play

Ihmisoikeusjärjestö patistaa Pekingin olympiasponsoreita puolustamaan ihmisoikeuksia

Pekingin talviolympiakisojen alkuun on vajaat kolme kuukautta. LEHTIKUVA/AFP

Pekingin talviolympiakisojen alkuun on vajaat kolme kuukautta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pekingin talviolympialaisten sponsoreita ottamaan tiukemmin kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Jos äänenpainot eivät sponsoririntamalla kovene, järjestö uhkaa ottaa tukijat kampanjointinsa maalitauluiksi.

–  Pekingin talviolympialaisiin on vajaat kolme kuukautta, mutta kisojen suuret tukijat pysyttelevät hiljaa siitä, miten ne aikovat käyttää vaikutusvaltaansa edistääkseen Kiinan surkeaa ihmisoikeustilannetta, kommentoi Sophie Richardson, järjestön Kiinasta vastaava johtaja.

Richardsonin mielestä suuryritykset pilaavat mahdollisuutensa sitoutua ihmisoikeuksiin, kun ne katsovat Kiinan ihmisoikeusloukkauksia sormien läpi. Hiljaisella hyväksynnällä kisojen tukijat hyväksyvät sensuurin ja taantumuksen Kiinassa, järjestö arvioi.

Pekingin talviolympialaisten tukijoihin kuuluvat muun muassa Intel, Omega, Panasonic, Samsung, Toyota, Visa, Airbnb, Coca-Cola, Allianz ja Alibaba. Human Rights Watch kertoi lähestyneensä yrityksiä aiemmin tänä vuonna, mutta sai vain yhden vastauksen, saksalaiselta Allianzilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihmisoikeusjärjestöt ja monet Kiinasta maanpakoon lähteneet ovat syyttäneet Kiinan hallintoa muun muassa etnisestä syrjinnästä, jota ovat kohdanneet etenkin uiguurit ja tiibetiläiset. Kiina on koventanut otteitaan myös Hongkongissa.

Olympiatuli saapui Kreikasta Kiinaan viime kuussa, ja tulta oli vastassa pieni aktivistien joukko. Mielenosoittajat heiluttivat Tiibetin lippua ja kylttiä "Ei kansanmurhalle".

Peking korostaa, ettei se halua politisoida urheilua. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanta on, ettei olympialiike voi mennä maahan ja käskyttää sen poliittista johtoa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi