play

Sporttipuolue ylittää puoluerajat

Aktiiviurheilijat eivät innostu kuntavaaliehdokkuudesta. Sen sijaan nykyisiä tai entisiä urheiluseurojen puheenjohtajia listat ovat pullollaan. Kuvassa Joensuun Katajan näytösvoimistelujoukkue Sparks.

Aktiiviurheilijat eivät innostu kuntavaaliehdokkuudesta. Sen sijaan nykyisiä tai entisiä urheiluseurojen puheenjohtajia listat ovat pullollaan. Kuvassa Joensuun Katajan näytösvoimistelujoukkue Sparks. Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen

Puolueet eivät saa Pohjois-Karjalassa aktiiviurheilijoita tai edes uransa lopettaneita urheilijoita listoilleen.

- Kuinkahan monta minäkin olen maanitellut, mutta leimautumisen pelko on varmasti suurin este, sanoo SDP:n Pohjois-Karjalan piirijärjestön toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen.

Sen sijaan joko nykyisiä tai entisiä urheiluseurojen puheenjohtajia listat ovat pullollaan.

- Urheilujärjestöroolista on takuuvarmasti hyötyä myös itse vaaleissa, muistuttaa itsekin urheiluihmiseksi luokiteltava Eskelinen.

Eskelisen mukaan ehdokkaita haetaan sporttipuolueeseen, ei niinkään demareihin, keskustaan tai kokoomukseen.

- Kulttuurin ja vapaa-ajan sektorilla sallitaan enemmän rönsyjä, eikä käsiä ole puolueen puolelta sidottu. Liikuntaväki löytääkin valtuustoissa toisensa yli puoluerajojen.

- Aktiivisuus palkitaan. Itse ajoin jo vuonna 1993 Ilmari Sahlmanin (sd.) kanssa Joensuuhun maapohjahallia. Se tunnetaan nykyisin nimellä Joensuun areena, hän naurahtaa.

Eskelinen on monessa kunnassa huolissaan liikuntatoimen roolista, useassa kun ei ole edes liikuntasihteeriä.

- Joensuussa liikuntatoimi onneksi panostaa kansalaisten liikuttamiseen, sairauksia ennaltaehkäisevään liikuntaan ja tukenut myös senioriliikuntaa.

Opetussuunnitelmat säätelevät koululiikunnan raamit, mutta kunnissa voidaan luoda aktiivista iltapäiväkerhotoimintaa tukemalla sitä tekeviä järjestöjä ja seuroja.

Myös kuntien liikuntapaikkojen kunto, harjoitusvuorojen riittävyys ja urheiluseurojen toimintaedellytyksistä huolehtiminen ovat tulervan valtuustokauden isoja haasteita.

Koosteena käymme läpi ne urheilun ja liikunnan ehdokkaat, joiden painoarvo on ollut tai on suurin. Heidän puoluekantansa löytyvät oheisesta tietolaatikosta, jossa on myös laajempi luettelo ehdokkaita. Tuossa listassa on myös ammattinsa puolesta urheiluun tai liikuntaan lukeutuvia ehdokkaita, muun muassa liikuntapaikkojen hoitajia ja opettajia/kouluttajia.

Urheilujärjestöistä ehdokkaina ovat Pokalin puheenjohtaja Jorma Huttunen, Islon hallituksen puheenjohtaja Asko Puhakka (myös Josban ex-puheenjohtaja), Pohjois-Karjalan Hiihdon Eero Reijonen, autourheilussa kunnostautunut Jouni Martiskin, Urheiluakatemiaa ja maakunnan liikuntastrategista ohjausryhmää johtava Seppo Eskelinen ja Salibandyliiton Savo-Karjalan aluevastaava Jani Holopainen.

Kunnallisella tasolta löytyvät muun muassa Juuan liikuntalautakuntaa johtanut JuPS:n puuhamies Risto Alanko, sekä Ilomantsin liikuntasihteeri ja Itä-Suomen liikuntaneuvoston puheenjohtaja Pirjo Rämänen.

Nykyisistä urheiluseurojen puheenjohtajista löytyvät listoilta ainakin Koripallo-Katajan Paavo Vatanen, Jipon Jaakko Hirvonen, Polvijärven Urheilijoiden Raili Tanskanen, Liperin Kiekon Tero Kuittinen, Outokummun Partion Hanna Huttunen, Nurmeksen Seppojen Mikko Meriläinen, Juuan Urheilijoiden Jarmo Vepsäläinen, Wolvesin Marko Kinnunen ja Nunnanlahden Viestin Reima Louhelainen.

Entisiä seurapuheenjohtajia listoilla ovat muun muassa Jokipoikien Arvo Nuutinen, Jipon Jorma Karttunen, Lieksan Hurttien Seppo Tossavainen ja Pertti Turunen, Lieksan Urheilijoiden Arja Kiiskinen, Lieksan Rastin Seppo Kiiskinen, Lieksan Hiihtoseuran Lauri Partanen, Ilomantsin Urheilijain Seppo Kärnä, Lehmon Pallon Jukka Korpela, Joensuun Naisvoimistelijoiden Heli Hjälm, Polvijärven Vauhdin Voitto Parikka ja  Joensuun Uimaseuran Sinikka Hälli.

Outokummun Mika Timonen on monia jousiammuntamitaleita voittanut vammaisurheilija.

Ex-huippu-urheilijoita listoilla ovat muun muassa painonnostaja ja Pyhäselän liikunnanohjaaja Matti Eskelinen, hiihtäjä ja Tohmajärven Pompun puheenjohtaja Teuvo Karjalainen, jalkapalloilija Kai Koponen ja ampuja Asko Mäkinen.

Yhä muistetaan Seppo Rädyn valmentaja Eino Maksimainen, jalkapalloerotuomari Jarmo Huhtala, raviselostaja Lauri Hyvönen, naisliikunnan veteraani Ulla Mikkola, nyrkkeilypromoottori Jarmo Tolvanen, urheilukalastaja ja naisten superpesistuomari Juha Kosonen, KiPan pelien puuhamies Kari Sutinen ja ViU:n pelinjohtaja Kosti Parviainen.

Perussuomalaisuuden näihin vaaleihin sisältään löytänyt Jussi Wihonen markkinoi toimitukselle itseään golfin juniorimesenaattina. Eri puolueista löytyi lisäksi ainakin tusina eri urheiluseurojen johtokunnassa toimivaa, piiritason urheilijaa tai veteraaneissa/junioreissa SM-mitaleita voittaneita. Heidät jätettiin Wihosen lailla listalta.
Kysely lähetettiin kaikkien merkittävien puolueiden piirivastaaville. Viisi puoluetta vastasi, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit eivät.