Aurinkokuningas valaisi areenan, mutta Ranska oli pilata Suomen välilauantain

Ahti Oksanen (vas.) ja Hannes Björninen iloitsemassa Marko Anttilan tekemästä 3-2-johtomaalista Ranskaa vastaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Petteri Ikonen / STT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen nihkeät peliesitykset MM-kotikisoissa jatkuivat myöhään keskiviikkoiltana. Leijonat taivutti vain vaivoin altavastaaja Ranskan maalein 5–3.

Ranskalle ja Suomelle kohtaaminen oli 21:s miesten A-maaotteluissa. Ranska on voittanut vain kerran, kun se yllätti Leijonat 5–1 kotikisoissaan 2017. Muut 20 ottelua ovat päättyneet Suomen voittoihin, usein rumin lukemin.

Ensimmäisessä kohtaamisessa Calgaryn olympialaisissa 1988 Leijonat murjoi Ranskan 10–1. Vuonna 1995 Leijonat nollasi Ranskan 5–0 MM-kilpailujen puolivälierässä Tukholmassa ja jatkoi marssiaan kohti ensimmäistä maailmanmestaruuttaan.

Jääkiekkopersoona Juhani Tamminen valmensi tuolloin Ranskaa.

–  Suomi oli niissä "geimeissä" taidoiltaan ylivertainen. Muuten olisimme ottaneet mitalin, Tamminen muisteli kevätlennon päättänyttä ottelua myöhemmin STT:lle.

Aurinkokuninkaaksi kutsuttu Tamminen valaisi areenan myös Tampereella, kun hän teki yllätyspaluun C Moren MM-studioon.

Aitiosta ottelua seuranneen entisen maajoukkuekapteenin kuva heijastettiin myös mediakuutiolle kiekkokansan ihmeteltäväksi.

Vuosi 1995 on läsnä Tampereella myös Ranskan joukkueessa.

Suomalaislähtöinen Petri Ylönen torjui Ranskan maalilla 28 vuotta sitten Leijonia vastaan ja antautui ensimmäisen kerran vasta toisen erän puolivälissä. Ylösen poika Sebastian Ylönen on yksi Ranskan maalivahdeista Tampereella, mutta ei pukenut keskiviikkoillan otteluun.

Vajaassa kolmessa vuosikymmenessä ranskalainen maajoukkuejääkiekko on ottanut kukonaskelia eteenpäin. Taitavat yksilöt panivat Suomen todella ahtaalle ja olivat pilata murskavoittoa odottaneiden suomalaisten välilauantain.

Tamminen painotti valmentajaurallaan 60 minuutin painetta. Ranskan paine kesti aluksi kaksi minuuttia, mutta tuotti johtomaalin jo reilun minuutin pelin jälkeen. Suomenkin liigakaukaloissa viihdyttänyt väkkärämäinen Alexandre Texier pohjusti maalintekopaikan Florian Chakiachvilille, joka yllätti maalivahti Emil Larmin.

Leijonat oli pahasti jyrän alla, mutta Harri Pesonen sivalsi tasoituksen kolme minuuttia takaiskun jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi aloitti MM-kilpailut tahmeasti ja voitti vain yhden kolmesta ensimmäisestä ottelustaan. Myös Ranska keräsi kolmesta ensimmäisestä ottelusta neljä pistettä ja kesti neljännen ottelun avauserässä kaksi Suomen ylivoimapeliä.

Suomen NHL-tähtikaarti tuskaili tehottomuuttaan jälleen myös tasaviisikoin, mutta nelosketju näytti esimerkkiä paremmasta.

Toisessa erässä Ahti Oksanen teki kapteeni Marko Anttilan syötöstä johtomaalin. Justin Addamo tasoitti 2–2:een, mutta Anttila herätti kotiyleisön täysosumallaan.

Toisen ja kolmannen erän taitteessa Leijonat kesti nelossentteri Hannes Björnisen jäähystä seuranneen alivoiman.

Sitten ykkösylivoimaviisikon Teemu Hartikainen jysäytti 4–2-lukemat Sakari Mannisen ja Mikko Rantasen esityön jälkeen.

Suomi kesti vielä Rantasen jäähystä seuranneen alivoiman, mutta Ranska jatkoi painostamista tasaviisikoin. Mestiksen kautta kirkkaampiin kaukaloihin koukannut Charles Bertrand pani pelin jännäksi 3–4-maalillaan. Manninen viimeisteli loppulukemat Rantasen syötöstä tyhjään maaliin.