Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Jalkapallo

Litmanen: Jos kuulen, että epäonnistuin Liverpoolissa, sitä on vaikea puoltaa

  • Mikael Hoikkala
  • Mirja Hussain
Jari Litmanen sai paikan FC Lahden kunniagalleriassa vuonna 2016. Jari Litmanen sai paikan FC Lahden kunniagalleriassa vuonna 2016.

Niin kuin hyvin tiedetään, Suomen miesten jalkapallomaajoukkue odottaa edelleen pääsyään ensimmäisiin arvokisoihinsa. Kun katsoo maan pelaajaeliitin lähimenneisyyttä, nykyisyyttä ja lähitulevaisuutta, on vaikea päätyä muuhun loppupäätelmään kuin että nykyinen rakennusvaihe jatkuu vielä aika pitkään. Jari Litmanen se ei vain suostu synkistelemään, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat.

Suomen suurin jalkapallolegenda ja Huuhkajien ennätysmies (137 A-maaottelua, 32 maalia) ei puhu katkerasti oman kultaisen sukupolvensa hukatuista mahdollisuuksista, eikä siitä, miten tuon sukupolven perintö on päässyt murentumaan perusteellisesti.

Samalla kun Litmanen korostaa yksilöiltä vaadittavaa pitkäjänteistä ja järjestelmällistä työtä, hän ei väheksy onnenkaan merkitystä. Litmanen kertoi ajatuksiaan .

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kun Suurhalli valmistui Lahteen, olin sopivasti 9-vuotias, ja se antoi lisämahdollisuuksia. Ympärilläni on ollut monia hyviä ihmisiä. Sopivaan aikaan tuli myös Ajax, oikea valmentaja ja oikea ympäristö.

Huonoakin onnea Litmasella oli, kuten Barcelonan valmennuksessa Louis van Gaalin vaihtuminen Lorenzo Serra Ferreriin. Brasilialaistähti Rivaldo vei Litmaselta kymppipaikan, ja Ferrer päätti kyykyttää suomalaista muutenkin vähän joka välissä.

– Jos valmentaja päättää, että se on joko Litmanen tai Rivaldo, niin minulla ei ole mitään ongelmia hyväksyä sitä, että maailman paras on minua parempi. Valmentajan päätöksen ei tosin olisi tarvinnut olla niin mustavalkoinen. Mutta hän oli mustavalkoinen, Litmanen sanoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa syksyllä 2015.

Liverpoolissa Litmasen vastuu jäi pieneksi. Se on monelle ja hänelle itselleenkin mysteeri, sillä hän käytti vähäisen peliaikansa hyvin.

– Jos kuulen, että epäonnistuin Liverpoolissa, sitä on vaikea puoltaa, kun tilastot puhuvat sitä vastaan, Litmanen sanoo nyt.

Lisää tilaajille:

Jari Litmasella ei ole kiire päävalmentajatason tehtäviin - "Sen pitäisi tapahtua täällä Tallinnassa"