Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Jalkapallo

Jiposta tuttu ”Tuco” mättää maaleja liigassa

  • Pekka Värre
  • Jouni Turunen
Heinäkuussa 2012 Tuco ja muut Jipon punapaidat kohtasivat Joensuun keskuskentällä Ykkösen pelissä Helsingin IFK:n. Nykyisin HIFK pelaa Liigassa, Jippo Kolmosessa. Heinäkuussa 2012 Tuco ja muut Jipon punapaidat kohtasivat Joensuun keskuskentällä Ykkösen pelissä Helsingin IFK:n. Nykyisin HIFK pelaa Liigassa, Jippo Kolmosessa.

Jalkapallo: Vesistö, tori ja Ilosaarirock yhä Jipon kaikkien aikojen hankinnan muistoissa.

Menestys vaikuttaa seuraavan Ariel Ngueukamia.

Kun pitkänhuiskea hyökkääjä pelasi ensimmäisen kautensa Suomessa ja Jipossa kaudella 2011, maaleja syntyi 17 Ykkösen ottelussa kuusi. Seuraavalla kaudella lukema oli jo huomattavasti parempi, sillä samassa määrässä pelejä verkko heilui kamerunilaisen toimesta peräti 11 kertaa. Hän oli molemmilla kausilla joensuulaisten paras maalintekijä.

Lempinimeä Tuco totteleva Ngueukam siirtyi kesken kauden 2012 liigaan ja FC Lahteen. Hänen maaliensa ansiosta Jippo säilytti sarjapaikkansa, vaikka seura rankattiin vuodesta toiseen Ykkösen suurimmaksi putoajakandidaatiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Minulla on paljon hyviä muistoja Joensuusta. Menin aina järven ja sillan ohi ja istuin veden äärellä kesäisin. Muistan myös Ilosaarirockin. Kaupunkina Joensuu on pieni, mutta pidin todella torikeskuksesta. Ihmisiä kävi siellä monesta paikasta ja tarjolla oli paljon hyviä kahviloita ja sellaista. Vietin siellä paljon aikaa rentoutuen ystävien kanssa, Tuco muistelee.

Nykyään Jippo pelaa Kolmosessa. Kausi 2014 jäi seuran toistaiseksi viimeiseksi maamme toisella sarjatasolla, ja heti 2015 se tippui Kakkosesta Kolmoseen.

Ngueukamin loisto jatkui Lahdessa. Loppukauden 2012 aikana syntyi seitsemän maalia vain yhdeksässä ottelussa. Hänen johdollaan seura eteni europeleihin. Niissä hän ei kuitenkaan päässyt esiintymään, sillä hyvät otteet toivat heti kauden jälkeen siirron Turkin toiselle sarjatasolla Denizlisporiin. Ura ei kuitenkaan auennut uudessa ympäristössä ja edessä oli paluu Lahteen kesällä 2013.

Tuco teki yhteensä 12 maalia 37 liigaottelussa Lahdelle kausien 2013 ja 2014 aikana. Kun hän siirtyi sesongiksi 2015 Seinäjoelle, heti avauskaudella SJK:n paidassa tuli Veikkausliigan kultamitali ja 2016 Suomen cupin voitto Tampereen loppuottelussa HJK:ta vastaan.

Viime vuodet ovat olleet Tucolle suotuisia, mutta yksi asia häntä jäi Seinäjoella suuresti vaivaamaan. Maaleja ei tullut entiseen malliin. Kahden kauden aikana 64 liigaottelussa niitä syntyi vaivaiset yhdeksän.

Se oli yksi syy, miksi hän päätti siirtyä täksi kaudeksi Ilvekseen. SJK:ssa hän joutui pelaamaan paljon laidalla, vaikka hänen ominaisin pelipaikkansa on hyökkääjä. Kun kissapaitojen päävalmentaja Jarkko Wiss selitti Tucolle Ilveksen tulevaisuuden etenemissuunnitelmaa, pelaaja vakuuttui.

Sijainnillakin oli iso merkitys, sillä Tuco matkustaa välillä Pariisiin nähdäkseen perhettään. Tampereelta on mahdollisuus lentää määränpäähän helposti.

- Kun tulin Suomeen, olen siitä lähtien pelannut hyökkääjänä tai kymppinä. Pelaamiseni laidalla rajoitti mahdollisuuksiani mennä eteenpäin. Kun haluat edetä, haluat parantaa tilastojasi. Turhauduin, kun en tehnyt maaleja.

Tällä kaudella 188-senttinen Ngueukam, nyt 28, on jatkanut siitä, mihin jäi ennen SJK-uraa. Hän on pyssyttänyt Ilvekselle jo yhdeksän maalia kauden 19 ottelussa eli verkko on heilunut keskimäärin joka toisessa pelissä. Silti hän ei ole täysin tyytyväinen otteisiinsa - ei omiinsa eikä joukkueen.

- Pystymme parantamaan, niin minäkin. Olen tehnyt maaleja, mutta myös missannut paikkoja. Olisin voinut tehdä 13-15 maalia. Minun täytyy tehdä enemmän töitä. Päästämme monia maaleja, siksi olemme kuudensia, vaikka pelaamme hyvin, kolmantena maalipörssissä oleva Tuco analysoi.

Ilves on kuudes liigan sarjataulukossa, mutta erot keskikastissa ovat pieniä. Eroa kakkossijaan on vain viisi pistettä.

Pelipaikkamuutos. Siinäkö yksinkertainen resepti Tucon maalihanojen aukeamiseen? Se on ehkä yksi syy, mutta hänen mukaansa ei suurin sellainen. Henkisen puolen eheydellä on iso merkitys hänen otteisiinsa.

- On kyse ainoastaan fiiliksestä. Minusta tuntuu hyvältä, ja silloin en ajattele liikaa, vaan teen sen mitä osaan.

Se tiedetään, ettei Ilveksessä liiku rahaa yhtä paljon kuin Raimo Sarajärven rahoittamassa SJK:ssa. Olosuhteet huippujalkapallolle ovat Seinäjoella ainakin jonkin verran paremmat. Se ei kuitenkaan Ngueukamia haittaa.

- Täällä Ilveksessä ei ole tietenkään liikaa rahaa, mutta olosuhteet ovat ihan hyvät. Olemme ehkä läheisempiä pelaajien kesken tunnepuolella. Olemme enemmän perhe. SJK:ssa mietittiin paljon rooleja, eikä toisia autettu pelaajien kesken ehkä yhtä paljon. Kilpailu pelipaikoista oli tosi kovaa, Ngueukam selittää ja toteaa samaan hengenvetoon puheenjohtaja Sarajärven olleen häntä kohtaan todella auttavainen ja reilu.

Kuluva kausi on Tucolle tehokkain liigatasolla. Kärkimies on antanut yhdeksän maalin lisäksi kolme syöttöä. Ennen tätä kautta Tuco osui eniten maalipuiden väliin kaudella 2014 tekemällä seitsemän maalia 29 ottelussa.

Maalipörssiä johtaa yhä 11 rysää ennen kesäkuussa tullutta siirtoaan Skotlannin mahtiseuraan Rangersiin tehnyt kolumbialainen Alfredo Morelos.

https://laligafi.com/

Veikkausliiga

Aktiivipelaajien maalipörssi

Liigassa tällä hetkellä pelaavien maalitilasto kautta aikain 2. elokuuta (mukaan ei ole laskettu muun muassa vain alkukaudesta liigaa pelannutta Roope Riskiä eikä alemmille sarjatasoille siirtyneitä, kuten TPS:n Mikko Hyyrystä):

1) Juho Mäkelä (nykyinen seura HIFK) 98 maalia, 2) Akseli Pelvas HJK 68,k 3) DembaSavage (HJK) 65, ...10) Ariel ”Tuco” Ngueukam (Ilves) 37.

Tucon ura liigassa: 2012-2014 FC Lahti 46 ottelua, 19 maalia, 2015-2016 SJK 64 ottelua, 9 maalia, 2017 Ilves 19 ottelua, 9 maalia, yhteensä 129 ottelua, 37 maalia.

Tämän kauden maalintekijätilasto: 1) Alfredo Morelos, HJK 11 maalia, 2) Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn 10, 3) Tuco, Ilves ja Filip Valencic, HJK 9.