Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Urheilu

Mäkäräinen pani pisteen olympiauralleen

  • STT
Tämä kevät on Kaisa Mäkäräiselle suurten päätösten aikaa. Olympiauralleen hän pani torstaina pisteen naisten viestissä, mutta kilpauran jatkostaan hän pitää muita jännityksessä loppukevääseen saakka.

Pyeongchangissa Mäkäräinen nosti Suomen toiseen vaihtoon mennessä johtoon. Loppusijoitus romahti kahden viimeisen osuuden aikana 15:nneksi.

Pekingin olympiamittelöt neljän vuoden päästä ovat hänelle turhan kaukana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ikinä ei pidä sanoa ei koskaan, kun ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu. Mutta 99,9-prosenttisella varmuudella oli, Mäkäräinen vastasi uteluun, oliko viestikisa hänen viimeisensä olympiauralla.

Sairastelu verotti

Mäkäräinen kärsi tammi-helmikuussa juuri ennen olympiakisoja hengitystieoireista. Se verotti tammikuista huippuvirettä. Hän oli tammikuussa maailmancupissa neljästi kolmen parhaan joukossa.

–  Yllättävän paljon se (sairastelu) otti pois yleisestä vireystilasta. Vaikuttaa itseluottamukseen, kuinka terveeksi itsensä tuntee. Vire on parantunut kisojen edetessä koko ajan, ei voi kieltää.

Mäkäräinen oli Pyeongchangin talvikisojen henkilökohtaisilla matkoilla parhaimmillaan yhteislähtökilpailun kymmenes. Neljä vuotta aiemmin hän kamppaili olympia-Sotshin yhteislähtökisassa mitalista, mutta viimeisen pystypaikan ohilaukaus vei silloin mahdollisuudet.

Sotshin yhteislähtökilpailussa Mäkäräisen sijoitus oli lopulta kuudes. Neljän vuoden takaiset olympialaiset olivat Pyeongchangin kisarupeamaan verrattuna erilaiset.

–  Vancouverissa 2010 ja Sotshissa ei ohjelmassani ollut viestejä, vaan kisat loppuivat henkilökohtaisiin matkoihin. Täällä piti epäonnistuneiden omien kisojen jälkeen skarpata viesteihin.

Mäkäräinen on 35-vuotiaana taas keväällä tilanteessa, jossa pitää tehdä päätös kilpauran jatkosta.

–  Ei ihan lähitulevaisuudessa kannata odottaa sitä eikä kysellä. Menee pitkälle kevääseen, kun joutuu haukkaamaan happea.

–  Monella tapaa olen sellaisessa vaiheessa, että voisin siirtyä sivuun, Mäkäräinen vihjaisi.

Hänen kautensa jatkuu parin viikon kuluttua Kontiolahden maailmancupissa.