play

Zelenskyi: Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista on löydetty joukkohauta – "Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Izjumin kaupungissa keskiviikkona. LEHTIKUVA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Izjumin kaupungissa keskiviikkona. LEHTIKUVA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista on löydetty joukkohauta, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan torstaina.

Presidentti arvioi, että tarkempia tietoja joukkohaudasta saataisiin tänään perjantaina.

–  Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butshassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle, Zelenskyi sanoi.

Paikallinen poliisipäällikkö Serhi Bolvinov sanoi torstai-iltana Sky Newsin haastattelussa, että Izjumin kaupungista on löytynyt noin 440 ihmisen joukkohauta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainalaiset poliisit ovat Bolvinovin mukaan löytäneet muitakin hautapaikkoja Harkovan alueelta, mutta Izjumin joukkohauta on tämänhetkisistä löydöksistä suurin.

–  Tiedämme, että osa kuolleista on ammuttu, osa on kuollut tykistötuleen ja miinoihin, Bolvinov sanoi uhrien kuolintavoista.

Zelenskyi korosti puheessaan jälleen sitä, että Venäjä on saatava vastuuseen teoistaan Ukrainassa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Kansalaisjärjestö: Ukraina menettänyt noin seitsemäsosan viljan varastointikapasiteetistaan

Ukraina on menettänyt lähes 15 prosenttia viljan varastointikapasiteetistaan Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, kerrotaan yhdysvaltalaisen Conflict Observatory -kansalaisjärjestön raportissa.

Raportin mukaan Venäjän hallussa on noin 6,24 miljoonan tonnin viljavarastokapasiteetti Ukrainan noin 58 miljoonan tonnin kokonaiskapasiteetista. 2,25 miljoonan tonnin kapasiteetti on raportin mukaan tuhoutunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viljasiilojen tuhojen arvioinnissa hyödynnettiin muun muassa satelliittikuvia.

Ukrainan viljavarastojen valtaus ja tuhoaminen uhkaa pahentaa Ukrainan maatalouden kriisiä, sillä viljaa ei pystytä varastoimaan aiempaan tapaan seuraavia viljelyskausia ja vientiä varten.

–  Ukrainalaisista maataloustuotteista ovat riippuvaisia miljoonat ihmiset ympäri maailman, keihin vaikuttaa suoraan maailmanlaajuinen kulutushyödykkeiden hintojen nousu Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman pulan vuoksi, raportissa todetaan.

Raportin mukaan viljavarastoihin tehdyt iskut ovat saattaneet olla tarkoituksellisia ja tuolloin myös mahdollisesti sotarikoksia.

Yhdysvalloilta lisää sotilasapua Ukrainaan 600 miljoonalla dollarilla

Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan dollarin edestä. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hyväksymään apupakettiin kuuluu muun muassa koulutusta ja kalustoa.

Maan puolustusministeriö tarkensi tiedotteessaan, että paketti sisältää muun muassa tykistöammuksia sekä Himars-raketinheittimien ammuksia.

Yhdysvallat on lähettänyt sotilaallista apua Ukrainalle jo yli 15 miljardin dollarin edestä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. Yhdysvaltain edellisestä liki 2,7 miljardin dollarin sotilasapupaketista kerrottiin noin viikko sitten.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi