POHJOIS-KARJALAN
VUODEN URHEILIJA 2020

Teksti: Jarmo Sieviläinen

KARJALAINEN järjestää nyt 24. kerran lukijaäänestyksen, jossa yleisö pääsee valitsemaan oman suosikkinsa Pohjois-Karjalan vuoden parhaaksi urheilijaksi. Ehdolla on jälleen 12 nimeä, ja lisäksi omaa suosikkia on mahdollista äänestää postin välityksellä.

Äänestää voit tämän sivun lopusta ehdokasesittelyjen alta löytyvällä lomakkeella, postin välityksellä tai WhatsApp-viestillä numeroon 050 518 9421. Jokainen voi äänestää vain yhden kerran. Yleisöäänestykseen osallistui viime vuonna 1 947 henkeä, ja voittajaksi valittiin voimailija Mika Törrö. Äänestäneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti joensuulaiseen urheiluliikkeeseen.

Omaa ehdokasta voi äänestää postin kautta osoitteeseen: Karjalaisen urheilutoimitus, PL99, 80141 Joensuu.

Äänestysaikaa on päättynyt. Äänestyksen tulokset kerrotaan Karjalaisessa tammikuussa samalla, kun Karjalaisen kultamitalilautakunta valitsee Pohjois-Karjalan parhaan urheilijan. 
1. Antti Aalto
1. Antti AaltoEhdokkaista numerolle yksi on vakiintunut mies, joka on ensimmäisenä sekä aakkosissa että kotimaan mäkihypyssä. Kiteen Urheilijoiden Antti Aalto hyppäsi alkuvuodesta parhaimmillaan kuudenneksi maailmancupin kisoissa. Hän oli 32:s maailmancupin kokonaiskilpailussa, ja syksy toi kiteeläiskasvatille hopeaa SM-kesäkisoista.
2. Mari Eder
2. Mari EderEnon Kisa-Poikien ampumahiihtäjä Mari Eder tekee paluun ehdokaslistalle. Eder ylsi viime kaudella parhaimmillaan neljänneksi maailmancupissa ja sai uransa toiseksi parhaan sijoituksen (30:s) maailmancupin kokonaiskisassa. Rulla-ampumahiihdossa Eder nappasi SM-kultaa ja SM-pronssia.
3. Lassi Etelätalo
3. Lassi EtelätaloJoensuun Katajan keihäsmies Lassi Etelätalo osoitti jälleen Kalevan kisoissa olevansa maan ykkösheittäjä, kun hän tempaisi SM-kultaa tuloksella 82,20. Ruotsi-maaottelussa Etelätalo sijoittui kolmanneksi.
4. Konsta Hämäläinen
4. Konsta HämäläinenPohjois-Karjalan yleisurheilukauden komeetaksi kohosi väkevän läpimurron tehnyt Joensuun Katajan Konsta Hämäläinen, joka pinkoi Kalevan kisoissa 5 000 metrin SM-kultaa ja 1 500 metrin SM-hopeaa. Hämäläisen kauteen kuuluivat myös 4 000 metrin viestin SM-pronssi ja neljäs tila Ruotsi-maaottelun 1 500 metrillä.
5. Miika Kirmula
5. Miika KirmulaKalevan Rastin suunnistaja Miika Kirmula osoitti tasonsa Suomen kärjessä ottamalla elokuussa keskimatkan SM-kultaa. Keväällä kisojen sijaan harjoitteluun keskittynyt Kirmula oli KR:n avainmiehiä viestiliigan kisoissa, joista joensuulaiset saivat osakilpailuvoiton.
6. Kaisa Mäkäräinen
6. Kaisa MäkäräinenKaisa Mäkäräinen ylsi maailmancupissa osakilpailuvoittoon uransa viimeisellä ampumahiihtokaudella tammikuussa Oberhofin yhteislähdössä. Joensuulaistähti oli vuonna 2020 maailmancupissa kolmesti kymppisakissa päättäen uransa nelostilaan Kontiolahdella. Maailmancupin kokonaiskisassa Mäkäräinen oli 11:s ja yhteislähdön kokonaiscupissa neljäs. MM-kisoissa parhaaksi tulokseksi jäi 14:s tila. Ampumajuoksussa SM-kultaa heltisi normaalimatkalta, pikamatkalta ja viestistä.
7. Elmeri Purmonen
7. Elmeri PurmonenSuperpesiksessä hienon kauden pelannutta Kiteen Palloa ehdokaslistalla edustaa etenijä Elmeri Purmonen. KiPa yllätti kaikki ja ylsi viidenneksi Purmosen ja muiden nuorten tehdessä väkevää esiinmarssia. Purmonen oli runkosarjan etenijätilastossa seitsemäs.
8. Aleksi Rautiainen
8. Aleksi RautiainenJoensuun Mailasta listalla on luottojokeri Aleksi Rautiainen. JoMa dominoi Superpesiksen runkosarjassa, mutta taipui välierissä ja pronssipeleissä, jolloin ex-mestareiden kausi päättyi nelostilaan ja pettymykseen. Rautiainen takoi runkosarjan lyöjätilastossa neljänneksi ja pudotuspelien lyöjätilastossa viidenneksi.
9. Salla Romo
9. Salla RomoPohjois-Karjalassa on Suomen vahvimmat, sillä joensuulainen pastori Salla Romo saavutti uransa ensimmäisen Suomen vahvin nainen -tittelin lokakuussa Turussa. Edellisvuonna Romo debytoi kisoissa pronssisijalla ja nousi nyt jo mestariksi.
10. Emilia Tukiainen
10. Emilia TukiainenKarelia Golfin ykköspelaaja Emilia Tukiainen menestyi sekä kotimaassa että maailmalla. Tukiainen ylsi kahdeksanneksi amatöörien EM-kisoissa ja otti Finnish Tourin kokonaiskisan voiton saaden osakilpailuissa voiton, kakkostilan ja kaksi kolmostilaa. Euroopan ammattilaiskisojen lisäksi hän saavutti pronssia lyöntipelin SM-kisoissa.
11. Mika Törrö
11. Mika TörröMika Törrö päätti vuosi sitten Kaisa Mäkäräisen peräti yhdeksän vuotta kestäneen putken yleisöäänestyksen voittajana. Kontiolahtelainen voimamies taisteli syksyllä kolmannen kerran peräkkäin Suomen vahvin mies -kisan voittoon. Törrö päätyi kuudenneksi kansainvälisessä Strongman Champions League -sarjassa ennen finaalia ja oli parhaimmillaan kolmas osakilpailuissa. Suomen ennätys häneltä nähtiin säkkien korkeusheitossa.
12. Jamar Wilson
12. Jamar WilsonJoensuun Katajan koripalloilijoita listalla edustaa maajoukkuepelaaja Jamar Wilson, joka on päässyt vähitellen mukavaan lentoon uudessa seurassaan. Korisliigan huipputakamiehiin lukeutuva Wilson oli marraskuun lopussa viidentenä sarjan syöttötilastossa.