play

Yksityiskoneiden ja virka-autojen käyttö pannassa – maailman johtajien toivotaan saapuvan kuningattaren hautajaisiin reittilennoilla ja bussikyydillä

Hautajaisten näyttämönä toimii Westminister Abbey -kirkko. Lehtikuva/AFP

Hautajaisten näyttämönä toimii Westminister Abbey -kirkko. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Britanniassa kuningatar Elisabetin huomisiin hautajaisiin odotetaan suurta joukkoa johtajia ympäri maailmaa.

Tapahtumaan odotetaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan arviolta 500:aa valtionjohtajaa ja ulkovaltojen edustajaa, ja hautajaispäivä on julistettu viralliseksi vapaapäiväksi Britanniassa.

Hautajaisten järjestelyt ovat herättäneet jo etukäteen keskustelua. Politico-lehden tietojen mukaan johtajia on pyydetty saapumaan paikalle yksityisten lentojen sijasta kaupallisilla lennoilla ja välttämään omien virka-autojensa käyttöä liikkuessaan Westminster Abbey -kirkkoon.

Myös helikopterit ovat käyttökiellossa. Sen sijaan johtajia pyydetään saapumaan hautajaispaikalle Länsi-Lontoosta lähtevällä yhteisellä bussikuljetuksella. Syyksi on kerrottu tiukat turvallisuusjärjestelyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lontoon Heathrow'n lentokentän onkin kerrottu olevan suljettu yksityiskoneilta. Jos johtajat siis välttämättä haluavat saapua Lontooseen yksityiskoneella, on heitä ohjeistettu käyttämään vähemmän ruuhkaisia lentokenttiä Lontoon lähialueilla.

Vaikka esimerkiksi Suomessa johtajien matkustaminen virallisiinkin tapaamisiin kaupallisilla lennoilla ei ole epätavallista, osassa maissa järjestelyt ovat aiheuttaneet porua.

–  Voitko kuvitella (Yhdysvaltain presidentti) Joe Bidenin matkustavan bussilla? valitti Politico-lehden mukaan yksi nimettömänä pysytellyt suurlähettiläs Lontoossa.

Perjantaina uutistoimisto AFP kertoi, että Biden saisikin lopulta muista johtajista poiketen matkustaa presidentin omalla virka-autolla "Pedolla".

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden saapui Britanniaan hautajaisia varten myöhään lauantaina. Biden tapaa tänään maan uuden kuninkaan Charlesin ja vierailee Elisabetin arkun luona. Vierailun yhteyteen alun perin suunniteltu tapaaminen Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin kanssa on peruuntunut tuntemattomasta syystä.

Muun muassa lennot pysähtyvät tilapäisesti

Itse hautajaispäivänä kuningattaren arkku on määrä kuljettaa kulkueessa Westminster Abbeyhin, jossa valtiolliset hautajaiset alkavat. Kirkkoon mahtuu 2  200 ihmistä, ja paikan odotetaankin täyttyvän kokonaan hautajaisvieraista ympäri maailman.

Westminster Abbey on tunnettu erilaisten kuninkaallisten tilaisuuksien pitopaikkana: siellä on juhlittu niin kruunajaisia kuin kuninkaallisen perheen häitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP:n mukaan tilaisuudessa pidetään lopuksi kahden minuutin hiljaisuus, minkä myötä muun muassa Heathrow'n kentän lennot pysäytetään hetkellisesti.

Tilaisuuden jälkeen arkku on määrä kuljettaa seremoniallisessa kulkueessa Hyde Parkin puistoon, jossa se siirretään ruumisautoon ja kuljetetaan Windsoriin.

Windsorissa käynnistyy puolestaan toinen tilaisuus, jonne saapuu noin 800 vierasta. Joukossa on muun muassa nykyisiä ja entisiä kuningattaren henkilökunnan jäseniä. Vieraista valtaosa ei osallistu Westminster Abbeyn tilaisuuteen.

Lopuksi illalla järjestetään vielä yksityinen tilaisuus, jossa kuningattaren arkku lasketaan viimeiseen lepoon kuninkaalliseen holviin Pyhän Yrjön kappelissa, jonne on haudattu myös muita kuningasperheen jäseniä. Siellä lepää muun muassa Elisabetin edesmennyt puoliso, prinssi Philip.

"Suuri ponnistus"

Kreikan Britannian-suurlähettiläs I oannis Raptakis kuvasi Politico-lehdelle hautajaisia "suureksi haasteeksi" niin turvallisuuden kuin protokollan kannalta. Hänen mukaansa hautajaisista voi odottaa vähintään yhtä suurta tapahtumaa kuin Etelä-Afrikan entisen presidentin ja mustien vapaustaistelijan Nelson Mandelan hautajaisista vuonna 2013.

–  Lähes jokainen maailman maa ponnistelee, jotta heillä olisi edustus hautajaisissa. Mutta minulla on suuri luotto Britannian protokollan asiantuntijoihin -- he järjestivät juuri Glasgow'n ilmastokokouksen, joka oli kuin kenraaliharjoitus tälle, Raptakis sanoi.

Yleensä vastaavissa tapahtumissa maailman johtajat käyttävät tilaisuuden hyväkseen epävirallisten tapaamisten järjestämiseksi ja suhteiden luomiseksi. Myös uunituoreelle brittipääministeri Liz Trussille hautajaiset ovat mahdollinen ensitapaaminen monen valtionjohtajan kanssa.

Samalla on kuitenkin odotettavissa, että johtajat ovat varovaisia siinä, että heidän ei vahingossakaan tulkita vievän huomiota kuningattarelta tai sotkevan politiikkaa hautajaisiin.

Osan muistissa lienee myös yhä kohu, joka aiheutui, kun Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt napsaisi selfien Yhdysvaltain ex-presidentti Barack Obaman ja Britannian ex-pääministeri David Cameronin kanssa Mandelan hautajaisissa.

Putin ja Lukashenka jäivät ilman kutsua

Hautajaisten kutsuvieraslista on rajattu tiukasti muun muassa tilasyistä, ja Politicon mukaan paikalle on kutsuttu jokaisesta valtiosta vain yksi edustaja puolisoineen.

Vaikka kutsuvieraslistaa ei ole vahvistettu missään virallisesti, mediatietojen mukaan paikalle odotetaan ainakin EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenia, Ranskan presidentti Emmanuel Macronia, Japanin keisari Naruhitoa ja keisarinna Masakoa, Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernia ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania.

Paikalle odotetaan myös muiden eurooppalaisten kuningasperheiden jäseniä muun muassa Ruotsista, Tanskasta ja Espanjasta. Suomesta tilaisuuteen osallistuu presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

Kaikille maailman johtajille ei kutsua ole saapunut. Esimerkiksi lännen eristämä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän itsevaltainen Aljaksandr Lukashenka jäivät BBC:n mukaan ilman kutsua. Myöskään itsevaltaisen sotilasjuntan hallitseman Myanmarin edustajille ei kutsua lähetetty. Myös lännen ydinpakotteiden kohteeksi joutuneen Iranin on määrä edustaa vain suurlähettilästasolla.

On ollut kysymysmerkki, onko Kiinan johtaja Xi Jinping osallistumassa hautajaisiin. BBC:n mukaan Kiinan presidentti olisi vieraslistalla, mutta hänen osallistumiseensa ei uskota. BBC:n mukaan Kiinan delegaatiolta evättiin pääsy kuningattaren arkun luokse Westminster Hallissa.

Syynä ovat tiettävästi Kiinan pakotteet, joita on kohdistettu brittiparlamentin jäseniin. Kiinan kerrottiin vielä lauantaina harkitsevan sitä, lähettääkö se minkäänlaista edustajaa hautajaisiin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi