play

Yli 150 sai surmansa Soulin väentungoksessa – "Ihmiset kaatuivat kuin dominopalikat"

Tappava tungos syntyi, kun jopa 100 000 ihmistä kokoontui halloweenjuhliin. LEHTIKUVA/AFP

Tappava tungos syntyi, kun jopa 100 000 ihmistä kokoontui halloweenjuhliin. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Etelä-Korean lauantaisessa väentungoksessa kuoli ainakin 153 ihmistä, kertoivat viranomaiset sunnuntaina. Onnettomuus kuuluu Etelä-Korean rauhanajan pahimpiin. Loukkaantuneiden tarkka määrä ei ollut selvillä, ja arviot liikkuivat 80–150 ihmisen välillä.

Kuolleiden joukossa oli myös 20 ulkomaalaista. Uhreja oli muun muassa Kiinasta, Thaimaasta, Australiasta ja Norjasta. Suomen ulkoministeriön tietoon ei ollut sunnuntaina tullut, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Tappava tungos syntyi pääkaupungissa Itaewonin kaupunginosassa, jonne kerrotaan kokoontuneen jopa 100  000 ihmistä halloweenjuhliin. Kaupunginosa sijaitsee lähellä entistä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa ja on tunnettu baareistaan ja klubeistaan.

Kapealla alamäkeen suuntaavalla kujalla syntyi väentungos, jossa ihmiset "kaatuivat kuin dominot", silminnäkijät kertoivat Yonhapille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Minun kaltaiseni lyhyt ihminen ei voinut edes hengittää. Näyttää siltä, että keskellä olleet ihmiset kärsivät eniten, kujan reunalla ollut naispuolinen silminnäkijä sanoi uutistoimistolle.

Toinen silminnäkijä kertoo AFP:lle, että hän oli tuntenut olonsa turvattomaksi juhlijoiden joukossa jo ennen kuin tilanne pääsi kärjistymään.

–  Siellä oli niin paljon ihmisiä, joita vain tönittiin ympäriinsä, ja jäin kiinni väkijoukkoon, enkä päässyt itsekään aluksi ulos, paikalla ollut Jeon Ga-eul sanoi.

Presidentti: Sydämeni on raskas

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol käynnistää tutkinnan Soulin väentungoksen syistä. Hän lupasi uusia toimia, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi uudestaan.

Presidentti ilmoitti, että kansallinen suruaika jatkuu, kunnes onnettomuuden käsittely on päättynyt.

–  Tämä on todella kammottavaa. Tragedia ja onnettomuus, jonka ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Presidenttinä olen vastuussa kansan hengestä ja turvallisuudesta, ja sydämeni on raskas painiessani tämän surun kanssa, Yoon sanoi puheessaan Korea Timesin mukaan.

Lehden mukaan pääministeri Han Duck-soo kertoi myöhemmin toimittajille, että presidentin määräyksestä suruaika olisi tästä sunnuntaista seuraavaan lauantaihin. Lisäksi Soulin keskustaan pystytetään surualttari, jolla kansalaiset voivat vierailla osoittaakseen kunnioitustaan henkensä menettäneille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentti kertoo määräävänsä sisäministeriön ja muut asiaan liittyvät ministeriöt tarkastamaan heti halloweenjuhlat ja muut paikalliset festivaalit, jotta näiden turvallisesta järjestämisestä voidaan olla varmoja.

"Ihmisiä oli ihmisten päällä, kerroksittain ihmisiä"

Uutistoimisto AFP haastatteli kolmea onnettomuudesta selvinnyttä yhdysvaltalaissotilasta, jotka olivat viettämässä vapaa-aikaa juhlahumussa. Etelä-Koreassa on ollut yhdysvaltalaisjoukkoja aina vuosien 1950–1953 Korean sodasta lähtien. Soulissa olleet sotilaat ajautuivat kapealle Itaewonin kujalle, joka muuttui kuolemanloukuksi väkijoukon puserruksessa.

Sotilaat onnistuivat pelastautumaan hetkeä ennen tappavaa ketjureaktiota, jossa ihmiset alkoivat kaatua toistensa päälle.

–  Kuin dominopalikat. Ihmisiä oli ihmisten päällä, kerroksittain ihmisiä. Siellä ei ollut tarpeeksi ihmisiä auttamaan kaikkia, kertoi sotilas Jarmil Taylor, 40, AFP:lle onnettomuuspaikalla.

Yhdysvaltalaissotilaat kertovat tehneensä parhaansa pelastaakseen puserruksiin joutuneita ihmisiä kujalta läheisiin yökerhoihin elvytystä varten.

–  Klubien lattiat olivat täynnä ihmisiä, jotka olivat olleet maassa.

Paikalla arvioidaan olleen noin 100  000 ihmistä, mikä paikallisten yrittäjien mukaan oli ennenkuulumatonta jopa Soulin kaltaisessa miljoonakaupungissa. Tapahtumaa valvomaan oli etukäteen päätetty lähettää vain 200 poliisia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi