Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Urheilu

Tuulilotto ei suosinut – suomalaiset minuuttikaupalla kärjen takaa yhdistetyn pikaladulle

  • STT
  • Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Mäen paras suomalainen oli Ilkka Herola, jonka 110,5-metrinen toi 15. sijan. Mäen paras suomalainen oli Ilkka Herola, jonka 110,5-metrinen toi 15. sijan.

Suomalaisilmeistä uupui tyytyväisyys, kun yhdistetyn maailmancup avattiin mäkiosuudella Rukan HS142-mäessä. Oikukas tuuli teki touhusta varsin arpapeliä, eikä onni suosinut juuri suomalaisia.

Mäen paras suomalainen oli Ilkka Herola, jonka 110,5-metrinen toi 15. sijan. Eroa kärjessä hiihto-osuudelle lähtevään Itävallan Mario Seidliin (131 metriä) on kaksi minuuttia ja 34 sekuntia. Se on aikamoinen, kun hiihtomatkana tämän illan "pikakisassa" on vain viisi kilometriä.

–  Tosi vaikea keli, eikä sattunut mikään hirveän hyvä tuurikaan. Mutta ei siinä mitään, ihan ehjä suoritus ja sillä lähdetään nyt hiihtämään, Herola tiivisti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miltäs viiden kilometrin pyrähdys nyt maistuu?

–  No, kohta nähdään.

Leevi Mutru (112 metriä) oli 17:s, eroa kärkeen 2.54. Herolan ohella Suomen kärkitoivoihin kuuluva Eero Hirvonen jäi 101,5 metriin ja 20:nneksi, ja ladulle hän pääsee vasta 3.35 ensimmäisenä ampaisevan Seidlin jälkeen.

Maailmancup-debyyttinsä tekevä 17-vuotias Wille Karhumaa oli 29:s hypättyään 98 metriä. Eroa kärkeen hänellä 4.18.

–  Hyppy valitettavasti epäonnistui. Ponnistus jäi niin myöhäiseksi, ettei siinä ollut mitään tehtävissä. Varmaan osittain jännityksestäkin johtui, mutta nyt on ensimmäinen virallinen maailmancup-hyppy tehty ja pitää nauttia näistä mahdollisuuksista. Ja hiihdossa mennään sitten hanat auki, alusta loppuun, nuori mies kertoi.

Karhumaata päälle 22 vuotta vanhempi Hannu Manninen jäi 94 metriin ja sijalle 32. Urallaan 48 cup-voittoa ottanut Manninen lähtee hiihtoon lähes viisi minuuttia kärjen takaa.

–  Varakisan hyppy oli hyvä, oli positiivinen onnistuminen tämän hetken tasoon. Tämä ei sitten ollut ihan samaa tasoa. Pyrin sulkemaan pois nuo olosuhteet, mutta en saanut yhtä rentoa suoritusta kuin eilen, Manninen kertasi.

–  Tuulet oli aika hankalat. Heti keulan jälkeen hyvin voimakasta takavirtausta, ja herkästi käy niin ettei suksi tule yhtään mukaan ja hyppy vain tipahtaa. Ladulla on mentävä kovaa, mutta täällä on rata sellainen, että pitää yrittää säästellä vähän alkuvaiheissa. Tuo ylämäki on kyllä kova, jos siinä ottaa hapot niin toinen 2,5 kilometrin kierros on kyllä vaikea. Malttia oltava, vaikka vitonen onkin vain matkana.

Arttu Mäkiaho oli 33:s päästyään 98 metriä ja Matti Herola 45:s hypättyään 77 metriä.

Kärjessä Seidlin takaa lähtee Norjan Espen Andersen vain neljän sekunnin päässä. Andersen on yksi kovista norjalaishiihtäjistä, joten kiirettä pitää Seidlillä. Viime kausia hallinnut saksalaiskaksikko Eric FrenzelJohannes Rydzek oli vasta 30:s (Frenzel) ja 22:s (Rydzek).

Yhdistetyn hiihto-osuus alkaa kello 18.15.