play

IIHF:n pääsihteerinä aloittanut Matti Nurminen toivoo mahdollisimman normaalia kiekkovuotta – "Olemme selvinneet hienosti vaikeistakin ajoista"

Nurmisen ensimmäinen puolivuotinen IIHF:n pääsihteerinä on sujunut mukavasti, vaikka urheiluvuosi on ollut myös jääkiekon saralla hämmentävä. Juuri kun koronapandemian pahin aalto hellitti, urheilumaailma joutui uuden kysymyksen äärelle Venäjän hyökkäyssodan takia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Nurmisen ensimmäinen puolivuotinen IIHF:n pääsihteerinä on sujunut mukavasti, vaikka urheiluvuosi on ollut myös jääkiekon saralla hämmentävä. Juuri kun koronapandemian pahin aalto hellitti, urheilumaailma joutui uuden kysymyksen äärelle Venäjän hyökkäyssodan takia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Suomalaisen jääkiekon johtotehtävissä 21 vuoden ajan toiminut Matti Nurminen sai keväällä arvokkaan pestin lajin huipulta, kun hänet valittiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) pääsihteeriksi. Suomen kiekkoliiton toimitusjohtajana työskennellyt Nurminen pakkasi laukkunsa Leijonien kultaisten MM-kotikisojen juhlatunnelmissa muuttaakseen uuteen kotipesäänsä Sveitsin Zürichiin.

Nurmisen ensimmäinen puolivuotinen pääsihteerinä on sujunut mukavasti, vaikka urheiluvuosi on ollut myös jääkiekon saralla hämmentävä. Juuri kun koronapandemian pahin aalto hellitti, urheilumaailma joutui uuden kysymyksen äärelle Venäjän hyökkäyssodan takia.

–  Jos miettii viimeisiä vuosia, kaikilla organisaatioilla ja ihmisillä on ollut vaikeaa ja rankkaa, niin varmasti IIHF:n toimistossakin. Ennen kaikkea covidin kanssa ja siihen päälle vielä geopoliittinen tilanne. Mutta meillä on loistava, kokenut, osaava ja ammattitaitoinen organisaatio, ja olemme selvinneet hienosti vaikeistakin ajoista, IIHF:ssä operatiivista vastuuta kantava Nurminen kommentoi joulun alla puhelimitse.

IIHF:ssä on puhaltanut vaikean ajan keskellä muutoksen tuulet. Puheenjohtajana 27 vuotta toiminut, lämpimistä Venäjä-suhteistaan tunnettu Rene Fasel väistyi liitosta syksyllä 2021, ja tilalle johtotehtävään valittiin kanadalais-ranskalainen Luc Tardif. Pääsihteerinä vuodesta 2006 työskennellyt Horst Lichtner oli saanut potkut vain pari kuukautta aiemmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimiestään Tardifia Nurminen kuvailee hyväksi johtajaksi ja ihmiseksi.

–  Hänellä on tehtävän edellyttämä erittäin hyvä strateginen ajattelutapa. Kun puhutaan modernista johtajuudesta, hän on hyvin ihmisläheinen ja toisaalta hyvin käytännönläheinen silloin, kun puheenjohtajalta sitä toivotaan.

Venäjän paluusta kiekkoon ei ole käyty aktiivista keskustelua

Venäjää ja Valko-Venäjää koskeva laaja urheilusulku on jatkunut pian vuoden ajan ja jatkuu myös IIHF:ssä toistaiseksi. Nurmisen mukaan maiden mahdollisesta kiekkopaluusta ei ole käyty aktiivista keskustelua IIHF:n johdossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Aihe ei varmastikaan ole tällä hetkellä ajankohtainen, ja sen takia sitä keskustelua ei juuri käytännössä käydä. Syyskuun kongressissa teimme periaatepäätöksen, miten heidät integroidaan takaisin meidän järjestelmään, kun sen aika aikanaan on, mutta siitä ajankohdasta ei ole keskusteltu, Nurminen kommentoi.

Kansainvälisessä olympiakomiteassa Venäjä-kysymystä pohdittiin joulukuussa jo aktiivisemmalla otteella. Nurminen ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, miten muut urheiluelimet ovat asiaa käsitelleet.

World Cup -palapelin kokoaminen ei ole helppoa

Marraskuussa kiekkofanit joutuivat pettymään, kun NHL ilmoitti, ettei sen valmistelemaa World Cup -maajoukkueturnausta voida järjestää vielä helmikuussa 2024. Maailman absoluuttisten huippupelaajien maajoukkuekohtaamista joudutaan siis odottamaan edelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muun muassa ESPN raportoi, että lykkääntyminen johtui aikataulullisista ja logistisista syistä, minkä lisäksi NHL olisi halunnut venäläispelaajat mukaan turnaukseen.

–  Varmasti kaikki kiekkoihmiset haluaisivat voimakkaasti nähdä parhaat pelaajat parhaita vastaan, mutta sen turnauksen järjestäminen ei ole ihan helppoa. Pelaaminen kesken kauden toisi omat haasteensa, mutta keskusteluja jatketaan. Pallo on siinä tietysti aika paljon enemmän NHL:n ja (pelaajayhdistys) NHLPA:n päässä, Nurminen sanoi kuvaillen IIHF:n ja taalaliigan suhteita mutkattomiksi.

Normaalilta näyttävä kiekkokalenteri

Tulevan vuoden kiekkokalenteri näyttää IIHF:n puolelta taas tutulta ja turvalliselta. Alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaus pyritään vuodenvaihteessa viemään onnistuneesti läpi Kanadan Halifaxissa ja Monctonissa. Näillä näkymin myöskään naisten ei tarvitse pelata MM-turnausta kesän ja syksyn taitteessa, sillä kisat on määrä kiekkoilla Kanadassa tavanomaiseen kevätaikaan.

–  Täytyy koputtaa puuta, mutta uskomme vakaasti, että pystymme järjestämään normaalit kaksikymppisten kisat, Halifaxiin pudotuspelivaiheeseen paikan päälle matkustava pääsihteeri vakuutti.

Nurmisen mukaan IIHF saa olla ylpeä siitä, ettei suurten kisojen peruuntumisia ole tullut vuoden 2020 jälkeen. Tänä vuonna IIHF pystyi järjestämään kaikki alempienkin tasojen MM-turnaukset.

–  Mitään ei tarvinnut lopullisesti perua, vaan pystyimme pelaamaan toisena ajankohtana ja viemään ohjelmamme läpi.

Työ, joka halutaan tehdä

IIHF pyrkii lisäämään jatkossa resurssejaan naisten jääkiekkoon. Naiset pelasivat tänä vuonna MM-kisat poikkeuksellisesti olympiavuonna, ja jokavuotisia MM-kisoja on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin.

Kanada ja Yhdysvallat ovat hallinneet lajia vuoden 2019 Espoon-kisojen jälkeen taas mielin määrin, mutta Nurminen näkee hyviä signaaleja naiskiekon kasvusta myös muualta maailmasta.

–  Teimme tutkimuksen jäsenmaillemme heinä-elokuussa, ja covidista huolimatta naispelaajien globaali määrä oli kasvanut noin 20 prosenttia edellisestä tutkimuksesta, josta on noin neljä vuotta aikaa.

–  On tietysti lajin kannalta oma haaste, että Pohjois-Amerikka on niin paljon Eurooppaa edellä, mutta jos katsomme sijoilla 3–12 olevia maita, tasoerot ovat supistuneet huomattavasti. Naisten jääkiekossa on paljon töitä edessä, mutta sen työn haluamme tehdä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi