play

Zelenskyi kävi Ukrainan joukkojen valtaamassa Hersonissa

Ukrainan presidentinkanslian lähteiden mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa. LEHTIKUVA/AFP/Ukrainan presidentikanslian viestintä

Ukrainan presidentinkanslian lähteiden mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa. LEHTIKUVA/AFP/Ukrainan presidentikanslian viestintä

STT-Lehtikuva

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on käynyt Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa, kertovat presidentinkanslian lähteet. Ukrainan joukot valtasivat Hersonin viime viikolla Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

Presidentinkanslia julkaisi myöhemmin kuvia Zelenskyistä laulamassa kansallislaulua käsi rinnalle painettuna samalla kun Ukrainan lippu nostettiin salkoon kaupungin hallintorakennusten vieressä.

–  On tärkeää olla täällä. Meidän tulee puhua täällä, tukea ihmisiä, jotta he tietävät, että me emme vain lupaile asioita, vaan todella palaamme ja nostamme lippumme, Zelenskyi sanoi toimittajille.

Samalla Zelenskyi ylisti Ukrainan joukkoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tätä Venäjä on tehnyt maallemme. Se näytti koko maailmalle, että se osaa tappaa. Mutta me kaikki, armeija, kansalliskaarti ja tiedustelupalvelut ovat näyttäneet, että on mahdotonta tappaa Ukrainaa, presidentti jatkoi.

Venäjä väitti Zelenskyin vierailusta huolimatta, että Herson kuuluu yhä Venäjälle.

–  Jätämme kommentoimatta tätä asiaa, Kremlin edustaja Dmitri Peskov totesi Zelenskyin vierailusta.

–  Huomaattehan, että tämä alue kuuluu Venäjän liittovaltioon, Peskov kuitenkin lasketteli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukraina kertoi maanantaina, että siviiliasuun pukeutunut venäläissotilas on otettu kiinni Hersonin alueella, josta Venäjä sanoi vetäneensä joukkonsa viime viikolla.

Ukrainan mukaan turvallisuuspalvelu SBU otti miehen kiinni vapautetulla Hersonin alueella. Mies oli yrittänyt uskotella olevansa "paikallinen". Kuitenkin puhuttuaan SBU:n edustajien kanssa mies oli myöntänyt olevansa Venäjän armeijan sotilas, kerrottiin SBU:n lausunnossa.

Ukrainan armeijaa juhlittiin vapauttajina

Hersonin kaduilla ihmiset juhlivat palaavia ukrainalaisia vapauttajina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen todella iloinen, koska olemme viimein vapaita. Meillä ei ole kaupungissa sähköä, vettä, keskuslämmitystä, matkapuhelinverkkoa tai internetiä. Mutta eipä ole venäläisiäkään, iloitsi 33-vuotias Andrii.

19-vuotias muusikko Volodymyr Timor taas sanoi toimineensa miehityskuukausien aikana partisaanina. Hän kertoi kävelleensä pitkin kaupungin katuja ja panneensa merkille kaikki venäläisten toimet.

–  Me raportoimme kaikesta: siitä, missä kalustoa ja ammuksia pidettiin, missä sotilaat nukkuivat ja missä he kävivät juomassa, Timor kertasi.

–  Tarkastelet kaikkea huolella ja kotiin tultuasi kirjoitat sen kaiken ylös. Sen jälkeen lähetät tiedot ja piilotat ihan kaiken: puhelimet, paperit, vaatteet, kaiken, hän jatkoi.

Timor kertoi toimineensa näin, vaikka oli peloissaan.

–  Uskokaa minua kun sanon: olin hyvin peloissani.

Talvi jäädyttää taistelut

Britannian puolustusministeriö kertoi maanantaina päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä, että tulossa oleva talvi vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan taisteluihin.

Päivänvaloa riittää alle yhdeksäksi tunniksi, kun sitä keskikesällä on 15–16 tuntia. Tämän vuoksi hyökkäykset vähenevät ja etulinjassa keskitytään enemmän puolustusasemiin.

Pimeänäkölaitteiden puute lisää entisestään haluttomuutta taistella öisin.

Päivän ylin lämpötila putoaa syys- ja lokakuun 13 asteesta nollaan joulukuusta helmikuuhun. Jos joukoilla ei ole sopivaa talvivarustusta ja -majoitusta, kylmyyden aiheuttamat vammat ovat todennäköisiä, puolustusministeriö kirjoittaa.

Samoin se aika, joka on käytettävissä pahasti haavoittuneen sotilaan saamiseen hoitoon niin, että hänet voidaan pelastaa, lähes puolittuu, mikä tekee yhteenotoista vihollisen kanssa entistä vaarallisempia.

Lisääntyvät sateet, kova tuuli ja lumipyry tulevat entisestään laskemaan Venäjän joukkojen muutenkin huonoa taistelumoraalia ja vaikeuttavat huoltoa. Esimerkiksi aseiden huolto on sovitettava olosuhteisiin, mutta siitä huolimatta riski sille, että aseet eivät toimi, kasvaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi