Sunnuntai, 1.11.2020 
Lyly, Pyry
Jalkapallo

Toni Tahvanainen elää unelmaansa Veikkausliigassa

  • Urheiluviikko
  • Jouni Turunen
Kesä 2014 Joensuun keskuskentällä ja Ykkösen peli. Jipon Toni Tahvanainen ja Miles Byass riemuitsevat AC Oulua vastaan tehdystä maalista. Pian Tahvanainen jatkoi uraansa juuri oululaisjoukkueessa. Kesä 2014 Joensuun keskuskentällä ja Ykkösen peli. Jipon Toni Tahvanainen ja Miles Byass riemuitsevat AC Oulua vastaan tehdystä maalista. Pian Tahvanainen jatkoi uraansa juuri oululaisjoukkueessa.

Jalkapallo: Ilomantsin kasvatti valmistautuu liigakauteen JJK:ssa.

Jos kaikki menee suunnitellusti, pelaa Toni Tahvanainen tänä keväänä Veikkausliigaa. Se tarkoittaisi 25-vuotiaan ilomantsilaisen suuren unelman toteutumista.

Toni Tahvanainen aloitti jalkapallon Ilomantsissa FC Pogostan riveissä 1990-luvun lopulla. Junioreita ei ollut liikaa, joten hyökkääjä siirtyi jo nuorena seuran edustusjoukkueeseen. Isommat kentät odottivat häntä jo pian peruskoulun jälkeen.

Tahvanainen lähti opiskelemaan ammattikouluun Joensuuhun ja liittyi seuraavana vuonna Jipon joukkueeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäiset kaudet ”Tahvis” haki kokemusta kakkosjoukkueesta. Debyyttipelinsä Jipon tuolloin Ykkösessä pelanneessa miesten ryhmässä hän kirjautti vuonna 2010.

- Muistan, kun pääsin pelaamaan ensimmäistä kertaa Jipon edustusjoukkueessa. Se oli Kokkolassa ja tein saman tien maalin. Hieno aloitus, Tahvanainen tunnelmoi.

Hänen uransa on sittemmin edennyt nousujohteisesti. Jippo tippui Kakkoseen, eli maan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle, syksyllä 2014. Tahvanainen halusi katsoa mihin rahkeet riittävät ja jätti kotikonnut. Ensimmäinen seura ”muualla” oli AC Oulu.

- AC Oululla on aina ollut kovat tavoitteet, sekä Veikkausliigassa että Ykkösessä. Muutos aiempaan oli minulle henkilökohtaisesti iso. Sain harjoitella vielä parempien pelaajien kanssa ja vaatimustaso oli korkeammalla. Kehityin väkisinkin, kun piti koko ajan mennä omilla äärirajoilla.

Nyt edessä on toinen kausi jyväskyläläisessä JJK:ssa. Seura voitti viime vuonna Ykkösen ja lunasti paikan Veikkausliigaan. Tahvanainen elää unelmaansa.

- Kun kävin ihan pienenä katsomassa Jipon peliä ajattelin, että jonain päivänä minä vielä pelaan tuolla. Saavutin sen ja olen päässyt eteenpäinkin.

- Nälkä on kasvanut syödessä. Minulla on muutamia tuttuja, jotka ovat pelanneet liigassa ja uskon, että minunkin rahkeet riittävät sinne.

- Nouseminen joukkueen kanssa on aivan paras tapa päästä Veikkausliigaan. Tämä on minulle henkilökohtaisesti todella iso juttu, Tahvanainen alleviivaa.

Tahvanainen siirtyi siis Joensuusta Ouluun, mutta vietti pohjoisessa vain vuoden. Tilille kertyi Suomen Cup mukaan lukien kahdeksan maalia.

- Olisin voinut jäädä talvella 2015 Ouluun, mutta päätin lähteä haistelemaan uusia tuulia. Olin JJK:ssa testillä kolme päivää ja jaksoon mahtui kahdet harjoitukset ja peli. Tein maalin ja onnistuin muutenkin. Näin sain sopimuksen.

JJK teki viime kaudella sarjassa 49 maalia. Tahvanaiselle kirjattiin näistä neljä. Joukkueen kaksi tehokkainta, Saku Leppänen ja Niko Markkula, eivät pelaa enää kaudella 2017 Jyväskylässä.

- Viime kausi oli joukkueeltamme todella hyvä. Olen iloinen saamastani vastuusta. Olin yhdessä vaiheessa ainut terve hyökkääjä, joten kilpailua olisi voinut olla enemmänkin. GrIFK:ta vastaan syyskuussa aloitin vaihdossa ja kentälle päästyäni tein maalin. Sen jälkeen sain uutta itseluottamusta ja syksy sujui todella hyvin.

- Kokonaisuutena kaudesta jäi myös hieman kismitystä. Onnistuin pääsemään maalipaikkoihin, mutta maaleja ei vain syntynyt. Toivon, että pääsen ensi kaudella pelaamaan mahdollisimman paljon. Pyrin siihen, että osun myös paikan tullen maalipuiden väliin. Se parantaa mahdollisuuksia maalintekoon kummasti, pelaaja naurahtaa.

JJK valmistautuu alkavaan kauteen pelaamalla uudistetun Suomen Cupin lohkovaiheen otteluita. KuPS on jo ehtinyt näyttää Juha Pasojan suojateille, etteivät rutinoituneet liigajoukkueet tule antamaan mitään ilmaiseksi. JJK kärsi savolaisille vuoden ensimmäisessä pelissään 1-9 -tappion.

- Joukkueemme vaihtui viime kaudesta paljon, useampi avainpelaaja lähti muihin liigaseuroihin.

- Varsinkin puolustuksemme koki ison muutoksen, joten ensimmäiset pelit ovat menneet totutellessa. Yhteistä säveltä ei vielä ole löytynyt, Tahvanainen perustelee.

- Toisaalta KuPS oli todella hyvä joukkue. Uskon, että he saattavat yltää jopa mitalitaistoon, Tahvanainen uskoo.

- Me tarvitsemme vielä kahdesta kolmeen vahvistusta ryhmäämme. Päätavoitteemme, eli liigan, alkuun on onneksi vielä pari kuukautta aikaa.

JJK kärsi cupin toisessa ottelussaan 0-4 -tappion Ykkösessä pelaavalle Hakalle.

Voiton makuun jyväskyläläiset pääsivät Kakkosen joukkue Mikkelin Palloilijoita vastaan. Toni Tahvanainen osui kahdesti, kun loppulukemiksi kirjattiin 4-2.

JJK pelaa Veikkausliigan ensimmäisen ottelunsa vieraissa hallitsevaa mestaria IFK Mariehamnia vastaan 8. huhtikuuta.

http://www.urheiluviikko.net

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi