Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Urheilu

Kansainvälinen selvitys armahti norjalaiset – astmalääkkeiden väärinkäytöstä ei näyttöä

  • STT
Torstaina julkistettu kansainvälinen selvitys vapauttaa Norjan hiihtomaajoukkueen astmalääkkeiden väärinkäyttöepäilyistä. Selvityksen mukaan Norjan maajoukkueessa ei ole käytetty astmalääkkeitä vastuuttomasti.

–  Emme löytäneet näyttöä, että Norjassa olisi annettu lääkkeitä urheilijoille, joilla ei ollut minkäänlaisia oireita astmasta tai hengitysvaikeuksia, Katharina Risen johdolla laaditussa selvityksessä todettiin.

Selvitysryhmän suomalainen jäsen, liikuntalääketieteiden erikoislääkäri Katja Mjösund vahvisti, ettei norjalaisten toimista löytynyt vakavia laiminlyöntejä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Esiin ei tullut mitään, mikä viittaisi dopingiin tai väärinkäytöksiin, Mjösund kertoi.

Selvitysryhmän mielestä astmalääkkeiden käyttötarvetta on analysoitu Norjassa asianmukaisesti.

–  Diagnostiikka on ollut eurooppalaisten suositusten mukainen. Lääkevalinnat sen sijaan eivät olleet täysin nykysuositusten mukaisia, Mjösund tarkensi.

Pakkasrajoja pitäisi kiristää

Norjassa on käytetty hengitysteiden lääkkeiden antamiseen tarkoitettua nebulisaattoria lääkkeen annostelun lisäksi höyrystetyn suolaveden hengittämiseen.

Jälkimmäiselle ei ole lääketieteellistä perustelua.

–  Selvityksessä katsottiin, ettei höyryhengitystä pidä kieltää, koska urheilijat ovat kokeneet sen helpottavan hengitystieoireita. Toivoimme kuitenkin, että asiaa tutkittaisiin, jolloin käytännöstä voisivat hyötyä myös muiden maiden hiihtäjät, Mjösund kertoi.

–  Käyttö pitäisi myös jatkossa dokumentoida aiempaa paremmin.

Tutkimukset osoittivat jo 1990-luvulla, että hiihtäjillä on poikkeuksellisen paljon astmaa. Selvityksessä esitetään, että asiaa tutkittaisiin jatkossa eri maiden hiihtoliittojen yhteistyönä.

Lisäksi selvityksessä kannustettiin Kansainvälistä hiihtoliittoa FIS:ä tarkistamaan kisoissa käytettävät pakkasrajat.

"Hiihtoastman" uskotaan johtuvan runsaasta kylmän ja kuivan ilman hengittämisestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi