Maanantai, 23.7.2018 
Olga, Oili
Yleisurheilu

Illalla on luvassa huima keihäsfinaali - mahdollisesti kaikkien aikojen kovin

  • Tomi T. Turunen
Tero Pitkämäki kilpailee tänään illalla Lontoon MM-kisoissa keihäsmitalista. Tero Pitkämäki kilpailee tänään illalla Lontoon MM-kisoissa keihäsmitalista.

Lauantain myöhäisiltaan on luvassa huima keihäsfinaali, sillä kolmestatoista kilpailijasta peräti kahdeksan on heittänyt henkilökohtaisen ennätyksensä tällä kaudella.

Koko porukan heikoin ennätys ja tämän kauden tilastotulos on Intian Davinder Singhin 84,57 ja hänkin heitti jo karsinnassa 35 sentin päähän uransa parhaasta.

Paras tilastotulos puolestaan on karsinnan 91,20 kantaneella heitolla voittaneen Saksan Johannes Vetterin 94,44.

Loppukilpailussa on mukana viisi ennätyksekseen yli 90 metriä heittänyttä miestä.

Siitä porukasta Tero Pitkämäen hirmuheitot ovat vanhimpia, sillä edellisestä 90 metrin ylityksestä on kulunut pian kymmenen vuotta. Seinäjokinen heitti 2007 syyskuussa maailmanmestariksi Osakassa tuloksella 90,33. Ennätys 91,53 on vielä kaksi vuotta vanhempi.

Finaalin kolmestatoista miehestä peräti kymmenen on ylittänyt urallaan 88 metriä. Tällä kaudellakin siihen on pystynyt loppukilpailijoista seitsemän ja maailmanmestaruutta puolustavan Kenian Julius Yegon kauden paras jää siitä vain kolme senttiä.

Tero Pitkämäki ennakoi jo ennen karsintaa, että loppukilpailussa kahdeksan parhaan kolmelle viimeiselle kierrokselle ei selviydy tuloksella 84,58, jolla Trinidadin ja Tobagon Keshorn Walcott vei olympiakultaa samalla stadionilla viisi vuotta sitten.

– Kaikki odottavat kaikkien aikojen tasokkaimman karsinnan jälkeen myös huipputasoista finaalia. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, finaalipaineet vaikuttavat varmasti ja uskon, että 87 metrin nurkilla taistellaan mitaleista, Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas sanoi.

Ainakin toistaiseksi historian tasokkain MM-finaali on heitetty Edmontonissa 2001, kun Tshekin ME-mies Jan Zelezny vei kultaa tuloksella 92,80, Aki Parviainen hopeaa (91,31) ja Kreikan Kostas Gatsioudis pronssia (89,95).

Yli 90 metrin heitolla mestaruus on otettu vain neljä kertaa. Kimmo Kinnunen heitti 90,82 Tokiossa 1991, Zelezny 92,80 kymmenen vuotta myöhemmin Edmontonissa, Pitkämäki 90,33 Osakassa 2007 ja Yego 92,72 Pekingissä kaksi vuotta sitten.

– Potentiaalisia miehiä on sen verran, että eiköhän mestarin tulos yhdeksiköllä ala, Kangas pohti.