Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Muut lajit

Rion paralympialaiset alkavat tänään: Suomen tavoite 6-10 mitalia

  • Iida Tiihonen

Rio de Janeiron paralympialaiset alkavat keskiviikkona avajaisilla.

Suomen joukkueessa on 26 urheilijaa ja kaksi opasurheilijaa, jotka edustavat Suomea 11 eri lajissa. Suomalaiset kilpailevat ampumaurheilussa, jousiammunnassa, maalipallossa, purjehduksessa, pyöräilyssä, pöytätenniksessä, ratsastuksessa, triathlonissa, uinnissa, voimannostossa ja yleisurheilussa.

Paralympialaisten avajaisia vietetään keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Lähetys avajaisista alkaa Ylellä kello 24.00.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisenä kilpailupäivänä torstaina vauhtiin pääsee useita suomalaisurheilijoita. Muun muassa pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja aloittaa kisaurakkansa 100 metrin matkan alkuerissä.

Suomen joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen kertoi Helsingin Sanomille asettaneensa kisojen mitalitavoitteeksi 6-10 mitalia. Paralympialaisissa on mukana useita suomalaisurheilijoita, jotka puolustavat vuonna 2012 Lontoon paralympialaisista saamiaan mitaleita. Suomi sai Lontoosta kuusi mitalia, joista neljä oli kultaista, yksi hopeinen ja yksi pronssinen.

Suomen joukkueen kestomenestyjä ja tunnetuin paraurheilija on pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti, joka on näissäkin kisoissa Suomen mitalitoivo. Tähti on voittanut urallaan jo neljä paralympialaiskultaa. Kelaajista myös Amanda Kotajalta, Henry Mannilta ja Toni Piispaselta voi odottaa hyviä suorituksia.

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen on potentiaalinen menestyjä. Heikkinen voitti sai Lontoon paralympialaisista pronssia, kesäkuussa hän heitti Suomen ennätyksen EM-kisoissa ja voitti kultaa. Heikkinen osallistuu paralympialaisissa myös kuulakisaan.

Ratsastaja Katja Karjalainen kantaa avajaisissa Suomen lippua ja puolustaa Riossa Lontoon paralympiahopeaa. Miesten maalipallojoukkue puolustaa kultaa, myös jousiampuja Jere Forsbergilla on voitto puolustettavanaan.

Kisojen yksi mielenkiintoisimmista lajeista on triathlon, joka on mukana ensimmäistä kertaa paralympialaisissa. Suomea kisassa edustaa Liisa Lilja.

Rion paralympialaiset päättyvät syyskuun 18. päivänä.

Lähteet:

Paralympiakomitea

Rio 2016

Helsingin Sanomat

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi