play

Zelenskyin mukaan Venäjä tuhosi Hersonissa kaiken kriittisen infran – Ukrainan presidentille G20-kokous on G19-kokous

Zelenskyi vieraili Hersonin kaupungissa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP / UKRAINAN PRESIDENTIN TIEDOTUS

Zelenskyi vieraili Hersonin kaupungissa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP / UKRAINAN PRESIDENTIN TIEDOTUS

STT-Lehtikuva

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on tuhonnut Hersonin kaupungissa kaiken kriittisen infrastruktuurin. Presidentti sanoi jokailtaisessa lausunnossaan, että miehittäjät ovat tarkoituksellisesti tuhonneet muun muassa sähköverkon ja viestintäyhteydet sekä miinoittaneet kaikki merkittävät paikat sekä kaupungissa että koko alueella.

Ukrainan joukot valtasivat Hersonin kaupungin viime viikolla Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

Ukrainan kansallinen energiayhtiö Ukrenergo on kertonut Venäjän tuhonneen merkittävän osan Hersonin ja Mykolajivin alueille energiaa toimittavasta infrasta. Yhtiön johtajan mukaan suuri osa vapautetusta alueesta on ollut vailla sähköä marraskuun 6. päivästä alkaen. Nyt yhtiö yrittää saada sähkön kulkemaan mahdollisimman nopeasti.

Zelenskyi vieraili Hersonin kaupungissa maanantaina ja sanoi sen vapauttamisen olevan sodan lopun alkua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sodan päättäminen nyt säästäisi tuhansia

Zelenskyi piti tänään virtuaalisesti puheenvuoron Balin G20-kokouksen osallistujille ja sanoi, että nyt on aika lopettaa sota. Illan lausunnossaan Zelenskyi viittasi kokoukseen G19-huippukokouksena eli jätti Venäjän pois laskuista, ja samaa ilmaisua hän käytti myös Balin kokousyleisölle.

Puheenvuorossaan Zelenskyi korosti, että sodan lopettaminen nyt säästää tuhansia ihmishenkiä. Lisäksi hän tuomitsi Venäjän ydinaseiden käytöllä uhkailemisen ja painotti, ettei ydinaseilla kiristämiselle ole mitään perusteita.

Presidentti myös muun muassa vaati Mustanmeren viljanvientisopimuksen laajentamista ja jatkamista. Nykyinen sopimus on katkolla tällä viikolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi toisti jo aiemmin esittämänsä syytökset siitä, että Venäjä pyrkii käyttämään kylmyyttä aseena iskiessään talven alla Ukrainan infrastruktuuriin.

Brittitiedustelu: Venäjä on tehnyt Henitsheskin satamakaupungista miehitetyn alueen "pääkaupungin"

Venäjä on tehnyt Henitsheskin satamakaupungista miehitetyn alueen "väliaikaisen pääkaupungin" sen jälkeen, kun venäläiset lähtivät Hersonin kaupungista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Puolustusministeriö arvioi, että Venäjä asettaa todennäköisesti sotilaallisia yksiköitä myös Asovanmeren rannalla sijaitsevaan Henitsheskiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunki on Venäjän kannalta hyvällä paikalla, sillä Venäjällä on siellä hyvät mahdollisuudet koordinoida toimiaan Ukrainan mahdollisten Hersonista ja Melitopolin kaupungeista tulevien iskujen torjumiseksi sekä vahvistuksien vastaanottamiseen Krimiltä.

Kaupunki on ministeriön mukaan sellaisten ukrainalaisten tykistöjärjestelmien ulkopuolella, jotka ovat aiheuttaneet suuria vahinkoja Venäjän kenttäkomentopaikoilla.

Britit arvioivat, että venäjän joukot olivat lähes varmasti saaneet päätökseen Dneprjoen länsipuolella aluetta miehittäneiden joukkojensa vetäytymisen viime lauantaihin mennessä.

YK esittää mekanismia korvausten maksamiseksi

YK:n yleiskokous hyväksyi maanantaina päätöslauselman, joka vaatii Venäjää maksamaan Ukrainalle vahingonkorvauksia sodan vuoksi. Päätöslauselma esittää kansainvälisen mekanismin perustamista vahinkojen korvaamiseksi ja todisteiden kirjaamiseksi.

94 maata äänesti päätöslauselman puolesta, 14 sitä vastaan ja 73 pidättäytyi äänestämästä. Vastustajien joukossa olivat Venäjän lisäksi Kiina, Kuuba, Mali ja Etiopia. Äänestämästä pidättäytyivät monet Afrikan maat sekä Brasilia, Intia ja Israel.

Päätöslauselma ei ole sitova.

Päätöslauselmaa kannattaneiden maiden määrä on huomattavasti pienempi kuin lokakuussa, jolloin yli 140 maata tuki Venäjän laittomat alueliitokset tuomitsevaa päätöslauselmaa. Tuolloin vastaan äänesti vain viisi maata.

Päätöslauselman hyväksyminen on vain osittainen askel korvausmekanismin luomiseksi. Lopulta se voi kuitenkin johtaa siihen, että Ukraina vaatii itselleen satojen miljardien edestä Venäjän varallisuutta, jota Yhdysvallat ja eurooppalaiset liittolaiset ovat jäädyttäneet hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

EU:n YK-delegaatio sanoi lausunnossaan, että ihmiset ympäri maailman seuraavat sivusta, kun viattomia siviilejä kuolee ja infrastruktuuria, sairaaloita, kouluja ja koteja tuhotaan joka päivä.

–  Kyse ei ole siitä, pitääkö Venäjän maksaa, vaan siitä, milloin ja kuinka paljon se maksaa, delegaatio huomautti.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja sanoo Ukrainan ja sen läntisten tukijoiden etsivän oikeutusta jäädytettyjen varojen takavarikointiin "konfliktin pitkittämiseksi ja pahentamiseksi".

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi