Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Muut lajit

Vaarojen maratonin reitti entistä vaativampi - matkaan 950 juoksijaa

  • Jani Leinonen

Vaarojen Maraton juostaan Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa tulevana viikonloppuna. Tapahtuman reitit muuttuvat aiempaa haastavammiksi, kun aiempia soratieosuuksia korvataan paikoin jyrkillä polkuosuuksilla.

Tapahtuman pisin sarja on 131 kilometriä, joka oli määrä juosta jo vuosi sitten. Silloin sarja kuitenkin peruttiin, kun Valio-myrskyn keskus osui Kolin alueelle juuri lähdön hetkellä. Tänä vuonna sarjaan osallistuvilla juoksijoilla on 26 tuntia aikaa.

— Onnistuneella suorituksella voin päästä maaliin 17-18 tunnissa. Jos jokin menee vinoon, vauhti voi hidastua dramaattisesti ja loppuaikaan tulla tunteja lisää, sanoo Ultra Trail Tour Finland -kiertuetta kahden osakilpailun jälkeen johtava Samba Trail Running Clubin Mikael Heerman Espoosta.

Juoksijat 131 kilometrin sarjassa starttaavat perjantaina kello 22. Hyväksytty suoritus kirjataan, kun juoksija tulee maaliin lauantaina kello 24 mennessä. Heerman pitää aikarajaa kovana.

Vaativuutta lisäävät reittimuutosten lisäksi mahdollisesti vaativa sää sekä pimeys.

—Tämä on tourin kolmesta osakilpailusta vaativin, Heerman sanoo.

Tapahtuman reitti ja maksimiosallistujamäärä suunnitellaan yhdessä Kolin kansallispuistoa hallinnoivan Metsähallituksen kanssa. Osallistujamääriä on nostettu vuosittain. Tänä vuonna ilmoittautuneita on noin 950.

—Odotan innolla, tämä on tosi mielenkiintoinen muutos. Kun en ole uutta reittiä lainkaan juossut, vähän jännittää, kuinka paljon raskaampi loppu on kuin aiemmalla reitillä, tiivistää monen osallistujan tuntemuksia reittimuutoksesta Salomon-Suunto Racing Teamin Jaana Leivo.

Juoksijoita, huoltajia, kannustajia ja järjestäjiä liikkuu kilpailureitillä ja Ukko-Kolin parkkialueilla perjantaista lähtien. Ukko-Kolin parkkialueet tulevat olemaan täynnä.

Järjestäjät toivovat, että kannustajat löytäisivät paikat reitin varrelta, esimerkiksi Kiviniemen tilalta tai Kolin satamasta maaliin johtavalta loppunousulta.

Suurin osa osallistujista ohjataan pysäköimään autonsa Ukko-Kolin laskettelurinteiden ala-aseman parkkialueelle, josta he pääsevät tuolihissillä kisakeskukseen. Hissi palvelee myös muita kuin osallistujia lauantaina kello 7-11 ja 12-19. 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa