Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Urheilu

Tiesitkö tätä Leijonista: Kenen etunimi on harvinaisin, kuka painaa eniten?

  • Iida Muhonen

Jääkiekon MM-kilpailut ovat parhaillaan käynnissä Venäjällä.

Suomi on pelannut kisoissa neljä ottelua, joista kaikista Leijonat on selviytynyt voittajana. Suomen ottelut jatkuvat lauantaina 14. toukokuuta Ranskaa vastaan.

Tähän juttuun on koottu hauskoja faktoja Suomen maajoukkueen pelaajista. Tiesitkö näitä:

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

1) Suomen joukkueen pisin pelaaja on maalivahti Mikko Koskinen. Koskisen pituudeksi ilmoitetaan tasan kaksi metriä. Yli 190-senttisiä ovat myös 194 senttiä pitkä Patrik Laine, 192-senttinen Jarno Koskiranta sekä 191-senttiset Esa Lindell ja Aleksander Barkov.

Joukkueen lyhyimmän tittelin jakavat maalivahti Juuse Saros ja hyökkääjä Mikael Granlund. Molemmat pelaajat ovat 179 senttiä pitkiä.

 

2) Joukkueen vanhin pelaaja on maalivahti Niklas Bäckström. Bäckström on syntynyt 13. helmikuuta 1978 eli hän on 38-vuotias. Toiseksi vanhimmat pelaajat ovat vuonna 1981 syntyneet, tänä vuonna 35 vuotta täyttävät Mika Pyörälä ja Lasse Kukkonen. Pyörälä on muutaman kuukauden Kukkosta vanhempi, sillä hän on syntynyt heinäkuussa, Kukkonen syyskuussa.

Joukkueen nuorin pelaaja on vanhinta pelaajaa melko tarkasti 20 vuotta nuorempi. Leijonien nuorin on 19. huhtikuuta 1998 syntynyt 18-vuotias Patrik Laine.

 

3) Venäjän MM-kisoissa Suomen joukkueen kapteeni on Mikko Koivu. Varakapteenit ovat Jussi Jokinen ja Lasse Kukkonen. Kapteenistolla on kasassa yhteensä 26 arvokisamitalia. Koivulla mitaleja on yksitoista, Kukkosella kahdeksan ja Jokisella seitsemän.

 

4) Joukkueessa pelaa yhteensä 19 vasemmalta ampuvaa eli leftin pelaajaa. Oikealta ampuvia eli rightin miehiä on joukkueessa vain neljä. Oikea käsi alhaalla pelaavat vain puolustajat Ville Pokka ja Juuso Hietanen sekä hyökkääjät Patrik Laine ja Teemu Pulkkinen.

 

5) Joukkueen painavin pelaaja on tilastojen mukaan 96-kiloinen Aleksander Barkov. Toiseksi painavimmat ovat 94-kiloiset Patrik Laine ja Esa Lindell.

Vähiten painoa on Sebastian Aholla ja Tomi Sallisella, jotka painavat 80 kiloa.

 

6) Joukkueen harvinaisinta sukunimeä kantaa Aleksander Barkov. Barkov-sukunimi on nykyisenä nimenä Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa vain 13 henkilöllä. Toiseksi harvinaisin sukunimi on maalivahti Juuse Saroksella. Saros-sukunimisiä on Suomessa 47. Kolmanneksi harvinaisin sukunimi joukkueesta on Leo Komarovilla. Komaroveja on Suomessa 57.

Joukkueen ylivoimaisesti yleisin sukunimi on muilla tavoin harvinaislaatuisella kaverilla: Patrik Laineella. Laineita on Suomessa 18 667. Toiseksi yleisin sukunimi on Mikko Koskisella, jonka sukunimi on 17 707 suomalaisella. Myös Jussi Jokisen sukunimikaimoja on Suomessa yli 10 000. Jokisia on yhteensä 12 495.

 

7) Joukkueen etunimistä ylivoimaisesti harvinaisin on Juuse Saroksella. Juuse-nimi on ollut Suomessa vuosien saatossa vain 132 henkilöllä. Vuosien 1940-1979 välillä Juuse on annettu nimeksi myös muutamalle naiselle.

Väestörekisterin tilastossa ovat mukana kaikki Väestötietojärjestelmään tallennetut voimassaolevat etunimet sekä kuolleiden henkilöiden osalta kuolinhetkellä voimassa olleet nimet. Tilastossa ovat ensimmäisten etunimien lisäksi muut annetut etunimet.

Ylivoimaisesti yleisin etunimistä on Mikael. Mikael Granlundilla on aikojen saatossa ollut yli 122 000 kaimaa. Mikael-buumi oli kuumimmillaan vuosien 1980-1999 välillä, jolloin Mikael-nimen sai lähes 40 000 suomalaista. Myös Granlund on saanut nimensä Mikaelin ollessa muodissa.

 

8) Leijonien syntymävuodet jakautuvat melko tasaisesti vuosien 1978 ja 1998 välille. Eniten joukkueessa on vuonna 1983 syntyneitä pelaajia, heitäkin vain kolme: Topi Jaakola, Mikko Koivu ja Jussi Jokinen.

 

Lähteet:

IIHF WC 2016

Leijonat.fi

Väestörekisterikeskus

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi