Tshekki palkitsi kotiyleisönsä ja jyräsi Ruotsin matkalla MM-finaaliin

Kuva: Michal Cizek

STT-Lehtikuva

Prahan O2-areenassa lauantaina päivystäneet tshekkiläiset jääkiekkofanit saivat haluamansa, kun heidän suosikkijoukkueensa ylsi kotiturnauksessaan MM-finaaliin 14 vuoden tauon jälkeen.

Matkalla loppuotteluun Tshekki raivasi tieltään välierissä Ruotsin rujoin lukemin 7–3.

Tshekki nautiskeli avoimien ovien ottelusta. Se mätti kakkoserässä kolme maalia vajaan kolmen minuutin sisällä ja nykäisi avauserän jälkeen voimassa olleesta tasatilanteesta 5–2-johtoon.

Tshekin hurmosminuuteilla maalit iskivät Ondrej Kase, Martin Necas ja Dominik Kubalik. Sebastian Ahon hyökkäyskaveri Carolina Hurricanesista Necas kirjautti ottelussa 1+3 pistettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pardubice-hyökkääjä Lukas Sedlak iski kolmannessa erässä läpiajoista kaksi maalia.

Kahdeksan aiempaa ottelua voitosta voittoon rallatellut Ruotsi johti avauserässä kahdesti.

–  Alku oli vaikea. Tasoitimme, sitten he tekivät heti maalin, ja tasoitimme taas, Necas muisteli Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sivuilla.

Tshekin voittoa varjosti toisen erän karkea tuomarivirhe. Juuri ennen Kubalikin 5–2-osumaa tshekkipuolustaja Jan Rutta murjoi Ruotsin hyökkääjää Isac Lundeströmiä törkeästi kyynärpäällään.

Mikael Granlundin seurakaverina San Jose Sharksissa pelaava Rutta ei saanut törkytempustaan edes kahden minuutin jäähyä. Tuomariratkaisu oli Ruotsille piinallinen, sillä olisi ollut 2–4-tappiolta aivan erilainen tilanne jatkaa välierää, jos Ruttalle olisi tuomittu vaikkapa aivan perusteltu viisiminuuttinen eli pelirangaistus.

Toisaalta Ruotsilta jäi ottelussa puhaltamatta päivänselviä jäähyjä. Ottelun päätuomarikaksikko, Latvian Andris Ansons ja suomalainen Kristian Vikman, ei onnistunut tehtävässään parhaalla mahdollisella tavalla.

Tshekki hyödynsi maalipaikkansa fanaattisen kotiyleisönsä edessä ihailtavan viileästi. Sen oli helppo turvata aiemmin SM-liigassa Ilveksessä pelanneeseen maalivahti Lukas Dostaliin, joka torjui 37 kertaa.

Tshekin joukkueesta konkarihyökkääjä Roman Cervenkalla on ennestään kokemusta maailmanmestaruuden voittamisesta. Hän kuului Vladimir Ruzickan valmentamaan Tshekin miehistöön, joka juhli maailmanmestaruutta Saksan MM-turnauksen päätteeksi keväällä 2010.

Kari Jalosen valmennuksessa Tshekki kipusi pitkästä aikaa MM-mitaleille Tampereella 2022, kun se otti pronssia.