play

Tuleva talvi vaikuttaa suuresti Ukrainan taisteluihin, sanoo Britannian puolustusministeriö – Zelenskyin mukaan Venäjä on tehnyt julmuuksia myös Hersonissa

Kylmenevä sää vaikuttaa myös taisteluihin Ukrainassa. Ukrainalaissotilaita Harkovan alueella perjantaina. LEHTIKUVA/AFP

Kylmenevä sää vaikuttaa myös taisteluihin Ukrainassa. Ukrainalaissotilaita Harkovan alueella perjantaina. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Tulossa oleva talvi vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan taisteluihin, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Päivänvaloa riittää alle yhdeksäksi tunniksi, kun sitä keskikesällä on 15–16 tuntia. Tämän vuoksi hyökkäykset vähenevät ja etulinjassa keskitytään enemmän puolustusasemiin.

Pimeänäkölaitteiden puute lisää entisestään haluttomuutta taistella öisin.

Päivän ylin lämpötila putoaa syys- ja lokakuun 13 asteesta nollaan joulukuusta helmikuuhun. Jos joukoilla ei ole sopivaa talvivarustusta ja -majoitusta, kylmyyden aiheuttamat vammat ovat todennäköisiä, puolustusministeriö kirjoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samoin se aika, joka on käytettävissä pahasti haavoittuneen sotilaan saamiseen hoitoon niin, että hänet voidaan pelastaa, lähes puolittuu, mikä tekee yhteenotoista vihollisen kanssa entistä vaarallisempia.

Lisääntyvät sateet, kova tuuli ja lumipyry tulevat entisestään laskemaan Venäjän joukkojen muutenkin huonoa taistelumoraalia ja vaikeuttavat huoltoa. Esimerkiksi aseiden huolto on sovitettava olosuhteisiin, mutta siitä huolimatta riski sille, että aseet eivät toimi, kasvaa.

Zelenskyi matkusti Hersoniin

Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyi on käynyt Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa, kertovat presidentinkanslian lähteet. Ukrainan joukot valtasivat Hersonin viime viikolla Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi sanoi aikaisemmin päivittäisessä puheessaan, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet Hersonin alueella sotarikoksiin. Presidentin mukaan tutkijat ovat kirjanneet jo yli 400 sotarikosta.

Venäjän joukot vetäytyivät menneellä viikolla Hersonissa Dneprjoen itäpuolelle, ja Ukrainan joukot saivat haltuunsa Hersonin kaupungin. Miehittäjien vetäytyessä Ukraina on aloittanut saman tien tietojen keräämisen Venäjän mahdollisista sotarikoksista kahdeksan kuukautta kestäneen miehityksen aikana.

Zelenskyin mukaan armeija on jo löytänyt todisteita venäläisten hirmuteoista.

–  Hersonin alueella Venäjän armeija jätti jälkeensä samat hirmuteot kuin muillakin maamme alueilla, joille se on päässyt, Zelenskyi sanoi sunnuntaina jokailtaisessa puheessaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tutkijat ovat kirjanneet jo yli 400 sotarikosta, hän sanoi kertomatta selvästi, millä alueella sotarikoksia on havaittu.

Ukrainalaisjohtajan mukaan alueilta on löytynyt ruumiita. Kuolleiden joukossa on niin siviilejä kuin sotilaitakin.

Muualla Ukrainassa Venäjä on miehittämillään alueilla väitetysti esimerkiksi teloittanut ja kiduttanut siviilejä. Joukkosurmia on paljastunut muun muassa keväällä Kiovan lähellä Butshassa sekä Harkovan alueella Izjumissa, jonka Ukraina vapautti syyskuussa.

Ukraina on tutkinut ja tuominnut jo useita venäläisiä sotarikoksista. Lännessä on myös vaadittu Venäjän johtoa kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen.

Tilanne Hersonissa edelleen erittäin vaarallinen

Presidentti Zelenskyi painotti puheessaan, että tilanne Hersonin alueella on edelleen erittäin vaarallinen. Venäläisjoukot ovat muun muassa jättäneet jälkeensä miinoja.

Zelenskyi kertoi ukrainalaisen pioneerin saaneen surmansa miinan raivaamisen yhteydessä. Lisäksi neljä muuta haavoittui.

–  Kehotan kaikkia Hersonin asukkaita olemaan erittäin varovaisia ja ilmoittamaan pelastushenkilöstölle heti kaikista vaarallisista esineistä, presidentti lisäsi.

Hänen mukaansa alueella pyritään parhaillaan ottamaan kiinni jälkeen jätettyjä venäläissotilaita ja -palkkasotureita sekä "neutralisoimaan" mahdollisia sabotöörejä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi