play

YK: Yli 30 000 aliravittua lasta vaarassa kuolla Etiopian Tigrayssa

Mies kantoi toukokuussa vehnäsäkkiä ruokajakelussa Atayessa Etiopian keskiosassa. LEHTIKUVA / AFP

Mies kantoi toukokuussa vehnäsäkkiä ruokajakelussa Atayessa Etiopian keskiosassa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

YK:n mukaan kymmeniätuhansia aliravittuja lapsia on vaarassa kuolla Etiopiassa sodan runtelemalla Tigrayn alueella.

Jos apua ei saada paikalle, vaikeapääsyisillä alueilla on kuolemanvaarassa yli 30  000 vakavasti aliravittua lasta, sanoi YK:n lastenjärjestö Unicefin edustaja James Elder perjantaina toimittajille.

YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock kommentoi torstaina, että Etiopian pohjoisosissa on nälänhätä ja tilanne tulee vielä pahenemaan.

Lowcock kommentoi asiaa YK:n tukeman julkaisemisen jälkeen. Sodan runtelemien Tigrayn, Amharan ja Afarin alueiden tilannetta käsittelevän analyysin mukaan alueella on yli 350  000 "vakavassa kriisitilanteessa" elävää ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nälänhätää vastaavissa oloissa elävien ihmisten määrä on suurempi kuin missään muualla maailmassa sitten Somalian nälänhädän vuonna 2011. Analyysissa ei kuitenkaan julisteta alueelle nälänhätää, sillä termin käyttö vaatisi, että vähintään 20 prosenttia alueen ihmisistä elää vastaavissa oloissa.

5,5 miljoonaa ihmistä eli 61 prosenttia alueen asukkaista kärsii analyysin mukaan suuresta akuutista epävarmuudesta ruoan suhteen siitä huolimatta siitä, että ruoka-avustukset ovat viime kuukausina tavoittaneet jopa viisi miljoonaa ihmistä.

Analyysissa arvioidaan tilanteen lähikuukausina pahenevan niillä alueilla, joilta tietoa on tarpeeksi ennusteen muodostamiseksi.

Taisteluja marraskuusta asti

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tigrayn alueella alkoivat taistelut viime marraskuussa, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi hyökkäyksen Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Ahmed syytti rintamaa hyökkäyksistä armeijan leireille.

Pääministeri julisti myöhemmin marraskuussa hallinnon joukkojen voittaneen, mutta taistelut ovat silti jatkuneet.

EU ja Yhdysvallat vetosivat torstaina merkittävämpien toimien puolesta Tigrayn alueen nälänhädän tukahduttamiseksi ja alueen tuhoisan konfliktin päättämiseksi.

–  Todistamme humanitaarista painajaista, sanoi Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee diplomaattien mukaan konfliktista tiistaina. Etiopian vastustuksen vuoksi kyseessä on kuitenkin epävirallinen istunto.

Avustusjärjestöjen toimintaa estetty

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat toistuvasti valittaneet, että Etiopian ja Eritrean joukot ovat estäneet niiltä pääsyn Tigrayn alueelle.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) vaati torstaina vihollisuuksien lopettamista ja esteetöntä pääsyä Tigrayn asukkaiden luo.

–  Jokaista perhettä kohti, jonka ruoka-apumme saavuttaa, on lukuisia muita erityisesti maaseudulla, joita emme saavuta, sanoi WFP:n johtaja David Beasley.

Beasleyn mukaan WFP:n vierailemissa 53 kylässä puolet äideistä ja lähes neljäsosa lapsista oli aliravittuja.

YK:n hätäapukoordinaattori on arvioinut, että 90 prosenttia alueen sadosta on menetetty ryöstelyn tai tuhoamisen vuoksi ja 80 prosenttia karjasta on ryöstetty tai teurastettu.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi