Tulosta tämä sivu
Urheilu

Patrik Laine hallitsee tunteensa yhtä suvereenisti kuin kiekon

Patrik Laineen ajatukset olivat aamulla liikkuneet hyvin konkreettisissa asioissa: jalka ja silmäluomi olivat painaneet. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa. Patrik Laineen ajatukset olivat aamulla liikkuneet hyvin konkreettisissa asioissa: jalka ja silmäluomi olivat painaneet. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa.

Sigmund Freudin aika suomalaisessa jääkiekkoilussa on ohi.

Sen päättymisestä kertoi perjantai-iltana Pietarin Jubileinyi-areenan käytävällä Patrik Laine, josta oli juuri tullut jääkiekon aikuisten MM-kisahistorian nuorin suomalainen pelaaja ja maalintekijä.

Sitä ei tosin olisi voinut arvata Laineen puheista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ihan kivaltahan se kuulostaa, että tämmöistä historiaa pystyy tekemään. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin muutaman historian homman kanssa, Laine sanoi pelin jälkeen tasaisella äänellä.

Tähän tapaan MM-joukkueen nuorimmat pelaajat Laine ja Sebastian Aho puhuvat. He käsittelevät yhtä suvereenisti kiekkoa ja omia tunteitaan. Näitä nuoria miehiä ei näytä hetkauttavan mikään.

Ero jääkiekon historiaan on iso. Sanalliset ja fyysiset purkaukset ovat olleet osa jääkiekkoa, ja lajin perinteinen tapa käsitellä tunteita on perustunut Freudin teoriaan aggression purkamisesta. Sen jääkiekkosovelluksen mukaan kovat kontaktit ja törmäykset kaukalossa aiheuttavat väkivaltaisia tunteita, jotka täytyy nopeasti purkaa, jotta ne eivät kasaudu ja johda hengenvaarallisiin raakuuksiin.

Tämä on ollut ajatuskulku, jolla jääkiekossa on sukupolvien ajan perusteltu esimerkiksi tappeluiden tarpeellisuutta. Sen kaikuja voi yhä kuulla tv-kommentaattoreiden kiitellessä, miten hienoa on nähdä tunnetta kaukalossa.

Vajaat kaksi vuotta sitten Laine lähetettiin kotiin alle 18-vuotiaiden maajoukkueturnauksesta, kun hän oli näyttänyt keskisormea ja huutanut voivansa tappaa valmentajan. Sitä on vaikea uskoa nyt, kun kuuntelee, miten Laine pitää tunteensa käsivarren mitan päässä aivan kuten kiekkoa tavoittelevan puolustajan.

- Hienoa päästä pelaamaan. Tämä on jääkiekkopeli muitten seassa. Ei parane turhaan alkaa jännittämään. Tämä on kumminkin vain jääkiekkoa.

”Eilen oli kiva voittaa”

Nukuttuaan yön yli Laine vaikutti yllättyneeltä, kun häneltä kysyi MM-kisojen voimakkaimmista tunteista.

- Voimakkaimmat tunteet? En minä oikein tiedä, ei tässä hirveästi ole mitään ollut. Eilen oli kiva voittaa, ei minulla oikeastaan mitään muuta ole ollut, Laine vastasi Suomen harjoitusten jälkeen.

Tuoreen ennätysmiehen ajatukset olivat aamulla liikkuneet hyvin konkreettisissa asioissa: jalka ja silmäluomi olivat painaneet.

- Teki vaikeaa nousta sängystä, mutta piti ottaa itseään niskasta kiinni ja lähteä syömään, vaikka vähän vaikeuksia olikin, Laine kertoi.

Suomen apuvalmentaja Jukka Rautakorven mielestä Laineessa ja muissa nuoren polven suomalaispelaajissa näkyy heidän saamansa kokonaisvaltainen valmennus.

- Suomalaisen kiekkovalmennuksessa kiinnitetään tänä päivänä todella paljon huomiota kokonaisvaltaiseen valmennukseen. Pelaajia viedään eteenpäin taidon ja fyysisten ominaisuuksien kautta, mutta myös ihmisinä liittyen tunteeseen ja sen hallintaan, Rautakorpi arvioi.

Hänen mukaansa suomalainen valmennus kiinnittää paljon huomiota tunteen hyödyntämiseen.

- Heillä on oikeanlaista itseluottamusta, että uskalletaan olla hyviä ja silti katsotaan koko ajan eteenpäin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi