play

YK: Sekä Venäjä että Ukraina ovat kiduttaneet sotavankejaan

Handoutkuvaa vapautuneista ukrainalaisvangeista. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Handoutkuvaa vapautuneista ukrainalaisvangeista. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

STT-Lehtikuva

Venäjä ja Ukraina ovat molemmat kiduttaneet vangitsemiaan ihmisiä, sanovat YK:n tutkijat.

Venäläisten vangitsemien ukrainalaisten sotavankien kohtelu oli systemaattisempaa, sanoi YK:n Ukrainaan perustetun ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner toimittajille.

Kumpikaan puoli ei kuitenkaan Bognerin mukaan ole pitänyt täysin kiinni kansainvälisen oikeuden periaatteesta, jonka mukaan kiduttaminen ja kaltoinkohtelu on ehdottoman kiellettyä.

Bognerin mukaan vuodesta 2014 asti Ukrainassa olleet YK:n tutkijat olivat viime kuukausina haastatelleet 159 Venäjän vangitsemaa ja 175 Ukrainan vangitsemaa sotavankia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haastatellut kuvasivat erilaisia kidutuksen muotoja

Valtaosa Venäjän vangitsemista ukrainalaisista kertoi kidutuksesta ja kaltoinkohtelusta, Bogner sanoi. Tutkijoiden saaman tiedon mukaan osa vangeista hakattiin heti heidän saapumisensa jälkeen ja useita kuljetettiin täyteen ahdetuissa busseissa ja lava-autoissa, joskus ilman vettä ja pääsyä vessaan yli päivän ajan.

–  Kidutusta ja kaltoinkohtelua ei käytetty vain sotavankien pakottamiseksi antamaan sotilaallista tietoa. Haastateltujen mukaan niitä (kidutusta ja kaltoinkohtelua) käytettiin päivittäin pelottelemiseksi ja nöyryyttämiseksi, Bogner sanoi.

Osa kuvasi tulleensa puukotetuksi, tainnutusaseella ammutuksi, tekoteloituksilla uhatuiksi ja savukkeilla poltetuksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Dokumentoimme myös erilaisia seksuaalisen väkivallan muotoja, kuten miesuhrin vetämistä sukuelimiin sidotulla köydellä tai pakotettua alastomuutta yhdistettynä raiskauksen uhkaan, Bogner sanoi.

YK:n tutkijat eivät raportoineet samanlaisesta seksuaalisesta väkivallasta ukrainalaisten vangitsemien venäläisten kohdalla. Useat kuitenkin kertoivat huonoista ja usein nöyryyttävistä olosuhteista kuljetuksissa leireille

–  Usein alasti, heidät pakotettiin kuorma- tai tila-autoihin, kädet sidottuna selän taakse.

Sotavangit kuvailivat, että heitä lyötiin ja potkittiin kasvoihin ja vartaloon antautumisen jälkeen ja kun heitä kuulusteltiin. Lisäksi tutkijat olivat kuulleet useista tapauksista, joissa väitetysti Ukrainan asevoimien jäsenet kiduttivat ja hakkasivat vankeja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Useissa tapauksissa Ukrainan lainvalvontaviranomaiset tai heitä vartioivat sotilaat puukottivat sotavankeja tai antoivat sähköiskuja, Bogner sanoi.

Bognerin mukaan kuvatusta väkivallasta on otettava vastuu. Hän kiitti Ukrainaa, joka on käynnistänyt useita rikostutkimuksia asevoimien jäsenistä, joita syytetään vankien pahoinpitelystä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi