Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Hiihtolajit

Pertti, 68, hiihti viime talvena 7 000 kilometriä - "On niitäkin, jotka eivät tätä ymmärrä"

  • Petri Haapala
  • Marko Puumalainen
Pertti Jalkasen hiihtokilometrilukema oli torstaiaamuna 364. Pertti Jalkasen hiihtokilometrilukema oli torstaiaamuna 364.

Joensuulaisen Pertti Jalkasen viime talven hiihtolenkeille kertyi mittaa hulppeat 7 001 kilometriä.

Kyllä kelpasi hiihtäjien sujutella torstaina Kontiolahden jäähdytetyllä ladulla. Lämpöasteista huolimatta latu oli hyvässä kunnossa. Yksi tyytyväisistä hiihtäjistä oli joensuulainen Pertti Jalkanen, 68.

- Tänään oli hyvä ja vauhdikas keli, Jalkanen myhäili aamulenkkinsä jälkeen.

Torstain runsaan 23 kilometrin lenkki on hänelle kevyt rääpäisy. Viime talvena Jalkasen pisin päivälenkki oli sadan kilometrin mittainen, ja hiihtokilometrejä kertyi kaikkiaan 7 001.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime talven ällistyttävä kilometrimäärä naurattaa Jalkasta.

- Niin se vain meni. Nyt tuntuu siltä, että en enää kehtaa ruveta siihen. Loppuaikoina se meni urakoinniksi, olisi pitänyt alkukauden aikana aloittaa tasaisemmin hieman pitemmillä lenkeillä. Sillä tavalla koko talven taakka olisi keventynyt, hän tuumii.

Kovan uurastamisen lisäksi myös olosuhteet osuivat kohdalleen viime talvena.

- Kaikki on kiinni pakkasista, lumitilanteesta ja tietenkin omasta terveydestä. Kaikki ne natsasivat viime talvena.

Jalkasen viime talven urakka alkoi, kun Kontiolahden jäähdytetty latu avattiin ennen lokakuun puoliväliä. Viimeisen kerran hän kävi hiihtolenkillä 25. huhtikuuta.

- Hiihtokelejä olisi ollut vielä senkin jälkeen, mutta minun hiihtämiseni päättyi sillä päivämäärällä.

Pertti Jalkanen alkoi rohmuta hiihtokilometrejä puhuttuaan tavoitteestaan hiihtoväen keskuudessa. Hän päätti toteuttaa ajatuksensa 4 000 kilometrin hiihtämisestä yhden talven aikana. Tavoite oli kypsynyt viimeisten työvuosien aikana.

- Päätin, että hiihdän sen verran ensimmäisenä eläkeläistalvena. Se talvi loppui kuitenkin kesken, lumet sulivat jo helmikuun lopussa. Seuraavana talvena minulta murtui kylkiluu, eikä tavoite täyttynyt vielä seuraavanakaan talvena. Mutta viime talvi oli niin hyvä, että sain putken pään auki. Ei ollut kovia pakkasia, ja hiihtäminen vain ryöstäytyi käsistä. Sitten niitä tonneja vain alkoi tulla, hän naureskelee.

Jalkanen sai hiihtäjäkavereilta paljon kannustusta, ja hyväksi sparraajaksi nousi talven aikana Kari Kempas.

- Kari oli vielä pääsiäisenä minua edellä, mutta hän lopetti hiihtokautensa pääsiäiseen. Hän sai kokoon 6 500 kilometriä.

Jalkanen on kuullut myös ihmisistä, jotka ihmettelevät tuhansien kilometrien hiihtämisen mielekkyyttä.

- On niitäkin, jotka eivät tätä ymmärrä. Mutta ei se vaadi kuin sen, että viettää kerrallaan tunnin tai kolme tuntia enemmän aikaa ladulla. 4 000 kilometriä tuntui aluksi itsestäkin kovalta tavoitteelta, mutta sitten se vain lähti menemään.

Jalkanen ei peitellyt päämääräänsä, ja kilometrimäärän kasvua seurattiin tarkasti hiihtopiireissä.

- Kyllä minä seurannassa olin, sanotaan nyt vaikka näin.

Tälle talvelle Jalkanen ei ole tehnyt tavoitetta.

- En ole luvannut mitään. Tulee mitä tulee.

Jalkasen kännykkäsovellus kertoo tarkasti hiihdetyt kilometrit ja näyttää karttapohjalta reitit. Tänä syksynä hän on hiihtänyt jo 364 kilometriä.

- Kaikista hiihtolenkeistä löytyy todisteet, hän myhäilee.

Torstain lenkki oli Jalkaselle kymmenes Kontiolahdella. Hän ehti tämän syksyn ensilumilla hiihtää myös kahdesti kotimaisemissaan Rantakylän valaistulla ladulla.

- Pääsen hiihtämään melkein kotirappusilta. Viime talvena kävin hyvin usein Kontiolahden kirkonkylällä kääntymässä. Kun kaikki mutkat kiertää, matkaa kertyy Rantakylästä Kontiolahteen 65 kilometriä. Parhaana viikkona kävin Kontiolahdessa viitenä päivänä.

Tohmajärveltä lähtöisin oleva Jalkanen on asunut Joensuussa vuodesta 1970 lähtien. ”Korven kasvatille” liikunta oli lapsuusvuosina luontaista.

- Koulukyyti oli järjestetty, mutta seitsemän kilometrin koulumatka meni aika usein kävelemällä tai hiihtämällä. Nuoruuden metsätöistä tuli myös hyvää pohjakuntoa.

- Liikkumisesta taisi tulla minulle elämäntapa. 4,5 kilometrin työmatkat lukkotehtaalle menin juoksemalla 30 vuoden ajan.

Jalkasen hiihtoinnostus kasvoi työpaikkaporukoiden mukana. Hän on osallistunut innolla massahiihtoihin sekä soutu- ja maratontapahtumiin.

- On tullut harrastettua kaikenlaista. Voi kyllä sanoa, että hiihto on ykköslajini. Kilpahiihtoakin olen joskus kyhäillyt piirikunnallisella tasolla, mutta menestystä ei tullut.

Jalkanen on osallistunut Finlandia-hiihtoon 16 kertaa, ja Pirkan hiihdossa hän on ollut mukana 14 kertaa. Laturetkistä tutuin on kuitenkin Pogostan hiihto Ilomantsissa.

- Ensi kevään Pogosta on minulle 37:s. Ihan puhdasta sarjaa en ole saanut, neljänä vuonna se on jäänyt väliin erinäisistä syistä. Vuodesta 1990 olen hiihtänyt Pogostan aina molemmilla hiihtotavoilla.

Lisää aiheesta:

Paino putosi 16 kiloa talven hiihtourakan aikana