Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Urheilu

Leijonilla vastassa väärälle puolelle käyristetty maila ja muuta kiekkoeksotiikkaa

  • STT
Kanadassa syntynyt jääkiekkomaalivahti Matt Dalton tuskin pystyi aiemmin edes kuvittelemaan, että edustaisi Etelä-Koreaa olympialaisissa. Nyt se on kuitenkin totta. Dalton kuuluu isäntämaan valovoimaisimpiin pelaajiin viiden renkaan kisoissa, kun Etelä-Korea kohtaa Leijonat tiistaina olympiaturnauksen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tämän taiston voittaja kohtaa puolivälierässä Daltonin synnyinmaan Kanadan.

Daltonin, 31, läpimurto NHL:ään jäi aikoinaan tekemättä. Sen jälkeen hän päätyi KHL:n kautta eteläkorealaiseen Anyang Hallan joukkueeseen Aasian liigassa. Lopulta Daltonille myönnettiin Etelä-Korean kansalaisuus, jotta tämä pystyisi edustamaan maata olympialaisissa.

–  Kansallisuuden saaminen ja työn vakaus sekä jatkuvuus houkutteli minua. Pohjois-Amerikassa minun kaltaisia pelaajia voidaan pomputella paikasta toiseen nopealla tahdilla, Dalton sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maila kummastuttaa

Suomi voitti Etelä-Korean 4–1 joulukuussa pelatussa Venäjän maajoukkueturnauksessa. Venäläisen tilastoinnin mukaan Dalton torjui tuossa ottelussa 53 laukausta.

Muhkean torjuntamäärään lisäksi moni kiinnitti huomiota Daltonin mailaan. Se kun on käyristetty valtavirran vastaisesti niin sanotusti väärälle puolelle. Tätä kummallisuutta Dalton perustelee sillä, että kiekon saatuaan hän haluaa käsitellä sitä mailalla luonnolliselta puoleltaan. Tämä juontaa juurensa siihen, että Dalton pelasi lapsena kenttäpelaajana rightilta, mutta ryhtyi maalivahdiksi samalla tavalla kuten valtaosa maalivahdeista eli oikea käsi on kilpikätenä ja kiinniottohanska eli räpylä on vasemmassa kädessä.

Stanley Cup -voittaja valmentaa

Etelä-Korean jääkiekon profiilia on nostettu vuodesta 2011, kun maa valittiin meneillään olevien talviolympialaisten isännäksi. Miesten maajoukkueen päävalmentajana häärii entinen NHL-pelaaja Jim Paek. Paek todellakin tietää, mistä lajissa on kyse, sillä hän voitti Stanley Cupin Pittsburgh Penguinsissa vuosina 1991 ja 1992. Puolustaja Paek pelasi useita vuosia supertähti Mario Lemieux'n kanssa Pittsburghissa ja luisteli myös Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin joukkuetoverina Los Angeles Kingsissä.

Olympiaturnauksessa Etelä-Korea on piinannut Paekin johdolla muun muassa Tshekkiä. Lopulta tuo ottelu päättyi Tshekin hyväksi 2–1, ja Dalton torjui 38 laukausta. Hän esitti muutaman hienon pelastuksen, mutta toisaalta yksi Tshekin maaleista syntyi helpohkosti.

–  On joka tapauksessa hyväksi Etelä-Korean jääkiekolle, jos pystymme vielä samanlaisiin esityksiin kuin Tshekkiä vastaan, Dalton tuumi Kansainvälisen jääkiekkoliiton nettisivujen mukaan.