Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Urheilu

Venäläisten jatkuvia käryjä on vaikea selittää

  • STT
Kansainvälinen olympiakomitea analysoi uudestaan myös Sotshin 2014 talvikisojen näytteitä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO Kansainvälinen olympiakomitea analysoi uudestaan myös Sotshin 2014 talvikisojen näytteitä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kommentoi kiemurrellen venäläisten urheilijoiden tuoreinta dopingtapausta keskiviikkona. Tiistaina tuli julki 14 venäläisen kärylista Pekingin 2008 olympialaisten uusintatesteistä.

- Tämä ei tietenkään näytä hyvältä, Mutko tunnusti BBC:n haastattelussa.

- Tapaus ei kuitenkaan anna totuudenmukaista kuvaa Venäjän dopingtilanteesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lukuisat käryt ja korkealta johdettu dopingjärjestelmä ovat kuitenkin antaneet Kansainväliselle yleisurheiluliitolle IAAF:lle niin kirkkaan kuvan Venäjän yleisurheilusta, että maa on toistaiseksi suljettu kansainvälisestä toiminnasta. Venäläisten osallistuminen Rion olympialaisiin on sen varassa, että IAAF peruu toimintakiellon kesäkuussa.

Mutko yritti vedota BBC:n haastattelussa kärynneiden venäläisten suhteellisen pieneen osuuteen suuresta joukkueesta.

- Pitää ottaa huomioon, että Venäjän edustusjoukkue arvokisoissa on Yhdysvaltain jälkeen toiseksi suurin.

Mutko arvostelee lajiliittoa

Lisäksi Mutko sysäsi vastuuta myös IAAF:lle, jonka johtohenkilöitä on syytteessä dopingin peittelyyn liittyvästä korruptiosta.

- Myös IAAF on osaltaan syyllinen tilanteeseen. Sekin oli osittain mukana käryjen pettelyssä, eikä IAAF:n tehtävä ole rangaista ja asettaa pakotteita. IAAF:n pitäisi keskittyä yleisurheilun kehittämiseen maailmanlaajuisesti, eikä se onnistu vain rangaistuksia jakelemalla.

Mutkon logiikka on erikoinen, kun hän katsoi rangaistusten eikä dopingin käytön vahingoittaneen yleisurheilua.

- Se (kilpailukiellot ja toimintakielto dopingin takia) on aiheuttanut yleisurheilun maineelle valtavaa vahinkoa. Se heikentää lajin suosiota Venäjällä. Lapset eivät halua enää harrastaa lajia.

Venäjällä on tähän saakka uskottu, että osallistumiskielto peruutetaan ennen Rion olympialaisia. Enää Mutko ei ole yhtä varma.

- Sulkeminen Rion kisoista olisi valtava pettymys, Mutko totesi.

Kansainvälinen olympiakomitea analysoi uudestaan myös Lontoon 2012 kesäkisojen ja Sotshin 2014 talvikisojen näytteitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa