suuressa riskissä joutua vastaamaan Atlantassa syytteisiin. Hän oli muun muassa yrittänyt saada osavaltion ylimmän vaaliviranomaisen Brad Raffenspergerin löytämään 11  780 ääntä lisää, jotta Trump olisi todettu Georgian osavaltion voittajaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Timesin mukaan presidentti myös vihjaili puhelunsa aikana, että jos Raffensperger ei tekisi kuten Trump haluaa, hän saattaisi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Ex-vaimon kuolema siirsi oikeusistuntoa

Donald Trump ja hänen kaksi vanhinta lastaan, Donald Trump jr. ja Ivanka Trump olivat myös joutumassa heinäkuun puolessa välissä valanalaiseen kuulemiseen koskien heidän yhtiönsä, Trump Organizationin liiketoimintaa ja sitä, liioiteltiinko yhtiön arvoa petollisesti.

New York Timesin mukaan tilaisuutta kuitenkin siirrettiin Trump vanhemman ex-vaimon Ivana Trumpin kuoltua yllättäen viikko sitten. Ivana Trump oli Donald Trump jr:n ja Ivanka Trumpin äiti, joten myös heidän kuulemistaan siirrettiin.

---

Juttua korjattu klo 7.10. Korjattu Mark Meadowsin titteli esikuntapäälliköstä kansliapäälliköksi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi