Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Pesäpallo

Mehtimäen pesäpallostadion viimeistelytöitä vaille valmis - Tositoimiin päästään sunnuntaina

  • Petri Haapala
  • Kimmo Kirves
Mehtimäen uuden pesäpallostadionin rakennustyöt aloitettiin viime syksynä heti pesäpallokauden päätyttyä. Rakennuksen harjannostajaisia vietettiin maanantaina. Mehtimäen uuden pesäpallostadionin rakennustyöt aloitettiin viime syksynä heti pesäpallokauden päätyttyä. Rakennuksen harjannostajaisia vietettiin maanantaina.

Pesäpallo: Joensuun Mailan miehistö pääsee sunnuntaina uudelle kotikentälleen.

Mehtimäen uuden pesäpallostadionin harjannostajaisia vietettiin maanantaina. Viimeistelytöitä riittää vielä, mutta komea stadion tulee käyttövalmiiksi sunnuntaiksi, kun Joensuun Mailan superpesismiehistö kohtaa kotiottelussaan Jymy-Jussit.

Työmiesten koneet hyrisivät stadionilla, kun hulppeaa rakennusta esiteltiin. Tyytyväinen hyrinä kuului myös esittelijöiden äänestä.

- Kun tätä melkein valmista lopputulosta katselee, ei voi olla kuin tyytyväinen. Meillä on nyt uniikki kenttä ja pesäpallostadion Joensuussa. Ja kun se on Suomen uniikki, niin silloinhan se on maailman paras, myhäili stadionin rakennuttaneen Joensuun pesäpallon tukisäätiön hallituksen jäsen Tuomo Moilanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Stadionin pääsuunnittelija, arkkitehti Markku Korjonen ei myöskään peitellyt tyytyväisyyttään.

- Tämä on Suomen kaunein stadion, ja se oli myös lähtökohtana suunnittelussa. Uskon, että tämä toimii myös käytännössä, ja sehän se tärkeintä on, Korjonen sanoi.

- Toivottavasti tämä stadion ei aseta liikaa paineita joukkueelle, Korjonen lohkaisi.

WEB-Kerubi-Stadion1Karjalainen20180522

Mehtimäen alue muuttuu uuden stadionin myötä entistä paremmaksi liikuntakeskittymäksi. Sitä kiitteli Joensuun kaupungin liikuntajohtaja Timo Heinonen.

- Olen erittäin tyytyväinen. Katsomo täydentää koko Mehtimäen alueen palvelukapasiteettia. Liikuntapalveluiden näkökulmasta uudelle kentälle tuleva poikittainen juniorikenttä parantaa huomattavasti lasten ja nuorten liikkumista, Heinonen tuumi.

Puurakenteisen stadionin katsomoon mahtuu 2 500 ihmistä istuinpaikoille. Kentälle tulee 55 neliömetrin suurnäyttötaulu sekä täydellisesti uudistettu äänentoisto.

- Stadion on ilman muuta vetovoimatekijä koko Joensuulle. Eikä tämä ole pelkästään pesäpallokäytössä, vaan täällä järjestetään myös muita tapahtumia, Heinonen muistutti.

JoMan toimitusjohtaja Tomi Kaksonen odotti jo sunnuntain ottelua. Kenttä saadaan pelikuntoon keskiviikkona, ja stadionin katsomot, saniteettitilat ja pukuhuoneet ovat valmiina avausottelussa.

- Kentästä tulee näyttävä ja stadion on kaikilta olosuhteiltaan Suomen paras. Onhan tämä jotain sellaista, mistä ei pienenä poikana voinut uneksiakaan, mutta tässä se nyt on, Kaksonen mietti.

vinkki-Kerubi-Stadion1Karjalainen20180522

Pesäpallostadion valmistui nopeassa aikataulussa. Rakennusprojekti ei ollut helppo.

- Isompiakin projekteja on tullut tehtyä, mutta ei näin työlästä. Täytyy olla todella tyytyväinen ja nostaa meille kaikille hattua, Markku Korjonen sanoi.

- JoMan, kaupungin ja omien ajatusten yhteensovittaminen oli aikamoinen palapeli. Matkan varrella tuli paljon ideoita, ja niitä toteutettiin.

Rakennusmääräysten muuttuminen sekä varsinaista rakennustyötä haitanneet työtaistelut toivat omat hankaluutensa, eikä valmistumista ainakaan nopeuttanut katsomorakennuksen perinteisestä poikkeava muoto.

- Hevosenkenkärakentaminen poikkeaa yleisestä suomalaisesta suorakulmarakentamisesta. Rakennusmääräykset muuttuivat hankesuunnitelmien jälkeen, ja se vaati hieman enemmän rahaa. Suomen talvi tuntuu yleensä pitkältä, mutta tällaisen stadionin rakentamiseen talvi tuntui vähän lyhyeltä, Tuomo Moilanen kertoi.

Pesäpallonäyttämönä stadionin käyttöaste tulee olemaan korkealla syyskuun loppuun asti. Kesäkuun Itä-Länsi -suurtapahtuman lisäksi Vesa-Matti Loiri esiintyy stadionilla elokuussa. Moilanen hahmotteli mielessään muitakin tapahtumia.

- Täällä voitaisiin järjestää talvella jääkiekkotapahtumia, tai vaikkapa moottorikelkkakilpailuja.

SisaPaa-Kerubi-StadionKarjalainen20180522

Työmaamestari Teemu Rautiainen ei vielä maanantaina uskaltanut hymyillä täysin vapautuneesti.

- Ei tämä vielä ole ohi. Katsotaan sitten perjantaina, kun on käyttöönottokatselmus. Vielä on aika paljon pientä sipistelyä jäljellä. Aika lailla valmista kuitenkin, Rautiainen sanoi.

Rautiaisen mielestä rakennustyö eteni kuten oli alun perin suunniteltukin. Oli tiedossa, että suurin ruuhka tulee työn loppuvaiheessa. Työtaistelut kuitenkin vaikeuttivat rakentamista.

- Mekaanisen metsäteollisuuden työsopimus loppui ja ylityökielto astui voimaan siinä vaiheessa kun meidän rakennuksella alkoi runkovaihe. Emme saaneet työmaalle palikkaa niin nopeasti kuin olisimme toivoneet. Loppuvaihetta hankaloitti rakennusalan työehtosopimuksen päättyminen ja työsulku-uhka.

- Loppurutistus oli tiukka. On täällä taisteltu, hän vakuutti.

Stadionin julkisivutyöt valmistuvat alkuperäisen sopimuksen mukaisesti 15. kesäkuuta mennessä.

Hankkeen pääurakoitsijana toimi Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy.

- Aikataulu oli poikkeuksellisen kireä. Mestarille ja työntekijöille tunnustusta siitä, että tiukkaan on painettu. Kyllä täällä viikonloppuna pelataan, lupasi Reijonen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Reijonen.

WEB-Kerubi-areenan-penkitKarjalainen20180522

Stadionin toimintoja hallinnoivan JoMan ja ravintola Kerubin yhteistoimintasopimuksen mukaan Kerubi vastaa stadionin ravintolatoiminnasta.

- Uudet tilat näyttävät oikein toimivilta, arveli keittiömestari Mikko Härkönen.

Kerubin toimitusjohtaja Asko Piiparinen antoi myös rakentajille tunnustuksen.

- Olen käynyt täällä parin viikon välein, ja työmaa on kehittynyt koko ajan huimalla vauhdilla, Piiparinen ihasteli.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi