Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Jääkiekko

Pentti Matikainen: Joensuu on kiekkokaupunki

  • Pekka Värre / Urheiluviikko
  • Kimmo Kirves
Jokipoikien toimitusjohtaja Joonas Kolkka (vas.) ja puheenjohtaja Pentti Matikainen palkitsivat syksyllä 2013 Heikki Puustisen, kun hänelle tuli täyteen 300 runkosarjaottelua Mestiksessä. Jokipoikien toimitusjohtaja Joonas Kolkka (vas.) ja puheenjohtaja Pentti Matikainen palkitsivat syksyllä 2013 Heikki Puustisen, kun hänelle tuli täyteen 300 runkosarjaottelua Mestiksessä.

Jääkiekon parissa lähes jokaisessa mahdollisessa tehtävässä uransa aikana toiminut monitoimimies Pentti Matikainen, 67, oli aikoinaan nuorena pelaajana todistamassa Joensuun kiekkokulttuurin kehitystä.

- Olihan se aika alkutekijöissään silloin 60-luvun alussa, kun itse aloin pelata. Kiekkoilu oli tullut vähän aikaisemmin Joensuuhun. Oltiin kaikilta osin alkutekijöissä olosuhteiden ja valmennustietouden tai yleensä valmennukseen liittyvien asioiden kanssa, mutta innostus oli kova. Jääkiekko löysi paikkansa ja se oli suosittua, Matikainen muistelee.

1960-luvulla Joensuussa vaikutti useampikin elinvoimainen jääkiekkoseura ja paikallispelit olivat herkullisia tapahtumia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- JoKP:n ja PeTon välillä oli erityinen vastakkainasettelu. Ne kohtaamiset olivat värikkäitä tapahtumia. Itse olen pelannut kummankin joukkueen paidassa. Näiden joukkueiden kuumat kohtaamiset olivat verrattavissa Helsingin asetelmaan HIFK-Jokerit.

- 70-luvulla sitten seurat yhdistyivät ja paikallispelit väljähtyivät. JoKP oli kaupungissa selkeä ykkösjoukkue, Matikainen kertoo.

Matikainen pelasi yhdistymisen jälkeen JoKP:n paidassa neljä kautta ja oli mukana, kun seura nousi ensi kertaa SM-sarjaan. Visiitti pääsarjaan jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi.

Matikaisen pelaajaura jatkui vielä Jukureissa ja SaiPassa, kunnes kausi 1980-81 jäi viimeiseksi. Siitä lähti sitten käyntiin upea valmentajaura, joka tuotti kuusi mitalia SM-liigassa ja Leijonien kanssa olympiahopeaa Calgarystä, MM-hopeaa Prahasta ja pronssia Kanada-cupista.

Valmennusuraa seurasivat erilaiset johtotehtävät eri seuroissa. Matikainen toimi HIFK:n toimitusjohtajana ja Ässien pelaajakoordinaattorina.

Vuonna 2011 Matikainen palasi kotiin ja aloitti Jokipoikien hallituksen puheenjohtajana.

- Hyvin oli monella tasolla menty eteenpäin. Pelattu välillä korkeammalla sarjatasolla. Seurassa oli selkeä näkemys, miten asioita pitää tehdä. Haapakosken Mikko oli täyspäiväisenä valmentajana, mutta joukkue joutui edelleen harjoittelemaan pääosin iltaisin. Pelaajista osa kävi koulua, opiskeli tai kävi töissä. Sellaista puoliammattilaisuusmeininkiä, Matikainen muistelee.

Matikainen ei päässyt todistamaan puheenjohtajakaudellaan nousua Liigaan, mutta toivoo näkevänsä sen.

- Sen pitää olla yhä kaikkien päiväuni, pelata korkeimmalla tasolla. Edellytykset siihen on. Mehtimäen halli tarvitsee tosin kasvojenkohotuksen. Kataja voittaa mestaruuksia koripallopuolella, mutta Jokipojat taistelee tasaväkisesti palstamilleistä medioissa. Joensuu on kiekkokaupunki. Toivottavasti vaalitaan traditioita, sillä se on voimavara jota ei kannata hukata.

- Joensuussa ei ehkä ymmärretä, miten iso merkitys kaupungin jääkiekolla on valtakunnan tasolla. Joensuuta pidetään esimerkiksi Helsingin perspektiivistä jääkiekkokaupunkina. Ulkopuolinen näkee sen. Joensuusta on tullut paljon hyviä jääkiekkoilijoita, ja Jokipojat taistelee joka vuosi Mestiksen kärkisijoista.

https://chlfi.com/