POHJOIS-KARJALAN
VUODEN URHEILIJA 2019

Teksti: Jarmo Sieviläinen

KARJALAINEN järjestää 23:nnen kerran lukijoilleen yleisöäänestyksen Pohjois-Karjalan vuoden parhaasta urheilijasta. 12 nimen ehdokaslistalle on valikoitunut sekä tuttuja nimiä että uusia tuttavuuksia. 

Äänestää voit tämän sivun lopusta ehdokasesittelyjen alta löytyvällä lomakkeella, postin välityksellä, tai WhatsApp-viestillä numeroon 050 518 9421. Jokainen voi äänestää vain yhden kerran. Yleisöäänestykseen osallistui viime vuonna 1 980 henkeä, mikä on kaikkien aikojen toiseksi suurin lukema. Äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti joensuulaiseen urheiluliikkeeseen.

Omaa ehdokasta voi äänestää postin kautta osoitteeseen: Karjalaisen urheilutoimitus, PL99, 80141 Joensuu.

Äänestysaikaa on kuluvan vuoden loppuun asti. Äänestyksen tulokset kerrotaan Karjalaisessa tammikuussa samalla, kun Karjalaisen kultamitalilautakunta valitsee Pohjois-Karjalan parhaan urheilijan.
1. Antti Aalto
1. Antti AaltoKiteen Urheilijoiden Antti Aalto on usein aakkosissa ensimmäisenä ja on vakiintunut ykköseksi myös Suomen mäkikotkien joukossa. Aalto hyppäsi tasaisesti pistesijoille maailmancupissa ja päätyi kokonaiskilpailussa sijalle 25. Parhaimmillaan hän oli maailmancupin kisoissa yhdeksäs ja kesä-GP:ssä 13:s. Normaalimäestä Aalto hyppäsi SM-kultaa.
2. Lassi Etelätalo
2. Lassi EtelätaloJoensuun Katajan keihäänheittäjä Lassi Etelätalo yllätti kaikki ja oli kuluneen vuoden paras suomalainen yleisurheilija MM-kisojen neljännellä sijallaan. Etelätalon hieno kesä tuotti myös uran ensimmäisen Suomen mestaruuden kauden parhaalla heitolla (84,11). Ruotsi-maaottelusta Etelätalo otti kakkostilan. 80 metrin rajan hän puhkaisi kauden aikana kuudessa kisassa.
3. Tuomas Jussila
3. Tuomas JussilaTuomas Jussilan jäähyväiskausi Joensuun Mailassa oli kapteenilta loistavaa tekemistä ulkopelissä. Jussila oli siivittämässä johtohahmona JoMan toiseen Suomen mestaruuteen ja hän sai jälleen kauden päätteeksi pelaajien valitsemana Kultaisen räpylän. Taituroipa Jussila sisäpelissäkin mainiosti ollen pudotuspeleissä etenijätilaston kakkonen ja kärkilyöntitilaston kahdeksas.
4. Miika Kirmula
4. Miika KirmulaKalevan Rastin suunnistaja Miika Kirmula juoksi ankkurina MM-viestissä, jossa Suomen miehen yllättivät iloisesti saavuttamalla MM-hopeaa. MM-kisojen keskimatkalla Kirmula ylsi seitsemänneksi, ja maailmancupissa hänet nähtiin parhaimmillaan neljäntenä. Kirmula sai pitkän matkan ja sprintin SM-kultaa ja toimi Kalevan Rastin ankkurina Jukolan viestissä (KR kuudes) ja Tiomilassa (KR neljäs).
5. Erno Kostamo
5. Erno KostamoÄänestyslistalle on noussut mukaan joensuulainen MC Kiteen ratamoottoripyöräilijä Erno Kostamo. Kostamo sijoittui neljänneksi kansainvälisen IRRC-katuratasarjan superbike-luokassa. Sarjan kisoista hänelle irtosi yksi voitto ja peräti kuusi sijoitusta kolmen parhaan joukkoon.
6. Kaisa Mäkäräinen
6. Kaisa MäkäräinenKansan suursuosikki Kaisa Mäkäräinen on voittanut Karjalaisen yleisöäänestyksen aina 2010-luvulla. Joensuulainen ampumahiihtotähti voi saavuttaa nyt kymmenennen kerran äänestyksen ykköstilan. Vuosi sitten hän sai 1 177 ääntä, mikä on suurin voittajan koskaan saama äänimäärä. Mäkäräisen kulunut vuosi on ollut edellisiä vaisumpi, mutta hän on yltänyt silti kuudesti kymppisakkiin ja kolmesti palkintokorokkeelle maailmancupin kisoissa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa Kontiolahden Urheilijoiden konkari oli seitsemäs ja MM-kisoissa parhaimmillaan 12:s. SM-kultaa Mäkäräinen sai yhteislähdöstä ja rulla-ampumahiihdosta.
7. Topias Palmi
7. Topias PalmiJoensuun Katajan koripalloilija Topias Palmi nimettiin kauden päätteeksi Korisliigan vuoden pelaajaksi. Palmi oli kuudenneksi Korisliigassa sijoittuneen Katajan paras pistemies. Maajoukkueessa Palmi pelasi kuusi ottelua, joissa hän heitti parhaimmillaan yhdeksän pistettä. Europeleissä Palmi hääri Katajan toiseksi parhaana pistemiehenä.
8. Lari Pesonen
8. Lari PesonenYksi urheiluvuoden yllätyksistä pamahti toukokuussa, kun Ilomantsin Erämiesten Lari Pesonen laukoi Suomelle olympiapaikan haulikkoammunnassa. Pesonen oli viides skeetin maailmancupin kisassa Etelä-Koreassa. Pesosen kauteen kuului viitostila myös MM- ja EM-näyttökisassa Hollolassa. Heinäkuussa hän oli mukana MM-kisoissa.
9. Juha Puhtimäki
9. Juha PuhtimäkiJoensuun Mailan tähtilukkari Juha Puhtimäki johdatti joukkonsa jälleen Suomen mestariksi. Puhtimäki nimettiin kauden päätteeksi vuoden pesäpalloilijaksi ja vuoden lukkariksi. JoMan värikäs ja rohkea lukkari oli sisäpelissä pudotuspelien kärkilyöntitilaston viitonen. Vuosi sitten Puhtimäki oli yleisöäänestyksen kakkonen keräten 234 ääntä.
10. Emilia Tukiainen
10. Emilia TukiainenKarelia Golfin Emilia Tukiainen on noussut vuoden aikana sijalle 254 naisamatöörien maailmanlistalla. Maajoukkuegolfari Tukiainen oli mukana EM-joukkuekisoissa ja naisamatöörien EM-kisoissa (59:s). Tukiainen kiersi pelaamassa maailmalla ja oli esimerkiksi viides Scottish Women's Openissa. Kotimaassa joensuulaiskasvatti päätyi Finnish Tourin rankingin kakkoseksi saavuttaen yhden osakilpailuvoiton ja kaksi kakkostilaa.
11. Jesse Turunen
11. Jesse TurunenKeski-Karjalan Urheiluautoilijoiden Jesse Turunen juhli rallin SM4-kaksivetoluokan SM-kultaa. Turunen nimettiin kauden päätteeksi Itä-Suomen vuoden autourheilijaksi. Hammaslahdessa asuva kuljettaja voitti kauden aikana luokkansa Kouvolan, Joensuun, Laitilan ja Turun SM-ralleissa.
12. Mika Törrö
12. Mika TörröViimeisenä muttei todellakaan pienimpänä listalla on Kontiolahden 205-senttinen ja 180-kiloinen voimamies Mika Törrö. Törrö saavutti jälleen Suomen vahvimman miehen tittelin ja kiersi maailman vahvimpien miesten kilpailusarjaa. Strongman Champions League -sarjassa Törrö oli kymmenes finaalissa ja parhaimmillaan kolmas osakilpailuissa. Rekanvedossa hän sai MM-pronssia.

Äänestys päättyy keskiviikkona 1.1.2020. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron arvoinen lahjakortti joensuulaiseen urheiluliikkeeseen. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt, että säilytämme yhteystietosi tämän kilpailun ajan. Keräämme yhteystiedot vain arvottavan palkinnon lähettämistä varten. Kukin saa äänestää vain kerran.