Leijonat karisti uupuneen Unkarin kyydistään päätöserässä – "Tärkeitä maaleja"

Unkarin pelaajat eivät saaneet millään kuriin kolme syöttöpistettä saalistanutta Mikko Rantasta. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Reima Rautiainen / STT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on viiden ottelun jälkeen matkalla MM-kotiturnauksen pudotuspeleihin. Enempää ei tohdi uhota, eikä pudotuspelipaikkakaan ole vielä pomminvarma.

MM-jatkopelit kangastelevat askeleen lähempänä, kun Leijonat murskasi perjantaina Tampereella A-lohkossa Unkarin 7–1 – samoin numeroin kuin päivää aiemmin Ruotsi.

Joukkueena taitotasoltaan vastustajaansa selvästi parempi Suomi ratkaisi kolmannessa erässä (5–0) Atte Ohtamaan, Teemu Hartikaisen, Kasperi Kapasen, MM-ensikertalaisen Waltteri Merelän ja Joel Armian osumilla.

Numerollisesti tasaisia pelejä pelannut Suomi sai päätöserän maalikimarassa juomapullon kunnolla auki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tärkeitä maaleja. Paikkoja oli kahdessa eka erässäkin. Työn kautta näitä tulee, turnauksen avausmaalinsa 5–1:een ajassa 46.20 ranteella laukonut Kapanen kertoi.

Perjantain pakkovoiton jälkeen Suomella on pisteitä koossa kymmenen, eli pudotuspelisinetti vielä puuttuu. Turnausvoittoja on kolme, tappioita kaksi, maaliero vihdoin plussalla 18–13.

–  Vaikeuksien kautta voittoon. Kaksi erää oli vähän väkinäistä, meiltä liikaa yksilöurheilua. Kolmannessa erässä rauhoituttiin, tehtiin maskipelimaaleja, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli.

Kolmannessa erässä Kapanen vaihdettiin kakkosketjuun Armian tilalle.

–  Koska peli ei kulkenut, Jalonen perusteli.

NHL-tähtiloistoa turnaukseen tuova viime kauden Stanley Cup -mestari Mikko Rantanen syötti kolme maalia, joten hänen MM-saldonsa on 0+7.

Pudotuspeleistä yllättäen karsiutuneen Stanley Cup -mestari Coloradon Rantanen teki NHL-runkosarjassa 55 maalia ja syötti 50. Supertähden arvo ei ole riippuvainen maalien määrästä.

–  Yrittää auttaa joukkuetta, vaikka puolustuspelissä, ohjeisti Rantanen, jota ei MM-jäällä ole heikosta työmoraalista voinut syyttää.

Kolme tehtyä ylivoimamaalia ja Unkari-pelin tehoprosentti 50 sai Rantasen tyytyväiseksi.

–  Se vaikuttaa itseluottamukseen. Nyt oli kaksi hyvää ylivoimakentällistä, hän kehui.

Suomen kaukaloissa vuosia pelannut Ilves-hyökkääjä Balázs Sebők lakaisi toisessa erässä Unkarin 1–2-kavennuksessa kiekon helposti verkkoon, kun Olkinuora oli pudottanut kiekon hanskastaan Tamás Pozsgain heppoisesta laukauksesta eteensä.

Olkinuora venyi muutamaan näyttävään torjuntaan, mutta viime vuosien arvokisoissa loistaneesta luottovahdista paistoi hieman epävarmuutta, kuten ajoittain koko Suomen joukkueesta.

Perjantain ottelusta jäi pari erää maku, että toista peräkkäistä maailmanmestaruutta jahtaava Suomi säästelee voimia peräkkäispäivien Unkari- ja Itävalta-tuplakohtaamisessa. A-lohkon kolmossija Yhdysvaltain ja Ruotsin jälkeen lienee pelissä tiistain alkulohkopäätöksessä Tanskaa vastaan.

Unkari uupui loppua kohti, kun alla oli helatorstailta Ruotsi-koitos.

Suomen hyökkäysketjuissa loukkaantumisen jäljiltä kisajäälle palannut Antti Suomela korvasi kakkosen keskellä Jere Sallisen ja Tapparan Merelä nelosessa Ahti Oksasen.

Leijonissa Merelä sai kisapassiinsa leiman viimeisenä pelaajana. MM-debyytin odotus kesti neljä ottelua.

–  Oli hienoa tehdä maali. Ihan hyvin se (avauspelin odotus) meni, mutta en mielelläni palaa siihen, seurajoukkueiden Suomen ja Euroopan mestari Merelä sanoi.

Ottelun erikoisuus oli, että Unkari sai kuusi kahden minuutin jäähyä, Suomi ei yhtään.