play

Novak Djokovicin yritys tehdä tennishistoriaa pysähtyi ainakin toistaiseksi Melbournen lentokentälle

Novak Djokovic on juhlinut Australian avoimien mestaruutta yhdeksän kertaa. Lehtikuva/AFP

Novak Djokovic on juhlinut Australian avoimien mestaruutta yhdeksän kertaa. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Novak Djokovicin yritys tehdä urheiluhistoriaa pysähtyi torstaina Melbournen lentoasemalle. Ennätyksellistä 21. tenniksen grand slam -kaksinpelimestaruutta tavoittelevan serbin viisumi peruttiin, ja hänet vietiin lentokentältä lähellä sijaitsevaan hotelliin, jota Australian valtio käyttää säilöntäkeskuksena.

–  Djokovicin viisumi on peruttu. Säännöt ovat sääntöjä, erityisesti kun kyse on rajoistamme. Kukaan ei ole sääntöjen yläpuolella. Voimakkaat toimemme rajoilla ovat olleet tärkeänä syynä siihen, että Australiassa kuolemien määrä covidin takia on ollut yksi maailman alhaisimmista. Olemme jatkossakin valppaina, Australian pääministeri Scott Morrison viestitti Twitterissä.

Serbian presidentti Aleksander Vucic puolestaan syytti BBC:n mukaan Australian viranomaisia Djokovicin kiusaamisesta.

Djokovicin juristit aikoivat haastavat viisumin perumispäätöksen oikeusteitse, ja torstaina oli epäselvää, pelaako Djokovic lopulta Melbournessa. Djokovicin valitus on määrä käsitellä paikallisessa oikeusistuimessa maanantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niin tai näin, Djokovicin toiminta jättää todennäköisesti ikuisen jäljen hänen maineeseensa. Djokovic on yksi kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista. Kun hänen uransa jonain päivänä päättyy, hän saattaa olla kaikkien aikojen paras – mutta myös kaikkien aikojen ristiriitaisin.

"En paljasta"

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa, huhtikuussa 2020 Djokovic sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen. Vuonna 2020 Djokovic sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovic ei ole selkeästi ilmoittanut, onko hän tämän jälkeen ottanut rokotteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En paljasta, olenko rokotettu vai en. Mitä tahansa sanonkaan – olen, en ole, ehkä, en tiedä tai mietin sitä – he käyttävät sitä sinua vastaan, Djokovic vastasi Sports Illustratedin kysyessä asiasta.

Tiistaina turnausjärjestäjät olivat kertoneet antaneensa maailmanlistan ykköspelaajalle poikkeusluvan pelata ilman koronarokotusta. Djokovic itse kirjoitti asiasta Instagramissa, ja tieto Djokovicin erivapaudesta sai osakseen rajua arvostelua Australiassa.

Turnauksen toimitusjohtaja Craig Tiley kertoi aiemmin BBC:lle, että 26 urheilijaa oli hakenut erivapautta. Tileyn mukaan "kourallinen" hakemuksista oli hyväksytty.

Erivapausanomukset käsittelee kaksi erillistä lääketieteellisistä asiantuntijoista koostuvaa lautakuntaa. Hengityselimistön tulehdussairaus tai jokin muu akuutti sairaus oli ilmoitettu perusteeksi erivapaudelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Melbournen lentoasemalla Djokovicin tie kuitenkin tyssäsi. Rajavartijat tulkitsivat, ettei Djokovic täyttänyt maahantulovaatimuksia.

Pääministeri Morrison kertoi, että Australian rajavartiolaitos oli ohjeistanut marraskuussa turnausjärjestäjiä kirjallisesti siitä, mitkä ovat maahanpääsyn vaatimukset. Morrisonin mukaan viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana sairastettu koronavirustartunta ei oikeuta rokotevaatimuksesta poikkeamiseen.

Viime vuonna Djokovic voitti kauden kolme ensimmäistä arvoturnausta ja eteni Yhdysvaltain avoimissakin loppuotteluun asti. Hän pelasi uransa parasta tennistä, ja kertoi käynnistävänsä uuden tenniksen pelaajayhdistyksen, jonka tarkoitus oli lisätä pelaajien sananvaltaa.

Se kertoo siitä, että Djokovic haluaa olla johtaja. Mutta millainen?

Nadal: Hän teki omat päätöksensä ja sillä on seurauksensa

Espanjalainen Rafael Nadal jakaa Novak Djokovicin kanssa kaikkien aikojen grand slam -kaksinpelimestaruuksien kärkipaikkaa tenniksessä, mutta ei jaa serbipelaajan kielteistä kantaa koronarokotukseen.

Nadal pelaa parhaillaan Melbournen ATP-turnauksessa.

–  Kävin covidin läpi. Minut on rokotettu kahdesti. Jos on rokotettu, voi pelata Australian avoimissa ja kaikkialla. Maailma on mielestäni kärsinyt tarpeeksi, joten siksi sääntöjä pitää noudattaa, Nadal sanoi.

Hän totesi, että Djokovicin on kohdattava toimiensa seuraukset.

–  Hän teki omat päätöksensä. Jokainen on vapaa tekemään niin, mutta sillä on seurauksensa. Tietenkään en pidä tällaisesta tilanteesta. Jollain tapaa olen pahoillani hänen puolestaan.

Djokovicin turnausjärjestäjiltä alun perin saama erivapaus osallistua Australian avoimeen mestaruusturnaukseen ilman rokotusta sai osakseen paljon julkista arvostelua. Nadal sanoi ymmärtävänsä tuohtumuksen.

–  Monet perheet ovat kärsineet pandemiasta paljon kahden viime vuoden aikana. On ymmärrettävää, että ihmiset täällä Australiassa ovat hyvin turhautuneita Djokovicin tapaukseen, koska he ovat joutuneet sulkutiloihin, ja jotkut ihmiset eivät ole päässeet palaamaan koteihinsa, Nadal sanoi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi