Remi Lindholm selätti Iivo Niskasen – Naisten kisassa paras suomalainen oli yllättäen Vilma Ryytty

Remi Lindholm oli Rukalla vapaan hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähdössä parhaana suomalaisena 12:s. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pasi Rein / STT

Remi Lindholm ja Vilma Ryytty tuulettivat mukavasti maastohiihdon suomalaisia voimasuhteita Rukan maailmancupin päätöspäivänä sunnuntaina.

Lindholm oli vapaan hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähdössä parhaana suomalaisena 12:s, ja Ryytty jätti naisten kilpailussa Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen taakseen uransa parhaalla hiihdolla maailmancupissa.

Lindholm sisuuntui talven parhaaseen hiihtovauhtiin jäätyään lauantain kympillä sijalle 41. Edelle kiilasi muiden muassa läheinen kilpakumppani Miro Karppanen.

– Se sisuunnutti. Miro oli iloinen eilen. Halusin vähän näyttää, että täältä tulee, Lindholm paljasti.

Yhteislähdössä Lindholm kesti kärkiryhmässä kirivaiheeseen asti. Hän jäi 6,5 sekuntia kilpailun voittaneesta Jan Thomas Jenssenistä. Iivo Niskanen oli 12,9 sekunnin päässä Lindholmista 13:s.

– Olen tyytyväinen ja helpottunut, Lindholm tunnusti, sillä huono tulos olisi karsinut hänet maailmancupia kiertävästä joukkueesta.

– Yleisö huusi pitkään "hyvä Remi" ja "hyvä Iivo". Toiseksi viimeisellä kierroksella aloin kuulla vain "hyvä Remi" -kannustusta. Silloin tiesin, että Iivo on jäänyt. Tuntui hyvältä.

Iivo Niskanen pettyi lauantaina perinteisen kympin kakkossijaan. Luistelu yhteislähtökilpailun 13:nneksi ylitti hänen odotuksensa, sillä hiihto tuntui yllättävän hyvältä.

– Parempaa kuin odotin. Oli vahva olo, mutta viimeisellä puolikkaalla jyrkkä osuus oli hankala, Niskanen perkasi kilpailua.

– Osasin oikeastaan odottaa sitä, kun alla ei ollut pariin viime viikkoon paljon vapaata. Lihas ei ollut tottunut siihen.

Niskanen on ensimmäisen kilpailuviikonlopun jälkeen maailmancupissa 11:ntenä. Hän ei aio osallistua maailmancupin seuraavaan kilpailuun Ruotsin Jällivaarassa vaan pyrkii terävöittämään kuntoaan pienen kilpailutauon harjoituksilla.

– Uhraan yhden kisan sitä varten, että kulku olisi sen jälkeen mahdollisimman hyvä Trondheimin maailmancupissa ja Tour de Skillä, Niskanen kertoi.

Kilpailun voittanut Jan Thomas Jenssen kukisti yhteislähdön loppukirissä Tshekin Michal Novakin 0,7 sekunnilla. Norjan Harald Östberg Amundsen kiri kolmanneksi.

Jenssen pääsi ensi kertaa urallaan palkintopallille maailmancupissa.

Liperin Hiihtoseuran Veeti Pyykkö oli kisan 74:s lähes viisi ja puoli minuuttia kärjelle hävinneenä.

Nuorten MM-kisoihin tähtäävä Vilma Ryytty oli naisten yhteislähdössä parhaana suomalaisena 28:s. Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen kärsivät suksiongelmista ja jäivät sijoille 31 ja 32.

– Tänään palaset loksahtivat kohdilleen, Ryytty arvioi hiihtoaan.

– En ole ikinä tainnut voittaa kumpaakaan (Pärmäkoskea tai Niskasta) distanssimatkoilla, joten tuntuu tosi hyvältä.

Samalla Ryytty selvitti, että hän tähtää 900 tunnin vuosittaisella harjoituskuormalla maailman huipulle.

– Harjoittelun teemana on toistaiseksi ollut kestävyyspohjan parantaminen mahdollisimman hyväksi. Teen kaikkeni, että pärjään distanssimatkoilla tästä vielä 28 sijaa paremmin, Ryytty paljasti.

Ruotsin Moa Ilar otti Rukan yhteislähdöstä uransa arvokkaimman voiton. Hän kukisti kirikamppailussa Yhdysvaltain Jessie Digginsin 0,3 sekunnilla. Yhdysvaltain Rosie Brennan hiihti kolmanneksi.

Kilpailun ruotsalaiset ennakkosuosikit Ebba Andersson ja Frida Karlsson hiipuivat kirivaiheessa sijoille viisi ja kuusi.