play

Kolme ydinvoimalaa kytketty jälleen sähköverkkoon Ukrainassa

Venäjän ilmaiskujen vuoksi monet alueet ovat Ukrainassa vailla sähköä. Kuva keskiviikolta Odessasta. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän ilmaiskujen vuoksi monet alueet ovat Ukrainassa vailla sähköä. Kuva keskiviikolta Odessasta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainan energiaministeriön mukaan kaikki kolme Ukrainan hallinnassa olevaa ydinvoimalaa on kytketty uudelleen sähköverkkoon. Ministeriön mukaan voimaloiden pitäisi alkaa toimittaa sähköä iltaan mennessä.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoivan valtiollisen Energoatom-yhtiön mukaan Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät keskiviikkona automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua Venäjän ohjusiskuissa.

Myös Ukrainan naapurimaa Moldovassa noin puolet maasta pimeni ohjustulituksen takia.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan 70 prosenttia Ukrainan pääkaupungista oli torstaiaamuna edelleen ilman sähköä, ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent uutisoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskiviikkoiltana sähköjä oli saatu Ukrainassa palautettua 15 eri alueella, sivusto kertoi. Sähköjen palautumisista kertoi sivuston mukaan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko Telegram-tilillään keskiviikkoiltana.

Alkuviikosta maailman terveysjärjestö WHO:n aluejohtaja Hans Kluge kuvaili tulevan talven Ukrainassa olevan "selviytymistä" vaurioituneen sähköverkon vuoksi.

Zelenskyi YK:n turvallisuusneuvostolle: Venäjän iskut Ukrainan sähköverkkoon rikos ihmisyyttä vastaan

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän ilmaiskut ovat "selvä rikos ihmisyyttä vastaan".

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi puhui videoyhteydellä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

–  Kun lämpötila on pakkasasteilla ja kymmenet miljoonat ihmiset ovat ilman sähköä, lämmitystä ja vettä Venäjän iskujen vuoksi, se on selkeä rikos ihmisyyttä vastaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Keskiviikkona muun muassa Kiovassa sähkön ja veden jakelu oli ilmaiskujen vuoksi kokonaan poikki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi: Venäjä pyrkii tekemään generaattoreista YK:n peruskirjaa tarpeellisemman

Zelenskyi kritisoi myös turvallisuusneuvostoa puheensa lopussa. Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa on luonut hänen mukaansa pattitilanteen, jossa laitonta hyökkäyssotaa käyvä maa voi estää turvallisuusneuvoston päätökset sotaa koskevissa asioissa.

–  Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen sähkögeneraattorista tehokkaamman ja tärkeämmän työkalun kuin YK:n peruskirjasta, Zelenskyi sanoi.

Turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Venäjän lähettiläs Vasili Nebenzja myönsi Zelenskyin puheen jälkeen Venäjän iskeneen Ukrainan sähköverkkoon. Iskuja hän perusteli sillä, että sähköverkko tukee Ukrainan armeijan toimintaa.

Nebenzja väitti Ukrainan siviilituhojen johtuvan muun muassa Ukrainan ohjuspuolustuksesta.

Brittitiedustelu: Venäjä on siirtänyt maahanlaskujoukkojaan Donetskin ja Luhanskin rintamille

Venäjä vaikuttaa siirtäneen merkittäviä osia maahanlaskujoukoistaan Donetskin ja Luhanskin rintamille Itä-Ukrainan Donbassin alueelle, arvioidaan Britannian tuoreessa tiedusteluraportissa.

Syksyn aikana suurin osa maan vakavasti heikentyneiden maahanlaskujoukkojen yksiköistä oli omistettu Venäjän hallussa olleiden alueiden puolustamiseen Hersonin alueella.

Tiedusteluraportin mukaan joitakin maahanlaskujoukkojen yksiköitä on todennäköisesti vahvistettu mobilisoitujen reserviläisten avulla, minkä uskotaan heikentäneen maineikkaina pidettyjen maahanlaskujoukkojen oletettua eliittikykyä. Brittiministeriön mukaan Venäjä todennäköisesti jatkaa tästä huolimatta maahanlaskujoukkojen käyttöä erityisen tärkeiksi katsomillaan alueilla.

Joukkojen operatiivisia tehtäviä saattavat brittitiedustelun mukaan olla esimerkiksi Kreminnan ja Svatoven alueen puolustuksen tukeminen Luhanskissa sekä Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin hyökkäysoperaation vahvistaminen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi