play

Tanska voinee liittyä EU:n puolustusyhteistyöhön jo ensi kuun alussa – yli kaksi kolmasosaa kannatti kansanäänestyksessä maan liittymistä EU:n puolustuspolitiikkaan

Tanskan kansanäänestyksen äänestysprosentti oli 66:n luokkaa. Ääniä annettiin vajaat 2,8 miljoonaa. LEHTIKUVA/AFP

Tanskan kansanäänestyksen äänestysprosentti oli 66:n luokkaa. Ääniä annettiin vajaat 2,8 miljoonaa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Tanskan ulkoministeriö arvioi, että maa voi liittyä osaksi Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa jo heinäkuun alusta alkaen. Tanskalaiset hyväksyivät eilisessä kansanäänestyksessä ylivoimaisesti ehdotuksen, jonka mukaan maan varauma pysytellä EU:n puolustuspolitiikan ulkopuolella lakkautetaan.

Varauma laadittiin vuonna 1993, jotta tanskalaiset saattoivat hyväksyä EU:n Maastrichtin sopimuksen.

Pääministeri: Tärkeä viesti Tanskan liittolaisille ja Putinille

Tanskalaisista selvä enemmistö on kannattanut kansanäänestyksessä Tanskan liittymistä EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleisradioyhtiö DR:n mukaan kaikki äänet on saatu laskettua ja kaikkiaan noin 67 prosenttia äänestäneistä kannatti luopumista varaumasta, joka on jättänyt Tanskan EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ulkopuolelle.

Vuonna 1993 hyväksytyt varaumat ovat pitäneet Tanskan tähän saakka ulkona EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kuvioista.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ehdotti varaumasta luopumista pari viikkoa sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainaan helmikuun lopulla.

–  Tänä iltana Tanska on lähettänyt erittäin tärkeän viestin. Liittolaisillemme Euroopassa ja Natossa, sekä Putinille, pääministeri Frederiksen kertoi hurraaville kannattajilleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Me osoitamme, että kun Putin hyökkää vapaaseen maahan ja uhkaa Euroopan vakautta, me muut vedämme yhtä köyttä, Frederiksen jatkoi.

DR:n mukaan ääniä annettiin vajaat 2,8 miljoonaa ja äänestysprosentti oli täten noin 66. Yleisradioyhtiö kertoi lopullisesta tuloksesta Suomen aikaa torstain puolella hieman puolenyön jälkeen.

"Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan"

EU-johtajat suitsuttivat keskiviikkoiltana tanskalaisten päätöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti Twitterissä.

Michelin mukaan päätös hyödyttää Eurooppaa sekä turvaa ja vahvistaa paitsi EU:ta myös tanskalaisia itseään. Lisäksi Michel kuvaili pääministeri Frederiksenin "määrätietoisen johtajuuden" olevan tervetullutta.

–  Maailma on muuttunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Michel arvioi lisäksi tviitissään.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivotti tervetulleeksi "tanskalaisten vahvan viestin yhteiseen turvallisuuteen sitoutumisesta". Hän kertoi myös, että Tanskan asiantuntijuutta puolustuksen saralla arvostetaan kovasti.

–  Olen vakuuttunut siitä, että sekä Tanska että EU hyötyvät tästä päätöksestä. Olemme vahvempia yhdessä, von der Leyen sanoiTwitter-tilillään julkaistussa viestissä.

-----

Lähteinä myös uutistoimistot AFP ja Ritzau

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi