play

Emerituspaavi Benedictus haudan lepoon Vatikaanissa – paikalle saapui noin 60 000 surijaa

Kuva: Alberto Pizzoli

STT

Emerituspaavi Benedictus saateltiin haudan lepoon hautajaismessussa Vatikaanissa Pietarinaukiolla torstaina. Messuun kokoontui arviolta 60  000 surijaa.

Seremonian piti paavi Franciscus, joka saapui paikalle pyörätuolissa. Tämä on ensi kerta hyvin pitkään aikaan, kun istuva paavi hautasi entisen paavin.

–  Benedictus... olkoon ilosi täydellinen, kun kuulet hänen (Jumalan) äänensä, nyt ja ikuisesti, paavi sanoi kunnianosoituksena edeltäjälleen, joka kuoli 95-vuotiaana.

Torstain jumalanpalveluksessa paavi Franciscus teki ristinmerkin Benedictuksen yksinkertaisen, sypressipuisen arkun päälle ja kumarsi päänsä, ennen kuin 12 kantajaa lähti kuljettamaan arkkua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Punapukuiset kardinaalit, arvohenkilöt ja tuhannet papit ja nunnat ympäri maailman kokoontuivat sanomaan hyvästit emerituspaaville. Messun päätteeksi emerituspaavin arkku sinetöitiin.

Arkku päätyy Pietarinkirkon basilikan alla olevassa kryptassa olevaan hautaan, jossa paavi Johannes Paavali II:n ruumis makasi ennen kuin se siirrettiin hänen autuaaksi julistamistaan varten vuonna 2011. Hänestä tehtiin pyhimys vuonna 2014.

Joseph Ratzingeriksi Saksassa syntynyt entinen paavi Benedictus ei ollut ollut valtionpäämies kymmeneen vuoteen, mutta maailman johtajia, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Giorgia Meloni, oli nyt paikalla. Hautajaisiin saapuivat niin ikään esimerkiksi Espanjan ja Belgian kuninkaalliset.

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013. Hän oli paaviksi tullessaan 78-vuotias ja vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Benedictus oli loistava teologi, mutta samalla hän oli ristiriitainen hahmo, joka vieraannutti monet katolilaiset puolustaessaan lujasti konservatiivista oppia abortin kaltaisissa kysymyksissä.

Benedictus hämmästytti katolilaisia vuonna 2013, kun hän ilmoitti eroavansa paavin tehtävästä. Hän vetosi päätöksen perusteluissa horjuvaan terveyteensä.

Benedictus oli kuuteen vuosisataan ensimmäinen paavi, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka.

Vatikaani ilmoitti 95-vuotiaan Benedictuksen kuolemasta viime lauantaina. Kuluneella viikolla Benedictuksen ruumis oli nähtävänä Pietarinkirkossa, jossa kymmenettuhannet ihmiset kävivät jättämässä viimeisen tervehdyksensä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi