play

Hyvärinen jälleen SM-hiihtojen valtias – kolmas mitali toiveena viestissä

Perttu Hyvärinen

Perttu Hyvärinen Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT, Renne Ohtonen

Vieremän Koiton Kerttu Niskanen ja Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen hiihtivät keulapaikoilta ylivoimaisiin mestaruuksiin Äänekosken SM-hiihtojen takaa-ajokilpailuissa. Kisojen tuplamestarit selvisivät lauantain kilpailuista jopa helpolla.

Uransa 13:nnen mestaruuden saavuttanut Niskanen palkitsi runsaslukuisen ja kovasti kannustanen yleisön vauhdikkaalla näytöksellä.

– Perjantaina minua suurimmaksi osaksi kiiteltiin tästä kaudesta. Nyt yleisö eli tässä päivässä, Niskanen kertoi.

– Sieltä huudettiin "hanaa, hanaa, kaasua, kaasua". Ajattelin, että yleisö on tullut katsomaan meidän vauhtia, joten yritin tarjoilla, mitä kropasta lähti. Hiihdin lopun yleisölle.

Niskanen pääsi takaa-ajoon 18,5 sekuntia ennen Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoskea ja venytti etumatkan kymmenen kilometrin matkalla lähes kahteen minuuttiin.

Pärmäkoski aloitti kilpailun reippaasti, mutta säästeli lopussa voimiaan sunnuntain viestiin.

– Tiesin, että Kepa aloittaa vauhdilla ja oli itsekin pakko, etten anna toisille peesiapua. Tokalla ringillä ero oli sen verran turvallinen, että pystyin rauhoittamaan vauhtia, Pärmäkoski kertoi.

Viidentenä matkaan lähtenyt Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo kiilasi Jasmi Joensuun ja Anne Kyllösen edelle kolmanneksi reilun kahden minuutin päässä Niskasesta.

Myös Matintalo laski, etteivät kirkkaimmat mitalit olleet hänen ulottuvillaan, kun hän joutui lähtemään minuutin päässä Niskasesta ja yli 40 sekunnin päässä Pärmäkoskesta.

– Otin, mitä oli otettavissa, Matintalo totesi pronssihiihdostaan.

– Eilisen jälkeen oli selvää, että oli mahdoton tehtävä ottaa Kerttu tai Krista kiinni.

Pohjoiskarjalaisseurojen edustajista parasta vauhtia piti Liperin Hiihtoseuran Anni Kaipainen, joka oli 15:s.

Perttu Hyvärinen odotti miesten 15 kilometrin kilpailussa takaa-ajajien ankaraa hyökkäystä, mutta mestaruus heltisi lumisateessa helposti. Hyvärinen tuli maaliin 46,3 sekuntia ennen Jämin Jänteen Ristomatti Hakolaa ja 52,7 sekuntia ennen tämän seuratoveria Markus Vuorelaa.

– Iso yllätys minulle. Odotin pojilta enemmän, mutta oli vielä helpompaa kuin edellispäivän kympillä, Hyvärinen virnuili maajoukkueleireiltä ja arvokisareissuilta tutuille kilpakumppaneilleen.

Kolmannen Suomen mestaruutensa saavuttanut Hyvärinen keskityy tässä vaiheessa uraansa arvokisoihin ja maailmancupiin. SM-hiihtojen vire tulikin hänelle yllätyksenä.

– Näyttää huolestuttavasti siltä, että olen tulossa kevätkuntoon. Mutta sillä ei tee tässä vaiheessa kautta yhtään mitään, Hyvärinen jatkoi.

Hopeasta ja pronssista kamppailtiin ankarammin. Hakola nousi loppukirillään yhden sijan hopealle, ja toisena takaa-ajoon startannut Vuorela piti loppusuoralla Kuusamon Erä-Veikkojen Arsi Ruuskasen niukasti takanaan.

– Vähän yritimme alkuun tavoitella Perttua, mutta ero pysyi samana. Sen jälkeen aloimme taistella kakkossijasta, Hakola tunnusti.

Hakola luotti kiriinsä eikä pitänyt vauhtia kuin sen verran, ettei sprinttiässä Lauri Vuorinen ennättänyt mitalikamppailuun.

Myös Vuorela tunsi, ettei heillä ollut mahdollisuutta saavuttaa Hyväristä.

– Perttu meni menojaan horisonttiin. Ei siihen olisi pystytty, vaikka olisi kuinka vedetty, Vuorela arveli.

Vuorinen sijoittui kilpailussa viidenneksi ja Remi Lindholm kuudenneksi.

Liperin Hiihtoseuran Juuso Varis oli 57:nnellä sijallaan paras maakunnan seurojen edustaja. Pohjoiskarjalaistaustaisista mieshiihtäjistä Imatran Urheilijoiden Miro Karppanen oli 15:s ja Ristijärven Pyryn Jussi Karkkulainen 20:s.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi