Leijonat ja Tshekki tasoittivat sopuisasti tietä kohti mitalipelejä – Suomella torstain puolivälierässä vastassa Slovakia

Toni Rajala (vas.) viimeisteli Suomen 3-0-maalin. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kukisti myöhään tiistai-iltana MM-kotikisojen alkusarjan päätösottelussa Tshekin maalein 3–0. Suomi voitti Tampereella pelatun B-lohkon ja kohtaa torstaina puolivälierässä Slovakian, joka tahkosi alkusarjansa Helsingissä.

Suomi pelasi Slovakiaa vastaan arvokilpailuissa viimeksi Pekingin olympialaisissa ja voitti sekä alkusarjassa että välierissä.

MM-jäillä Leijonat halusi välttää Kanadan kohtaamisen puolivälierässä ja piti tilanteen käpälissään varsinaisen peliajan voitolla, johon joukkue tarttui tiukasti jo avauserässä.

–  Jos Tshekki veti puolivaloilla, niin sitten veti. Me vedimme täysillä, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kuittasi utelut vastustajan kiinnostuksesta voittaa peli ja joutua Kanadan vastustajaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Päätimme, että lähdemme voittamaan ja ottamaan kolme pistettä.

Joel Armia viimeisteli 1–0-maalin täysosumalla, joka oli tahdon- ja taidonnäyte. Hän sai pystysyötön Harri Pesoselta, punnersi hyökkäysalueelle, harhautti puolustaja Jan Scotkan ulos tilanteesta ja yllätti maalivahti Marek Langhamerin terävällä laukauksella etukulmaan.

–  Pesoselta hyvä syöttö, yhdellä yhtä vastaan hyvä haasto ja maali, Armia summasi ottelun kohokohdan.

Erän lopussa Sakari Manninen päätti ylivoimakuvion ja tuplasi johdon Jere Sallisen syötöstä.

Toisen erän alussa Tshekki pyöritti peliä minuuttitolkulla, mutta David Pastrnakin ja muiden maalirohmujen viimeistely-yritykset jäivät vaisuiksi, eikä Juho Olkinuoran nollapeli ollut vaarassa. Toni Rajalan toisen erän lopun 3–0-maali puolustaja Mikael Seppälän nappisyötöstä paketoi pelin.

–  Heh, kerrankin näkee jotain. Harvemmin, mutta onneksi tänään, Seppälä tunnelmoi.

–  Vastustaja yritti kovasti, mutta onnistuimme pitämään heidät pois maalintekopaikoilta. Taktinen peli molemmilta. Oli vaikea päästä hyökkäämään.

Tshekki tyytyi tulokseen

Tshekki kuuluu MM-historian menestyneimpiin maihin, mutta sen edellisestä maailmanmestaruudesta on jo 12 ja mitalistakin 10 vuotta. Vuoden 2012 pronssin jälkeen Tshekki on hävinnyt pronssiottelun kolmesti.

Suomea 2014–16 valmentanut Kari Jalonen otti Tshekin komentoonsa kesken kauden olympialaisten jälkeen, piiskasi joukkueen oivaan vireeseen ennen MM-kilpailuja ja onnistui kukistamaan Leijonat Tukholman EHT-turnauksessa.

Tampereella Jalosen suojatit ovat onnistuneet hyvin paria ottelua lukuun ottamatta, mutta Suomea vastaan havaittavissa oli pelailun makua sen jälkeen, kun Leijonat sai otteen voitosta avauserän täysosumillaan.

–  Muutama maalintekopaikka mitä saimme, olisi pitänyt käyttää. Suomen puolustus oli betonia, Kari Jalonen sanoi.

Päätössummerin odottelu kiteytyi kapteeni Roman Cervenkan kolmannessa erässä ottamaan toiseen huolimattomaan jäähyyn.

–  Puolustimme jämäkästi ja pelasimme kärsivällisesti omaa peliämme. Emme hakeneet väkisin mitään. Hyvä peli meiltä, Armia ruoti.

Karnevaalitunnelmaa kadulla ja katsomossa

Tappiolle joutuneen Tshekin haluttomuus tappoi pelin intensiteetin, mutta ei yli 11  000 katsojan luomaa tunnelmaa.

Tampereen aurinkoisen iltapäivän karnevaalitunnelma jatkui areenassa, jossa pelattu ottelu oli turnauksen toistaiseksi korkeatunnelmaisin. Leijonien alun maalit auttoivat asiaa, mutta Tshekin tiivis fanirykelmä kiritti mukavasti.

–  Hyvä tunnelma oli. Ei voi muuta sanoa, Armia tuumi.

Kolmas sija lohkossa kelpasi Tshekille ja tuo vastaan Saksan, joten tie mitalipeleihin helpottui. Edessä on matka Helsinkiin torstaiksi ja suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun Kari Jalonen kohtaa entisen pelaajansa Toni Söderholmin.

–  Olemme oikealla tiellä. Itävalta-peli ei ollut hyvä. Joukkue on kasvanut turnauksen aikana, Kari Jalonen sanoi.

Kanada jäi Ruotsin päänvaivaksi. A-lohkon voittanut Sveitsi kohtaa Yhdysvallat.