Pakkopulla maistui Leijonille vapaapäivän edellä – Suomi jyräsi Norjan mutta jäi niukasti huimasta nollapeliennätyksestä

Suomi rallatteli voittoon Norjasta. Entinen JoKP-pelaaja Oliver Kapanen (oik.) oli jälleen vahvassa vireessä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ei ole hävinnyt koskaan Norjalle MM-kilpailuissa, eikä maanantaina Prahassa pelattu alkusarjaottelu tehnyt poikkeusta. Pakkopulla maistui Suomelle, joka kukisti heppoisen vastustajan maalein 4–1.

Leijonat oli lähellä tehdä suomalaista jääkiekkohistoriaa. Suomi kesti MM-kilpailujen alussa peräti 163.47 peliminuuttia päästämättä maaliakaan, kunnes jäähyaitiosta karannut Norjan Max Krogdahl yllätti maalivahti Harri Säterin ja pilasi ennätysyrityksen kolmannen ottelun toisen erän lopussa.

Ennätys jäi vajaan minuutin päähän. Vuonna 2002 Suomen maali säästyi takaiskulta MM-kilpailujen alussa 164.28 peliminuuttia.

Säteri piti perjantaina Tshekin maaleitta varsinaisella peliajalla ja jatkoajallakin, mutta Suomi taipui voittolaukauskilpailun päätteeksi 0–1. Sunnuntaina Emil Larmi torjui helpon 8–0-voiton Britanniasta.

Maanantaina Suomi eteni voittoon Säterin torjunnoilla sekä hyökkääjien Oliver Kapanen ja Arttu Hyry täysosumilla.

Vasta tällä vuosituhannella pääsarjatason kisapaikkansa vakiinnuttanut Norja ylsi pari kertaa peräkkäin MM-kilpailujen puolivälieriin 2010-luvun alussa, mutta edellisestä kerrasta on jo 12 vuotta.

Kevään 2012 jälkeen vuonomaa on lukeutunut jälleen pisteautomaatteihin, joita Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF esittelee liian suureksi paisuneessa vuoden suurimmassa näyteikkunassaan MM-kilpailuissa.

Norja sai Leijonia vastaan avauserässä muutaman ylivoimahyökkäyksen, mutta Säteri selvitti tilanteet.

Leijonat karkasi Kapasen ja Hyryn tyylikkäillä ohjausmaaleilla. Kumpikin nautiskeli täysosumansa puolustaja Oliwer Kasken laukauksesta.

Avauserän lopussa oli ikävä tilanne, kun Norjan puolustaja Christian Kåsastul yritti taklata Suomen hyökkääjä Valtteri Puustista. Liukasliikkeinen Puustinen ehti alta pois, ja Kåsastulin kasvot osuivat laidan reunaan. Hän poistui kaukalosta verta tippuen.

Ensimmäinen erä keskeytettiin siivouksen ajaksi. Pelaamatta jäänyt minuutti tahkottiin erätauon jälkeen.

Hyry siirsi Suomen 3–0-johtoon toisen erän alussa. Sitten Norjan maalivahti Jonas Arntzen tarjoili lahjan, kun Ahti Oksanen katkaisi norjalaisvahdin heikon avauksen ja syötti kiekon tyylikkäästi jalalla Kapaselle. Keskushyökkääjälupaus siirsi pelivälineen tyhjään verkkoon.

Ottelun loppu oli Leijonilta tiistaina koittavan vapaapäivän odottelua. Joukkue harjoittelee jälleen keskiviikkona. Torstaina pisteautomaateista vastassa on Itävalta.