Nuoret Leijonat romahti pronssiottelussa – "Tuollainen loppu raapaisee syvältä"

Kuva: Adam Ihse / AFP

STT

Paljon vaikeuksia ja hyviä hetkiä, Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jere Lassila summasi MM-kisaurakan TV5:n haastattelussa. Takana oli maalein 5–8 Tshekille kärsitty tappio pronssiottelussa.

Nuoret Leijonat johti parhaimmillaan 5–2 ja vielä pari minuuttia ennen loppua 5–4, joten romahdus oli syvä.

– Iso ärsytys, kun turnaus päättyi näin, Lassila tuumi.

– Peli ei saisi karata, miten se nyt karkasi.

Perjantaina Göteborgissa pelattu ottelu oli hyvä kiteytys Suomen kisaurakasta. Ehjiä hetkiä oli liian vähän. Kaikkiaan kisaurakka oli hyvin vuoristoratamainen, eikä päävalmentaja Lauri Mikkolan "rekordi", kolme voittoa seitsemästä ottelusta, vakuuta. Toki puolivälierän voitto sekavan alkusarjan jälkeen avasi tien mitalipeleihin, joten täysi epäonnistuminen MM-kilpailut eivät olleet.

Surkeaan alkuun nähden mitalipeleihin pääseminen oli hyvä saavutus. Suomi aloitti MM-kilpailut kahdella tappiolla, mutta paransi sen jälkeen paljon. Voitto Latviasta helpotti, mutta vasta alkusarjan päätösottelussa taisteluvoitto Ruotsista nosti odotuksia. Puolivälierässä Suomi taivutti Slovakian, mutta taipui torstaina Yhdysvalloille välierässä hyvän taistelun jälkeen.

Pronssiottelussa lataus oli kohdallaan alussa ja toisen erän puolivälissä, mutta Tshekki taisteli kahdesti tasoihin ja lopulta myös ohi.

Nuoret Leijonat tuli pronssiotteluun terävästi, kun Rasmus Kumpulainen ja Jani Nyman rokottivat jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Tämä riitti Tshekin maalivahti Michael Hrabalille, joka jätti pelin kesken ja teki tilaa Jakub Vondrasille.

Jiri Kulich kavensi ylivoimalla erän lopussa, eikä Tshekki jättänyt käyttämättä toisenkaan erän ylivoimaansa. Jakub Stancl tasoitti ennen erän puoliväliä, mutta Suomi iski sitten tehokkaasti. Konsta Helenius teki 3–2-maalin Nymanin syötöstä, ja Lenni Hämeenaho viimeisteli 4–2-lukemat 19 sekuntia myöhemmin.

Hämeenaho yllätti Vondrasin vielä ylivoimallakin, mutta erän viimeisellä minuutilla kävi köpelösti. Suomi pelasi ylivoimaa, kun Ondrej Becher karkasi maalintekoon.

Suomen maalivahti Niklas Kokko antautui jälleen kolmannen erän alussa, kun Kulich iski ylivoimalla 4–5-kavennuksen.

Tshekki pelasi lopussa upporikasta ja rutiköyhää. Riski kannatti ilman maalivahtia pelaten. Becher tasoitti ajassa 58.04. Vain 15 sekuntia myöhemmin Tomas Hamara vei Tshekin 6–5-johtoon. Dominik Rymon ja Becher iskivät kiekot vielä Suomen tyhjään maaliin, kun Kokko oli otettu pois maalilta.

– Tuollainen loppu raapaisee syvältä, kapteeni Lassila sanoi.