Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Hiihtolajit

Niskasen vanhempien jännitys purkautui riemuksi - "Aivan mieletöntä, huh huh"

  • Jarmo Sieviläinen
  • Heikki Saukkomaa

Kultajuhlat: Manageri Koivusalo ja Olympiakomitean puheenjohtaja Ritakallio hehkuttivat Iivo Niskasen huikeaa suoritusta.

Iivo Niskasen vieremäläiset vanhemmat Tarja ja Eero Niskanen puristivat tiukasti Iivo-kannustuslippujensa putkista Alpensian hiihtostadionilla lauantaina.

50 kilometrin hiihto tarjosi upean näytelmän, ja Iivo Niskasen jännittyneet vanhemmat seurasivat sitä lähes hievahtamatta. Katsomo yltyi välillä "Iivo, Iivo" -huutoihin ja niihin liittyivät myös Tarja ja Eero ystävineen.

Lopussa Iivo Niskanen karkasi olympiavoittoon, mikä riehaannutti ilon katsomossa. Tarja ja Eero riemuitsivat, saivat onnitteluja ja eri mediat ryntäilivät kyselemään vanhempien ensitunnelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äiti Tarja Niskasella ääni oli jo lähes lähtenyt - kannustuksesta ja liikutuksesta.

- Aivan mieletöntä, huh huh. Kyllä jännitti. Hyvä näin, Tarja Niskanen puhalteli onnellisena.

- Toivoin ja luotin, että mitali tulee, mutta tämä kulta on ihan kaikki kaikessa. Tosi ihanaa. Tosi hienoa Iivolle.

Tarja Niskanen oli tavannut poikansa viimeksi miesten viestin jälkeen. Vanhemmat ovat kannustaneet suomalaisia kisoissa jo runsaan viikon ajan.

Isä Eero Niskanen mietti poikansa suoritusta rauhallisen oloisesti hymyillen. Kultajuhlia on perheessä koettu ennenkin.

Eero Niskanen näki, että olympiavoitto oli palkinto pitkästä työstä.

- Kerrassaan hieno homma. Oli kiva olla paikan päällä. Kyllä tästä kisasta pystyi nauttimaan, vaikka välillä jännitti. Pelotti, alkaako sataa lunta, ettei tulisi kramppia jalkaan ja ettei hän lähtisi liian aikaisin liikkeelle. Ilmassa oli pieniä kysymysmerkkejä, mutta onneksi kaikki meni hyvin, isä-Niskanen myhäili.

Niskasia saapuivat onnittelemaan katsomoon Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) sekä Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja toimitusjohtaja Mikko Salonen. Ministeri Terho kehui vanhemmille Iivon hienoa taktiikkaa.

Ritakallio oli yhtä hymyä, kun Suomi pääsi kultakuntaan myös näissä talviolympialaisissa.

- Iivon hiihto oli huikea ja suuri elämys kaikille suomalaisille. Oli tiedossa, että Iivo on todella kovassa kunnossa, mutta tämä kisa oli kova ja rankka. Erot kasvoivat yhteislähtökisaksi yllättävän isoiksi, mikä kertoo, että Iivo on huikeassa kunnossa ja hänellä kantti kestää tiukassa paikassa. Hän on nyt kaksinkertainen olympiavoittaja, mikä on kova juttu, Ritakallio muistutti.

Pelastiko Iivo Niskanen Suomen olympiakisat?

- Kisamme ovat menneet odotusten linjassa ja sunnuntaina on vielä Krista Pärmäkosken päivä. Lähdimme tänne 6-7 mitalin odotuksella, ja pikaluistelija Mika Poutalan mitali jäi todella lähelle. Yksittäisenä tekona tämä Iivon kulta on positiivinen yllätys, Ritakallio mietti.

Iivo Niskasen manageri Hannu Koivusalo seisoi tarkkaavaisesti kisan ajan pääkatsomossa.

- Olihan tämä yksi huikeimmista kisoista ja yksi huikeimpia suorituksia, joita olen todistanut paikan päällä. Tämä veto menee ihan top ykköseen. Upeaa olla täällä, Koivusalo hehkutti.

Koivusalo tarkkaili jännittyneenä Niskasen kehonkieltä viimeisellä kierroksella.

- Iivo laski aika paljon pystyssä, joten mietin, että onko vatsan kanssa ongelmia. Mutta hyvinhän tuo näytti tulevan! Hän on saavuttanut nyt periaatteessa kaiken mahdollisen.

Niskasella oli jo entuudestaan olympiakultaa parisprintistä ja MM-kotikisojen maailmanmestaruus. Kuopiolainen on osannut tähdätä parhaan vireensä arvokisoihin, ja tämän kauden keskittyminen oli 50 kilometrin olympiamatkalla.

- Päätavoite vaikutti siihen, mitä kisoja Iivo kävi tätä ennen, jotta hän pääsi tekemään oikeat harjoitukset. Olihan tämä Iivon ja valmentaja Olli Ohtosen suvereeni työnäyte jälleen kerran. Vaaditaan huippulahjakas urheilija, mutta myös huippuvalmentaja, Koivusalo kehui.