Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Koripallo

Kataja tekee suomalaista koripallohistoriaa Mestareiden liigassa - karsinnassa iso rahallinen panos

  • Karjalainen
Kuvassa Katajan päävalmentaja Greg Gibson ja pelintekijä Teemu Rannikko. Kuvassa Katajan päävalmentaja Greg Gibson ja pelintekijä Teemu Rannikko.

Joensuun Kataja kirjauttaa tiistaina kotimaista koripallohistoriaa, kun se osallistuu ensimmäisenä suomalaisjoukkueena koripallon Mestarien liigaan.

Vastustaja nopeaan tahtiin pelattavassa karsinnassa on ruotsalainen Södertälje Kings, joka toimii isäntänä jo torstaina. Paikka lohkovaiheeseen aukeaa kahden ottelun yhteistuloksella.

Kataja on tällä kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka osallistuu kansainvälisiin sarjoihin.

Etuoikeus Mestarien liiga -karsintapaikkaan oli SM-kultaa keväällä voittaneella Kouvoilla, mutta sen päätettyä jättää eurokentät tällä kertaa käymättä sai runkosarjan voittanut Kataja mahdollisuuden.

Mestarien liiga on Kansainvälisen Koripalloliiton täksi kaudeksi lanseeraama uusi sarja, jonka tavoitteena on haastaa maanosan nykyinen ykköskilpailu, Euroleague Basketball -yrityksen vuodesta 2000 pyörittämä Euroliiga.

FIBA:n panostus Mestarien liigaan näkyy muun muassa siinä, että jo paikka lohkovaiheeseen toisi seuroille taloudellista hyötyä – ja ainakin Katajan kohdalla voidaan puhua erittäin merkittävästä summasta. Julkisuudessa on puhuttu sadastatuhannesta eurosta.

Kataja-Södertälje -otteluparin voittaja pääsee kovaan seuraan. Mestarien liigan lohkossa B sitä odottavat turkkilainen Pinar Karsiyaka, italialainen UR Venezia, venäläinen Avtodor, israelilainen Maccabi Rand Media, ukrainalainen Khimik sekä ranskalainen Le Mans Sarthe. Lohkon kahdeksas joukkue tulee joko Bulgariasta, Romaniasta tai Slovakiasta. Alkulohkoja on viisi ja niissä pelaa yhteensä 40 joukkuetta.

Tämän otteluparin häviäjä on oikeutettu paikkaan aiemmilta kausilta tutussa FIBA Europe Cupissa eli kansainvälisiä pelejä tullaan näkemään Joensuussa varmuudella myös tiistai-illan jälkeen.

Kataja sai miehistönsä kasaan vasta perjantaina, kun joukkueen vahvuuteen liittyivät sisäpelaaja Nino Johnson sekä yleispelaaja Jarekious Bradley. Yhteisharjoituksia ei ole takana montaakaan eikä päävalmentaja Greg Gibson aio tehdä asioista tässä vaiheessa liian vaikeita.

– Peli on pidettävä riittävän yksinkertaisena. Paino tulee olemaan askelmerkkien sijaan luovuudessa – kuitenkin tietyt perusperiaatteemme huomioiden, hän kertoo.

Apuvalmentaja Tuomas Oja on scoutannut vastustajan niin hyvin kuin se on mahdollista ja järkevää. Liikaa informaatiota pelaajille on hänenkään mukaansa tässä vaiheessa turha tyrkyttää ja tekemisen painopiste pidetään lähes täysin omissa asioissa.

– Koetamme pitää pelaajien kognitiivisen taakan mahdollisimman pienenä, Oja lausahtaa.

– Pelitavan sisäänajossa olemme aikataulussa, mutta on selvää, että tarvitsemme lisää toistoja. Koetamme keskittyä omaan juttuumme, vaikka toki muutamia vastustajan pelitapaan liittyviä asioita olemme ehtineet käydä läpi.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa