play

Yhdysvaltain senaatissa läpimurto, uusi aselainsäädäntö sai enemmistön tuen – Republikaanijohtaja: "Esitys tekee Yhdysvalloista turvallisemman kuitenkaan vähentämättä vapautta"

Senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer sai runnottua aselakipaketin senaatista läpi. Lehtikuva/AFP

Senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer sai runnottua aselakipaketin senaatista läpi. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt uuden aselainsäädännön puolesta. Äänet jakautuivat 65–33. Tulos on läpimurto Yhdysvaltoja jakavassa aselakikysymyksessä.

Uudessa lakipaketissa esitetään muun muassa tehostettuja taustatarkastuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille, 11 miljardin dollarin panostusta mielenterveyteen ja kahden miljardin dollarin panostusta koulujen turvallisuuteen.

Esitystä tuki 50 demokraattia ja 15 republikaania. Senaatissa lakiesitysten hyväksymiseen läpimenoon vaaditaan 60 ääntä, joten demokraatit eivät olisi saaneet lakiesitystä läpi ilman tukea republikaaniedustajilta. Siksi paketti ei ole myöskään niin kunnianhimoinen kuin moni demokraatti olisi toivonut.

Perinteisesti demokraatit ovat ajaneet tiukempaa aselainsäädäntöä eivätkä puolueet ole päässeet yhteisymmärrykseen lainsäädännöstä. Vaikka maassa on ollut valtavasti joukkoampumisia, Yhdysvaltain aselainsäädäntö on pysynyt lähes muuttumattomana melkein kolmeen vuosikymmenen ajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tänä iltana Yhdysvaltain senaatti tekee jotain, jota monet pitivät mahdottomana vielä muutama viikko sitten: hyväksymme ensimmäisen merkittävän aseturvalain lähes 30 vuoteen, senaatin demokraattinen enemmistöjohtaja Chuck Schumer sanoi äänestyksen jälkeen.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell sanoi, että esitys tekee Yhdysvalloista turvallisemman kuitenkaan vähentämättä vapautta.

–  Tämä on tolkun paketti. Sen säännökset ovat erittäin, erittäin suosittuja. Siinä ei ole uusia rajoituksia, uusia odotusaikoja, uusia valtuutuksia tai uusia kieltoja lakeja noudattaville aseenomistajille, McConnell sanoi.

Lakiesitys etenee seuraavaksi kongressin edustajainhuoneeseen, jossa sen odotetaan menevän läpi perjantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aselait nousivat jälleen pinnalle, kun viime kuussa 19 oppilasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Texasissa. Aiemmin samassa kuussa kymmenen mustaa ihmistä surmattiin ampumisessa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa kaupassa.

Korkein oikeus: Perustuslaki takaa oikeuden kantaa aseita julkisesti

Aiemmin torstaina Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi, että maan perustuslaki antaa oikeuden kantaa asetta kodin ulkopuolella. Korkein oikeus näkee, että toinen ja neljästoista lisäys suojaavat yksilön oikeutta kantaa käsiasetta itsepuolustukseen kodin ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden mukaan huoli yleisestä turvallisuudesta ei riitä oikeuttamaan uusia rajoituksia aseisiin liittyen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätöksellään korkein oikeus kumosi New Yorkin osavaltion lain, joka rajoittaa julkista aseiden kantoa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi