Puljujärvi tahditti Leijonien kasvojenpesua – Kanada ratkaisi päätöserän täysosumilla

NHL-konkarit Mikael Granlund ja John Tavares vääntämässä kiekosta.

NHL-konkarit Mikael Granlund ja John Tavares vääntämässä kiekosta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Prahan monitoimiareenan yleisökäytävien lattiat muuttuvat tahmeiksi jääkiekon miesten MM-kilpailujen pelipäivinä.

Tahmeaa on ollut myös Suomen peli, mutta lauantaina Leijonat pani parastaan hyökkääjä Jesse Puljujärven johdolla ja haastoi hallitsevan maailmanmestarin Kanadan.

Kanada voitti lopulta Brandon Hagelin ja Dawson Mercerin päätöserän täysosumilla 5–3, mutta Leijonat onnistui kasvojenpesussaan Itävallalle torstaina kärsityn 2–3-katastrofitappion jälkeen.

Puljujärvi oli suuressa roolissa ja palkittiin Suomen parhaana pelaajana. Hän on pelannut hyvin Prahassa ja näyttänyt kypsynyttä puoltaan. Juniori-ikäisestä pistenikkarista on kasvanut kaukalossa töitä paiskova hyökkääjä, joka käyttää näyttävästi aseitaan isoa kokoa ja rightin mailaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanha tuttu juonikkuuskin on tallella eikä hän pelkää näyttää sitä, kun itseluottamus on nousussa vaikeiden kausien jälkeen. Puljujärvi väänsi lauantainakin väkevästi, pääsi kanadalaisten ihon alle ja teki kaksi maalia.

Päävalmentaja Jukka Jalosen sekoittamat uudet kentälliset painoivat pelin Kanadan päätyyn ja rokottivat nikkareita heidän reseptillään. Leijonat hallitsi maalin edustaa ja livahti kahden maalin karkumatkalle.

Ensin Puljujärvi siirsi Rasmus Rissasen laukauksesta jääneen irtokiekon Kanadan maalivahdin Jordan Binningtonin selän taakse.

Hetkeä myöhemmin Kanadan hehkutettu superlupaus Connor Bedard huitoi Oliver Kapasta ja joutui jäähylle. Valtteri Puustinen viimeisteli ylivoimalla ensimmäisen MM-maalinsa Binningtonin edessä mainiosti pelanneen Arttu Hyryn syötöstä. Puljujärvikin hääri tilanteessa Binningtonin kiusana.

Kanadakin oli vaikeuksissa Itävallan kanssa ja taivutti alppimaan vasta jatkoajalla.

Suomea vastaan Kanada tokeni nopeasti ja kiri tasoihin Dylan Cozensin sekä Brandon Tanevin erän loppuminuuttien maaleilla. Cozensin täysosumassa maali vaikutti olleen paikoiltaan. Hyvin torjunut Suomen maalivahti Harri Säteri kauhoi Tanevin laukauksen niukasti maaliviivan huonommalle puolelle.

Leijonat kesti alivoiman ensimmäisen erän lopussa ja toisen alussa. Sen jälkeen istui Kanada, jonka jäähypenkin kuluttajista Pierre-Luc Dubois varattiin NHL:ään kahdeksan vuotta sitten numerolla kolme juuri ennen Puljujärveä.

Puljujärvi sai nelosvarauksenakin niskoilleen odotukset, joita hän ei pystynyt täyttämään. Nyt hän nautiskeli Kanadaa vastaan. Hymy näkyi Prahan areenan ylälehtereille saakka, kun Puljujärvi vei Suomen 3–2-johtoon toisen erän loppupuolella.

Kanadan Owen Power tasoitti viihdyttävän erän lopussa tasavajaalla, kun Puljujärvi ja Ridly Greig istuivat jäähyaitiossa. Greig istui Puljujärven kuumentaman ja suihkukomennuksen saaneen Bowen Byramin 5+20 minuutin rangaistusta.

Hagel vei Kanadan johtoon kolmannen erän puolivälissä, eikä Suomi onnistunut enää murtamaan Kanadan puolustusta.

Leijonat yrittää varmistaa pudotuspelipaikan alkuviikosta, kun maanantaina vastassa on Tanska ja tiistaina Sveitsi.