Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Urheilu

Koripalloilija Vesa Mäkäläisen uudenvuodenlupaus: Laatuliikuntaa, lepoa ja jälkihuoltoa

  • Liisa Yli-Ketola
  • Kimmo Kirves
Vesa Mäkäläinen katsoo tulevaisuuteen rauhallisesti, vuosi kerrallaan. Koripalloa hän pelaa niin kauan kuin laji maistuu ja homma tuntuu hyvältä. Vesa Mäkäläinen katsoo tulevaisuuteen rauhallisesti, vuosi kerrallaan. Koripalloa hän pelaa niin kauan kuin laji maistuu ja homma tuntuu hyvältä.

Koripalloilija Vesa Mäkäläinen, 30, on varsin tyytyväinen tämänhetkiseen elämäänsä. Siihen kuuluu kolme kivaa, isoa asiaa: urheilu, vaimo ja runsaan vuoden ikäinen lapsi sekä kauppatieteiden opiskelu Itä-Suomen yliopistossa.

– Tuntuu, että aikani on riittänyt hyvin niihin kaikkiin. Urheilu vie viikosta noin 12 tuntia sekä tietenkin sen päälle tulevat pitkät kisamatkat. Mutta matkoja olen voinut hyödyntää opiskelutehtävien tekemiseen. Muu aika menee perheen kanssa, Mäkäläinen kertoo.

 

Koripallon ja urheilun merkitystä Mäkäläinen on joutunut pohtimaan luonnollisesti. Vielä hän ei tiedä, haluaako koripallovalmentajaksi isona – tai tuleeko edes sellaista tilaisuutta.

Elämässä hän etenee vuoden sykleissä, pelikausittain.

Kunkin kauden alussa asetetaan sekä joukkueen että pelaajien yksilölliset tavoitteet. Niitä kohti edetään, eikä päätä väliaikoina edes tarvitse vaivata liialla tulevaisuuden puntaroinnilla.

– Elän oikeastaan vuosi kerrallaan. Olemme viihtyneet Joensuussa oikein hyvin, toinen asunto on vielä Lahdessa. Unelmat liittyvät nyt koulun viemiseen eteenpäin ja perhe-elämään. Koripallossa tietenkin mestaruus on tavoitteenamme, Lahdessa viime kaudella I-divisioona B:n kauden parhaaksi pelaajaksi valittu ja syksyllä Joensuuhun muuttanut Mäkäläinen miettii.

 

Pelaajana Mäkäläinen toistaa yhtä viestiä: oma paikkani on auttaa joukkuetta jokaisessa pelissä voittamaan. Hän ei etene oma pistetili silmissä kiiltäen.

– Tarvitsen sellaisen tunteen pelien jälkeen, että olen jollakin tavoin pystynyt auttamaan joukkuetta. Ja siihen tehtävään kyetäkseen ensisijaisen tärkeätä on olla terve. Siksi yritän vähentää loukkaantumisen ja sairastumisen riskejä. Siinä teen ensi vuonna parhaani.

 

Muutamista loukkaantumisista, polven ja selän vihoittelusta, Mäkäläisellä on kokemusta ja tietoisuus siitä, että loukkaantumisen jälkeen vie aikansa nousta normaaliin hyvään kuntoon. Konkreettinen uudenvuodenlupaus häneltä voisi olla se, että muistaa levätä lepopäivät ja löytää riittävästi aikaa pelien ja treenien jälkeiselle kehon huollolle, kevyelle lenkille ja venyttelylle.

– Joskus se on jäänyt liian vähälle opiskelukiireiden takia. Siinä on parannuksen paikka. Yritän syödä aina terveellisesti, joten siinä ei taida olla paljon parantamisen tarvetta, Mäkäläinen puntaroi.

– Syön kaikkea ja osaan herkutellakin, kun on sen paikka.

 

Katajassa edetään nyt peli kerrallaan. Mahdollisuudet Suomen mestaruuteen ovat hyvät.  Mäkäläinen itse on juhlinut liigamestaruutta keväällä 2009 Namika Lahden paidassa.

Tulevana vuonna Joensuun Katajan edellytykset Mestarien liigan jatkopaikalle näyttävät hyvältä.

– Kaikkein tärkeintä koripallossa on se, että pelaaminen on kivaa. Samoin kuin kaikessa liikkumisessa. Aion panostaa laatuun määrän sijasta.

– Punttisalille en todellakaan mene, ellei se tunnu hyvältä.

 

Koripallon yksi juju on Mäkäläisen mukaan pukukoppielämässä.

– Sitä läpänheittoa jään varmasti joskus kaipaamaan. Se on ajanviettoa, ystäviä ja kavereita. Toki välillä mennään tosissaan, mutta pelien jälkeen yläfemmat ja halaukset kuuluvat koripallokulttuuriin. Mitään vihanpitoa ei ole.

Juttu on ote lauantain Karjalaisessa julkaistusta juttupaketista, jossa käsiteltin uudenvuodenlupauksia ja vuodenvaihdetta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi