play

Suomalaisen urheilun eteen merkittävän työn tehnyt Tapani Ilkka on kuollut

Tapani Ilkka oli suomalaisen urheilun voimahahmo, joka toimi urheilujärjestöissä yli 40 vuoden ajan.  LEHTIKUVA / VILLE MYLLYNEN

Tapani Ilkka oli suomalaisen urheilun voimahahmo, joka toimi urheilujärjestöissä yli 40 vuoden ajan. LEHTIKUVA / VILLE MYLLYNEN

STT-Lehtikuva

Suomalaisessa urheilussa mittavan uran tehnyt ja muun muassa Olympiakomitean puheenjohtajana toiminut Tapani Ilkka on kuollut. Ilkka oli kuollessaan 80-vuotias. Ilkan kuolemasta kertoi maanantaina ensimmäisenä Ilta-Sanomat, ja myös Olympiakomitea kunnioitti sivuillaan merkittävän urheiluvaikuttajan muistoa.

Ilkan kanssa urheilujärjestöissä pitkään työtä tehnyt kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoi saaneensa suruviestin maanantaiaamuna. Kanervan ja Ilkan ystävyys juontaa aina 1970-luvulle asti.

–  Hän oli valovoimainen ja voimakastahtoinen, tiesi mitä tehdä ja sai myös aikaiseksi. Hän oli aidosti urheilujohtaja, sellainen josta suomalainen urheiluelämä saa olla kiitollinen, Kanerva kuvaili STT:lle.

Ilkan ura urheilun parissa vei urheilijasta ja valmentajasta johtoportaisiin. Urheilijana hän oli 400 metrin aitajuoksijana SM-mitalisti sekä maaotteluedustaja, ja valmentajana hänen huippusaavutuksensa oli Riitta Salinin Euroopan mestaruus 400 metrin juoksussa Roomassa 1974.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olympiakomitean puheenjohtajaksi Ilkka valittiin vuonna 1988, ja luottamustoimi piti hänet olympiaurheilun ytimessä vuoteen 2004. Suomalaisurheilijat ottivat hänen puheenjohtajuutensa aikana 47 olympiamitalia.

Muita merkittäviä luottamustehtäviä olivat muun muassa Suomen urheiluliiton SUL:n puheenjohtajuus 1983–1990 sekä jäsenyydet Suomen olympiakomitean hallituksessa ja Suomen Valtakunnan Urheiluliiton SVUL:n hallituksessa.

Elämänuraa palkittiin tammikuussa

Pitkän työuran Ilkka teki Suomen urheiluopistossa Vierumäellä, jonka rehtorina hän toimi peräti 30 vuoden ajan eli vuodet 1976–2006.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilkka palkittiin vuonna 2001 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suurella ansioristillä ja vuonna 2005 Kansainvälisen olympiakomitean kunniamerkillä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Ilkalle professorin arvonimen vuonna 2006, ja viime tammikuussa Ilkka palkittiin Urheilugaalassa Elämänura-palkinnolla.

–  On kai todettava, että tämä on 65 vuoden työrupeaman tulos. Siihen sisältyy satojen valmentajien, satojen urheilijoiden ja tuhansien järjestöihmisten kanssa työskentely, niin monessa vaikuttanut Ilkka tiivisti kiitospuheessaan Urheilugaalassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi